Uticaj kafe na organizam

Kafa
Photo credit: mckaysavage / Foter / CC BY

Mmm.. Taj crni napitak i samo jedan gutljaj koji menja ceo moj dan. Ne, ne pričam o Coca-Cola-i već o njenom veličanstvu “the“ kafi!

Jak miris samlevenih zrnaca kafe koji se munjevito širi kroz kuću, džezva na ringli, omiljena šolja i po koji kolačić na tacni su stvari koje me asociraju na kasno ustajanje i leškarenje u toplom domu i to je sve što mi je potrebno za dobar početak dana.

Uprkos čudesnom dejstvu ovog napitka na moje raspoloženje, svesna sam realnosti i uticaja kafe na organizam.

Sem što nam od nje raste rep, postoji još nekoliko negativnih strana ovog napitka starog stotina godina. Šalu na stranu, počeću prvo od zuba. Kafa sadrži tanin koji joj daje crnu boju. Zbog te činjenice, pojavu žute prebojenosti zuba ne možete sprečiti, ali možete da ih operete posle svakog ispijanja kafe. Takođe, kafa sa kofeinom nije preporučljiva pri držanju „Kandida dijete” u cilju sprečavanja vaginalne gljivične infekcije. Samo je jedan gutljaj kafe je dovoljan da otrčimo do prvog toaleta – ako niste znali, kafa je snažan diuretik. Kafa takođe ima uticaj na apsorpciju gvožđa u stomaku, a utiče i na sposobnost zadržavanja kalcijuma, cinka, magnezijuma i drugih važnih minerala. Čestim konzumiranjem kafe dolazi do stvaranja zavisnosti, a time se pojačavaju negativni uticaji na naš organizam.

Moje iskustvo sa kafom je vredno spominjanja. Istina je da pijem kafu dvaput dnevno i to u velikim šoljama – ujutru i uveče. Da, povećava broj mojih odlazaka u toalet, ali to mi ne smeta. Ne bih preskočila moje loše iskustvo sa pijenjem kafe na prazan stomak. Sa ovim nema šale. Jednoga dana, pre par meseci mi je pozlilo. Nisam doručkovala, popila sam kafu (zaslađenu i sa mlekom – još gore) i pojela sam jednu bananu. Na sve to pita od jabuka iz poznatog američkog lanca brze hrane (da ga ne imenujem) je napravila eksploziju u mom stomaku. Uveče sam imala velike bolove u stomaku i završila sam u urgentnom. Preporučili si mi lekove za gastritis i protiv upale želuca. Zaključak mog lekara je bio – pita pržena u ulju i kafa na prazan stomak! Verujte mi da sam posle toga promenila navike. Kafu pijem na pun stomak, hehe 🙂

Skoro sam otkrila fascinantne podatke o uticaju kafe koji su me oduševili. Imate li vremena, jer spisak je poduži? No, nećete se pokajati! Dakle, pozitivne strane pijenja kafe su:

 • razlog za druženje. Znate ono: „’ajmo na kafu” i trač partija sa drugaricama može da počne.
 • Otkriveno je da je kafa veliki izvor antioksidanasa koji čuvaju i štite našu kožu (od svakakvih opasnosti koje nas okružuju), podstiču imuno sistem, rad srca, očiju i drugih delova tela.
 • Kafa smanjuje stres. Razmislite koliko se samo opusitite dok je degustirate u omiljenom kafiću.
 • Kafa nam daje energiju i povećava lučenje adrenalina.
 • Poboljšava koncetraciju. Ljubitelji kafe imaju manje šansi za oboljenje od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
 • Ne sadrži kalorije, a ujedno nam i pomaže nam da ih sagorimo (uticaj kofeina) – naravno, ovo samo važi ako je kafa nezaslađena i bez mleka!
 • Ubrzava metabolizam za 11%. Dokazano.
 • Smanjuje potencijal za pojavu raka kože, posebno kod žena.
 • Kafa ne povećava krvni pritisak. Smanjuje ga. (Osobe sa niskim pritiskom moraju da budu obazrive).
 • Kafa nema veliki uticaj na seks i ne utiče na lučenje testosterona, ali nas svakako drži budnim.
 • I na kraju – kafa nas čini srećnijim!

Preporučujem vam da kafu pijete dozirano, na pun stomak i ne kombinujete je sa cigaretama (lako je reći jer sam nepušač). I obavezno uživajte u svakom njenom gutljaju! Dozirano!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *