Šta je normalan vaginalni sekret?

Normalan vaginalni sekretNaučite da razlikujete šta je normalni vaginalni sekret, a šta su znaci vaginalne infekcije. Beo vaginalni sekret nije uvek razlog za brigu.

Svaka žena ima neku vrstu vaginalnog sekreta, a količina sekreta je individualna. Isto se odnosi i na miris. Svaka osoba ima „svoj“ miris. Šta je „normalno“ a šta „nenormalno“ je zato vaša lična stvar. Treba imati u vidu da količina sekreta nije stalna, već na nju utiču hormoni menstrualnog ciklusa, trudnoća, seksualno uzbuđenje, stres, starost.

Sekret iz zdrave vagine može da izgleda bistro, beličasto, i/ili žućkasto kada se osuši na donjem vešu. Ponekad se količina sekreta, izgled sekreta i miris – promene, a uznemirujuće je kada ne znate šta je uzrok promene.

Hajde da bolje razmotrimo menstrualni ciklus:

Regularni pH vaše vagine je kiseo, što odbija infekcije. Neposredno pre, i tokom menstruacije vagina je manje kisela. Tih dana ste podložniji infekcijama. Priroda nas je sačinila tako da imamo odnose u vreme ovulacije, baš kao kada se ima „teranje“. U to vreme vagina je dobro pripremljena za kopulaciju i prijem semena i semenih tečnosti.

Neprijatan miris na ribuZbog toga što smo tokom evolucije dodali uživanje seksu i odvojili kopulaciju od začeća, (nezaštićeni) odnos može da poremeti vaginalnu sredinu unosom slanog semena. To može da izazove neravnotežu u vaginalnoj flori, što za posledicu može da ima rast neželjenih bacila koji su odgovorni za neprijatan miris na ribu.

Sekret neprijatnog mirisa je uvek znak neravnoteže u vaginalnoj flori. Neke žene su krajnje osetljive na ovo i moraju stalno da paze na uspostavljanje dobre vaginalne flore. Higijena je važna, ali imajte u vidu da je ispravna intimna higijena – ravnoteža između previše i premalo higijene. Nemojte se prati sapunom ili gelom za pranje svaki dan, perite se vodom i čistom tkaninom ili sopstvenim rukama pod tušem. Bakterije koje stvaraju neprijatan miris su veoma osetljive na kiselost, tako da je jedna opcija i pranje razblaženim sirćetom.

Ako imate ljuspast beli sekret bez neprijatnog mirisa i sa dosta svraba, verovatno imate vaginalnu gljivičnu infekciju. Gljivične infekcije obično počinju u drugoj polovini ciklusa. Da biste se otarasili gljivica, ispirajte vaginu prskanjem, upotrebljavajući samo vodu ili specijalnu tabletu za ispiranje, a potom odmah nanesite sredstvo za kiselost. U težim slučajevima trebaće vam lek protiv gljivica.

Kada se poveća uobičajena količina vašeg sekreta i dobijete svrab ili bolove, može biti da imate iritaciju ili upalu izazvanu nekom fizičkom radnjom kao što je odnos ili unošenje predmeta (na pr. tampona) ili nekih hemijskih sredstava poput agresivnih tečnosti za prskanje, parfimisani losioni, itd. Upoznajte svoje telo i otkrijte koje radnje su mogle izazvati tegobe. Na ovaj način moći ćete to da izbegnete ili poboljšate stanje odgovarajućim merama.

Probajte Multi-Gyn ActiGel.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *