Vaginalni irigator – šta sve treba o njemu da znate

Oralna higijenaU današnje vreme, sasvim je normalno da perete zube 2-3 puta dnevno, žvaćete razne žvakaće gume koje čiste vaše zube, koristite konac za zube, interdentalne četkice ili tečnost za ispiranje usta… Ovo sve radite da biste uklonili ostatke hrane i izbegli stvaranje štetnih bakterija. Na taj način sprečavate stvaranje plaka i karijesa.

Zapravo, mnogo je vremena prošlo dok se nije došlo do zaključka da je bolje sprečiti nego lečiti. Stalnom edukacijom i boljim informisanjem, ljudi su shvatili da je redovno održavanje higijene ključno za zdravlje.

Ali, da li ste jednako pažljive kad je u pitanju higijena Vaše vagine? Kako to nije uobičajena tema za razgovor, mi smo se potrudile da Vam u našem blogu izložimo ono što svaka žena treba da zna o sopstvenom telu i sopstvenom zdravlju.

Vagina je obložena sluznicom, slično kao i usta, pa se u njoj takođe mogu namnožiti štetne bakterije i prouzrokovati probleme i bolest. Jedna od najčešćih vaginalnih tegoba je bakterijska vaginoza (BV). Često se bakterijska vaginoza vodi kao bolest, iako je ona zapravo samo poremećaj ravnoteže vaginalne flore: povećan broj štetnih bacila na račun “dobrih” laktobacila uzrokuje svrab, neprijatan miris na ribu, bol i pojačan sekret. Ukoliko se često ponavlja, BV može dovesti do sterilnosti, a kod trudnica može uzrokovati prevremeni porođaj. Povrh svega, novija istraživanja su pokazala da BV povećava rizik od raka grlića materice.

Nemojte misliti da smo bespomoćne kad se radi o bakterijskoj vaginozi. Postoje različiti preparati, prebiotici i sredstva za intimnu higijenu koja nam mogu pomoći u borbi protiv ovakvih tegoba. Jedna od najefikasnijih je i vaginalno ispiranje. Vaginalni irigator je za Vašu vaginu, ono što je četkica za zube za Vaša usta! Vaginalnim irigatorom spirate deo loših bakterija i sluzi, pa im je teže da se ponovo razmnože. Takođe, ovako uklanjate i dobar deo gljivica pre nego što primenite neko sredstvo protiv gljivične infekcije – slično kao pranje kože pre nego što namažete kremu.

“Bolje sprečiti nego lečiti” je pravilo koje važi jednako za Vašu vaginu kao i za Vaša usta.

Međutim, vaginalno ispiranje i vaginalni irigatori su na veoma lošem glasu. Uzrok ovome je njihova neprilagođenost funkciji i anatomiji u prošlosti, ili čak i lošija izrada. Evo šta treba da znate vezano za vaginalni irigator.

Koji vaginalni irigator koristiti?

Vaginalni irigatorDobro napravljen vaginalni irigator ima otvore za tečnost sa strane. Na ovaj način, tečnost se potiskuje na dole, a ne uvis, što ne stvara pritisak tečnosti u vagini. Takođe, mora postojati ventil koji sprečava usisavanje tečnosti nazad u bočicu. Multi-Gyn vaginalni irigator ispunjava ove uslove, a pored toga je i mekan i fleksibilan!

Koju tečnost za ispiranje je bezbedno koristiti?

Kao tečnost za vaginlano ispiranje, sasvim je u redu koristiti čistu, mlaku vodu. U vodu možete dodati i vrlo malo sirća (ne zaboravite da je vaginalni pH blago kiseo, pa ovakav rastvor u potpunosti odgovara fiziologiji vagine). Nikako nemojte dodavati sapun, hemikalije ili antiseptike. Multi-Gyn Vam nudi tablete koje se rastvaraju u vodi, i koje su odlično rešenje za vaginalno ispiranje. Osim prilagođene pH vrednosti i potpune bezbednosti, ove tablete imaju i dodatnu sposobnost “blokiranja” bakterija – sprečavanja njihovog ponovnog vezivanja za vaginalnu sluzokožu.

Kako pravilno koristiti vaginalni irigator?

Nakon korišćenja, irigator je potrebno dobro isprati. Dezinfikuje se razblaženom varikinom. Obavezno dobro isperite irigator od varikine! Pre vraćanja u plakar ili fioku, vaginalni irigator mora biti potpuno suv, da biste sprečili buđanje.

Više informacija o Multi-Gyn proizvodima i načinu njihove upotrebe možete naći na našem sajtu.

Ukoliko imate uporne tegobe koje se ne povlače ni nakon nekoliko dana nege, obavezno se posavetujte sa ginekologom!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *