Sve što treba da znate o kašlju

LekarBez obzira da li je kašalj produktivan ili suv, jedno je sigurno: kašalj je uvek dosadan i neprijatan!


Kašalj kao simptom

Prvo se javlja suv, nadražujući kašalj, a zatim kašalj postaje produktivan uz izlučivanje sluzi – kakav god da je, kašalj je uvek dosadan i neugodan. Kašalj je tipičan simptom prehlade, a može biti posebno uznemirujući tokom noći. Kašalj se ne sme trpiti u tišini – treba se pravilno i na vreme lečiti!

Tipični uzroci kašlja

Postoje dve vrste infekcija disajnih puteva koje mogu pratiti običnu prehladu:

  • Infekcija gornjih disajnih puteva, npr. rinitis ili sinusitis
  • Infekcija donjih disajnih puteva, npr. bronhitis

U tim slučajevima kašalj je često simptom akutne infekcije gornjih i/ili donjih disajnih puteva. Ove infekcije su uzrokovane virusima i obično traju od nekoliko dana do dve nedelje. Takve virusne infekcije su češće tokom hladnog vremena.

Faze kašlja

Uopšteno govoreći, kašalj se može podeliti u dve kategorije: suvi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvek lako razlikovati suvi kašalj od produktivnog i to čak postaje teže tokom razdoblja preklapanja.

Suvi kašalj je kašalj koji pecka i iritira, zbog iritacije grla uzrokovane stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. U ovoj vrsti kašlja nema sluzi ili šlajma. Suvi kašalj najčešće se leči antitusicima.

Produktivni kašalj karakteriše formiranje sluzi ili šlajma u plućima. Refleks kašlja je mehanizam koji izbacuje sluz kako bi očistio pluća. Produktivni kašalj se obično leči ekspektoransima.

Počnite lečenje rano!

caj

Rano lečenje je važno, jer u suprotnom infekcija može napredovati u teži oblik bolesti (npr. bronhitis). Bakterije često iskoriste oslabljenost imunološkog sistema virusnom infekcijom. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (tzv. sekundarne bakterijske infekcije). Simptom koji može pomoći da se razlikuje bakterijska od virusne infekcije je boja iskašljane sluzi:

Kod virusnih infekcija, ispljuvak je često sluzast i beličast. “Obična prehlada” je obično uzrokovana ne-akutnom virusnom infekcijom. Tipični simptomi prehlade su kašalj, „šmrcanje“, bol u grlu, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena temperatura ili groznica.

Kod bakterijske infekcije ispljuvak obično bude žućkasto-zeleno obojen.

Ako simptomi potraju duže od nedelju dana u drugom slučaju, trebate posetiti lekara bez oklevanja, jer lečenje antibioticima može biti neophodno.

Postoji biljno lečenje kašlja!

Kod kašlja, biljni preparati, kao što su ekstrakti timijana ili korena belog sleza imaju dugu tradiciju u simptomatskom lečenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko dejstvo, povećava aktivnost cilijarnih resica u bronhijama, čime se olakšava iskašljavanje. Koren belog sleza smiruje nadraženo grlo i time pomaže da se ublaži kašalj.


Preuzeto sa stranice bronchostop.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *