Tamponi – kratka istorija i druge priče

Istorija tamponaŠta koristite za vreme “onih dana”? Nedavno sam pisala o menstrualnoj čašici, jer sam i sama bila začuđena njenom rasprostranjenošću i vremenom nastanka. Zapravo, ona je na tržištu Amerike jako dugo, skoro od kada su nastali i komercijalni tamponi. Kod nas je još uvek nema u prodaji, ali se u Americi i velikom delu Evrope koristi već jako dugo. Šta je sa tamponima? Da li ste se ikada zapitale kada i kako je nastao tampon?

Prve beleške o korišćenju tampona potiču iz 15. veka p.n.e. Tada su Egipćanke koristile rolnice papirusa za vreme menstrualnog krvarenja. U staroj Grčkoj se koristilo parčence drveta obmotano ostacima pamučnog prediva ili neupredenim vlaknima. Rimljanke su upotrebljavale vunene tampone. U drevnom Japanu su žene koristile papirne tampone, povezom ih držale da ne ispadnu, a menjale ih 10-12 puta dnevno! Havajke su tradicionalno koristile krznasti deo lokalne paprati, a razne trave, mahovine i druge biljke se i dalje koriste u nekim delovima Afrike i Azije.*

Sam naziv, tampon, verovatno potiče od reči tapon, što na španskom znači zatvarač, čep. Razni latinski jezici imaju sličnu reč, pa tako na Italijanskom tappo znači čep,  a francuske reč tampion označava kapicu koja se stavlja na pušku ili top da bi se zaštitila od vlage i prašine. Hm…

Bilo kako bilo, tamponi su komercijalno počeli da se proizvode 20-ih godina prošlog veka. Međutim, kako je društvo i dalje bilo prilično konzervativno, nisu naišli na veliki odziv zbog delikatne teme za reklamiranje i nezgodne situacije u kojoj su se žene nalazile prilikom kupovine. Ne zaboravite da je u to vreme i dalje bilo prilično uobičajeno nositi platneni uložak za višekratnu upotrebu, koji su žene same prale i održavale. Čak je interesantan podatak da su komercijalni sanitarni ulošci bili jedan od prvih proizvoda za „samoposluživanje“ u Americi, da bi se izbegla komunikacija sa muškarcima koji su radili u apotekama i time žene ohrabrile da ih kupuju. Ne muškarce, već uloške.

Vratimo se sada na tampone. 20-ih godina je mladi zaposleni Williamson u kompanij Kimberly-Clark (u to vreme vodeći proizvođač uložaka u Americi), izbušio prezervativ, napunio ga materijalom koji se inače nalazio u ulošcima koje je njegova kompanija proizvodila i kao takvog predstavio izum svom ocu, u to vreme prvom medicinskom konsultantu kompanije. Gospodin Williamson stariji bio je zgrožen idejom i posavetovao sina da nikom ni ne priča o tome. „Neka budala će odlučiti da pusti u prodaju tako nešto, a onda ćeš ti nadrljati“ – rekao je sinu, koji je time završio svoj eksperiment. Iako bezuspešno, drugi jesu pokušavali da patentiraju različite vrste tampona već od sredine 20-ih godina.

Tampon sa aplikatorom1936. godine, počeo je da se prodaje sasvim novi patent, tampon sa aplikatorom. Izumitelj tampona sa aplikatorom, doktor Haas, je nekoliko godina pokušavao da zainteresuje velike kompanije, uključujući i Johnson&Johnson, za svoj izum, međutim uspeo je tek 1933. godine da proda patent gospođi Tenderich, koja je na osnovu njega osnovala Tampax kompaniju.

Bilo je potrebno nekoliko desetina godina da prodaja tampona uzme maha. Od kada su reklame počele da bivaju nešto otvorenije, napredovanjem feminističkog pokreta, pa sve do današnjeg dana, reklame za tampone svode se na isto: devojka/žena je slobodnija da se kreće, manje strahuje od flekanja i može obući šta god želi (po mogućstvu belo i usko) jer se ništa neće ocrtavati.Reklamiranje tampona kroz istoriju

U Americi se tamponi vrlo mnogo kotiste (oko 70% žena), međutim statistike pokazuju da u ostalim delovima sveta baš i nije tako. Na najmnogoljudnijem kontinentu, Aziji, svega 3% žena koristi tampone. Interesantno je i to da Amerikanke preferiraju tampone sa aplikatorom, dok se u Evropi više cene takozvani „digitalni“.

Verovatno su se u istoriji svakog proizvoda pojavljivale urbane legende. Tako je i sa tamponima. Nedavno je počela da kruži priča o štetnosti tampona, sušenju i oštećivanju vagine, toksičnom efektu dioksina koji se koriste za beljenje, o namernom dodavanju azbesta u tampone kako bi se pojačalo krvarenje i time pospešila prodaja…

Ako vas zanima, pročitajte više. Mi smo demante ovakvih tvrdnji našli na sajtu FDA. Internet je veliki, svako može naći informaciju koju traži.

Takođe, priča se i da pamuk ili veštačka svila korišćena u tamponima mogu izazvati TSS, toksični šok sindrom. Ovaj sindrom se pojavio u velikom broju slučajeva nakon što je u prodaju pušten super-upijajući tampon Rely. Rely je bio tampon koji bi mogao da upije svu količinu krvi izlučene u peridu menstruacije. Ubrzo je povučen iz prodaje. Uzrok TSS je bakterijski toksin i ne zna se njegova tačna veza sa tamponima. U današnje vreme se vrlo retko javlja, iako u svakom uputstvu za tampone možete pročitati upozorenje.

Zato, dame, šta god da radite, održavajte dobro svoju vaginalnu higijenu i pazite na svoje zdravlje.

*(Nancy Friedman, Everything You Must Know About Tampons, 1981)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *