Variranje sekreta u toku ciklusa

vaginalni-sekret-u-toku-ciklusaMnoge žene se uplaše kada na donjem vešu ugledaju tragove sekreta. Odmah se kreće u analize kako izgleda, koje je boje, da li je vreme za ginekologa ili će probiotik i intimni sapun biti dovoljni… Međutim, ono što mnoge od nas gube iz vida, to su variranja sekreta u toku menstrualnog ciklusa.

Šta je vaginalni sekret?

Za početak, da razjasnimo. Vaginalni sekret je sasvim uobičajen način čišćena naše intimne regije od raznih mogućih nečistoća: mrtvih ćelija, bakterija, trunčica koje otpadnu sa donjeg veša… Može tu još koješta da zaluta. Zato se na ulazu grlića materice nalaze žlezde koje luče sekret i tako izbacuju uljeze napolje.

Osim ovoga, sekret pomaže da se održi odgovarajuća kiselost sredine, pa samim tim stvara idealne uslove za rast “dobrih” laktobacila, koji pomažu održavanju zdrave vaginalne flore sprečavajući razvoj patogenih bakterija.

Kako izgleda vaginalni sekret?

Uopšteno gledano, sekret je bistar ili mlečno bele boje i nema neprijatan miris.

Međutim, na izgled i količinu izlučenog sekreta utiču hormoni menstrualnog ciklusa. Evo šta možete da očekujete svakog meseca…

Odmah posle menstruacije količina sekreta je umerena. Iako se u njemu mogu naći zaostali tragovi krvi, boja mu je bela i dosta je gust.

Kako se približavamo ovulaciji, količina izlučenog sekreta se povećava a njegova gustina smanjuje. Prolazi iz belo-žućkaste faze, preko prozirnog, za vreme ovulacije, pa do mlečno belog nakon ovulacije. U toku ovulacije je količina sekreta najveća i nekako je najvlažniji tada, pa je najbolje da u tom periodu nosimo dnevne uloške, kako bismo izbegli neprijatan osećaj vlažnog donjeg veša.

Nakon ovulacije, sekret se luči sve manje, da bi pred samu menstruaciju bio minimalan. On je tada grudvičast i suv, beličaste boje. Ali, mnogima nije potreban sekret da bi ustanovili da je vreme za sledeće menstrualno krvarenje. Blago onima koje nisu prolazile kroz ozbiljne PMS-ove svakih mesec dana. Možete se boriti, ali ga ne možete pobediti.

Zbog čega se kvalitet i količina sekreta menja?

Jednom davno, ljudi su, kao i većina životinja, upražnjavali seks samo radi produžavanja vrste. Kako je odnos uvek trebalo da se desi u vreme kada je jajna ćelija spremna za oplodnju, tako se i ostatak reproduktivnog sistema pripremao za taj čin. Pojačan sekret je, zapravo, zaštita osetljive vaginalne flore od sperme, koja ima višu pH vrednost, pa je zato u vreme ovulacije najobilniji i najređi.

Tako, bez obzira što smo se otrgli majci prirodi i odlučili da uzmemo stvar u svoje ruke, već hiljadama godina naš reproduktivni sistem prolazi kroz iste stare faze i nikako da se navikne.

Kada je, onda, vreme za brigu?

Ako se izgled sekreta toliko menja, kako da prepoznate znake bolesti ili neke vaginalne tegobe?

Prvo, pratite miris. Na raznim mestima na internetu možete pročitati da miris sekreta treba da bude ovakav ili onakav, ali verujem da svaka žena ima svoj, jedinstven miris, koji treba da nauči da prepoznaje, kako bi znala kada se nešto neprijatno dešava. Uopšteno gledano, miris na ribu je uvek loš znak: obično označava bakterijsku vaginozu.

Drugo, imaćete druge tegobe. Svrab, peckanje, neprijatan osećaj, crvenilo, iritacija… Bilo šta od ovoga može ukazivati na potrebu da se obrati pažnja i nešto preduzme.

A moj predlog vam je: nemojte da paničite. Prvo pokušajte sa nekim sredstvom za intimnu higijenu. Ako to nije dovoljno, pogledajte naš selektor proizvoda. Ova stranica vam može pomoći da nađete pravi proizvod prema svojim simptomima. Ali, ako se simptomi ne povuku u roku od par dana – posetite svog ginekologa. On će Vam propisati odgovarajući lek, uz koji, da pospešite terapiju, možete primenjivati i neki od Multi-Gyn proizvoda. Slobodno.

Pozdrav, do sledećeg pisanja…
Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *