Da li pravilno koristite tampone?

Plivanje
Photo credit: N@ncyN@nce / Hampton Patio / CC BY

Kako se vi borite sa nesnosnom kombinacijom onih dana u mesecu i vrućine? Toplota, nelagodnost, lagana odeća, aktivni dani – svi ovi faktori utiču na to da uloške počinjemo da zaobilazimo u širokom luku i okrećemo se tamponima. Što zbog prijatnosti, što zbog slobode da se bavimo aktivnostima koje nam menstruacija obično ograničava (sportovi, plivanje, itd.), tamponi su izuzetno popularni u toplijim mesecima.

Ipak, korišćenje tampona može dovesti do ozbiljnih komplikacija ukoliko ne obratimo pažnju na osnovna pravila prilikom upotrebe. Zato vam dajemo priliku da testirate sebe i proverite da li ste krivi za neke od najčešćih grešaka prilikom korišćenja tampona. Ako jeste, ne brinite – imate pravo na popravni!

Da li perete ruke pre i nakon stavljanja tampona?

Nažalost, mnoge žene preskoče pranje ruku pre postavljanja tampona, a ova navika umnogome povećava šansu za razvoj bakterijske infekcije.

Da li znate kako da pravilno postavite tampon?

Opšte pravilo jeste da kada je pravilno postavljen, nećete ni osetiti da se tampon nalazi u vašoj vagini. Ukoliko osećate nelagodnost prilikom savijanja, hodanja ili kada sednete, to znači da je tampon plitko postavljen.

Da li koristite odgovarajuću veličinu?

Tamponi, kao i ulošci, dizajnirani su u različitim veličinama u zavisnosti od količine menstrualne krvi koju treba da upiju. Birajte veće tampone za prvih par dana menstruacije, a nakon toga ih zamenite manjom veličinom. Nemojte koristiti tampon u danima pre menstruacije kao meru predostrožnosti, niti u danima nakon menstruacije ili kada imate pojačan sekret. Tamponi su dizajnirani isključivo za dane kada imate menstrualno krvarenje i ako se koriste kada je vagina suva, mogu izazvati oštećenje tkiva zbog trenja i poremetiti fiziološko stanje vagine, a samim tim i stvoriti mogućnost infekcije. Za dane pre i nakon menstruacije, kao i kada imate pojačan sekret, odlučite se za dnevne uloške.

Da li spavate sa tamponom?

Tampon treba menjati na svaka četiri sata, ali nikako ne duže od osam sati. Čestom promenom tampona smanjujete mogućnost za razvoj infekcije.

Da li menjate tampon nakon plivanja?

Znamo da je tampon idealno rešenje ako vas menstruacija zatekne na moru ili tokom vrelih letnjih dana koje želite da provedete na Adi ili bazenu. Međutim, važno je da zapamtite da tampon treba da promenite čim izađete iz vode, pošto končić tampona zadržava vodu koja može biti puna hlora, soli ili nečiste vode i izazvati iritaciju. Kada već menjate tampon, bilo bi dobro i da zamenite svoj mokar kupaći suvim – vlažan kupaći kostim je idealna podloga za razvoj mikroorganizama.

Da li držite tampone na odgovarajućem mestu u kupatilu?

Odaberite suvu fioku ili ormarić, i svakako ih nemojte držati blizu tuša ili lavaboa gde bi mogli da se nakvase. Verovatno ne treba posebno naglašavati da tampone držite u zaštitnom omotu do neposredno pred postavljanje kako bi ostali čisti. Ukoliko primetite da je zaštitni omotač oštećen, nemojte koristiti taj tampon.

Da li koristite tampone sa dodatim mirisom?

Mirisne komponente se nekada dodaju u tampone i uloške kako bi vam stvorili osećaj svežine i čistoće, ali je stvarnost drugačija – ove supstance mogu izazvati iritaciju i samim tim stvoriti svrab, pojačan sekret i neprijatan miris. Ukoliko ste primetili neke od ovih simptoma, izuzetno je važno da odaberete odgovarajući proizvod koji će brzo ukloniti simptome – pogledajte detaljan pregled simptoma i odgovarajućih Multi-Gyn proizvoda.

Da li pravilno odlažete tampon nakon korišćenja?

Za tampone važi isto pravilo kao i za uloške – nikada ih ne bacajte u WC šolju. Tampon nakon korišćenja zamotajte u papirnu maramicu ili toalet papir i bacite ga u kantu za đubre.

procitajte-vise

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *