Viseće bradavice na – bradavici

bradavicasta-zabaNa svakih par pristojnih tema, ja se dohvatim jedne nepristojne. Ok, nije baš nepristojna, ali je definitivno nešto o čemu ne želimo da razmišljamo – sve dok nam se ne dogodi. U pitanju su sitne viseće bradavice, kožni fibromi ili papilomi, koje se mogu javiti na svim delovima tela: na stomaku, preponama, pod pazuhom… pa i na dojkama i oko bradavice, na samoj areoli.

Areola

Da vas podsetim, areola je tamni pigmentisani deo kože dojke, koji okružuje bradavicu. Na areoli se nalaze male “grbice”, Montgomerijeve žlezde, koje su zadužene za lučenje zaštitnog lipidnog sloja koji premazuje bradavicu i areolu. Montgomerijeve žlezde očvrsnu kada vam je hladno, slično kao i sama bradavica, a postaju istaknutije u toku drudnoće i dojenja.

Tako da, ako primetite blage izrasline na bradavici, uverite sa da nije u pitanju samo još jedan Montgomeri pre nego što potrčite kod lekara na konsultacije.

Izgled visećih bradavica

Viseće bradavice su glatke površine, često šire na vrhu nego u osnovi, a ponekad čak i blago razgranate. Najčešće se javljaju na delovima tela gde je koža tanja, a dolazi do čestog trljanja – kao što su prepone, vrat i pazuh. Sastoje se od vezivnog tkiva, pa se još nazivaju i fibromi. Ukoliko su male, najčešće ih nije potrebno dirati, dok se za veće preporučuje uklanjanje nekom metodom – o kojima će kasnije biti reči.

Ipak, kada se bradavice nalaze na areoli buduće mame-dojilje, ovo može stvoriti problem. U toku dojenja ove bradavice mogu da stvore dodatni bol na već iritiranim dojkama i da tako učine podoj izuzetno neprijatnim. Da situacija bude gora – u trudnoći je povećana verovatnoća da će se bradavice pojaviti.

Zbog ovoga, iako se u trudnoći većina intervencija izbegava, najbolje je konsultovati lekara i proveriti da li postoji način da se ove viseće bradavice uklone.

Uzrok visećih bradavica

Viseće bradavice najčešće su izazvane HPV-om (Humanim Papiloma Virusom). Iz ovog razloga se one nekad nazivaju i papilomi.

Sigurno znate da HPV izaziva genitalne kondilome, a čak je povezan i sa karcinomom glića materice. Nemojte odmah paničiti! Samo pojedine vrste HPV-a se vezuju za rak, a redovnim Papa-testom omogućavate blagovremeno otkrivanje početka bilo kakvih promena i rano delovanje, ukoliko je potrebno. S druge strane, procenjuje se da se većina seksualno aktivnih osoba u nekom trenutku života zarazi nekom vrstom HPV, tako da pojava bradavica nije ništa čudno.

Uklanjanje visećih bradavica

Postoje brojne metode uklanjanja bradavica, od onih prihvaćenih od strane medicinskih stručnih krugova, do onih koji ne samo da leče bradavice, već i mnoge druge bolesti – pa čak i rak! Činjenica je da ovih drugih ima mnogo više, i da su njihovi sporedni efekti uglavnom nepostojeći, mada, s druge strane, ni u efekte nikad ne možete biti sigurni.

Dakle, da počnemo:

Medicinske metode

Najčešće primenjivane metode za uklanjanje bradavica su: “spaljivanje” tečnim azotom (zapravo smrzavanje), elektrokauterizacija, lasersko uklanjanje i uklanjanje radio talasima. Koliko znam, kod nas se najčešće primenjuje tečni azot, iako se smatra da je uklanjanje radio talasima daleko efektivnije. Ni jedna od ovih metoda nije prijatna, neke čak i bole, pa se za ublažavanje ovog bola koristi lokalna anestetička krema.

S druge strane, osetljivost areole će vas verovatno naterati da pokušate prvo da primenite neki “prirodni” metod uklanjanja – naročito ako ste u drugom stanju i BAŠ vam se ne da da vam neko “spaljuje” ma koji deo tela. Zato, evo vam par saveta.

Narodni lekovi

Većina lekova iz narodne radinosti može se pripremiti od sastojaka koje imate u kući. Takođe, da bi se njihov efekat ispoljio ćete, u većini slučajeva, morati da primenjujete terapiju nedeljama ili mesecima. Ipak, nekad nam ta alternativa zvuči primamljivo u poređenju sa poluinvazivnim metodama koje sam gore pomenula.

Tako, možete pokušati jednu od sledećih metoda:

  • obloga od čuvarkuće leči sve bolesti i upale, pa tako i bradavice
  • trljanje sirovim krompirom ili korom od banane
  • premazivanje pastom od belog luka (samo izgnječite beli luk, premažite bradavicu i pustite da odstoji 3-4 sata, pa to ponavljajte svaki dan dok bradavica ne nestane)
  • mleko smokve ili maslačka (bela tečnost koja se pojavi kada prelomite granu), ili crveni sok iz ruse (negde poznate i kao rosopas) koriste se za uklanjanje bradavica od davnina. Ipak, ovu metodu ne bih preporučivala majkama koje će ubrzo početi da doje.
  • kreda ili talk mogu pomoći da se bradavica sasupi i otpadne.

U narodne metode spadaju i razne druge – od premazivanja bradavica puževom sluzi, raznih vrsta prilično nebezbednog spaljivanja, do metoda vračanja (“ponavljaj sve to na jednoj bradavici i sve će bradavice otpasti”). Ipak, savetovala bih vam da, pre nego što se prepustite ovim proverenim metodama, porazgovarate sa lekarom ili dermatologom.

Uostalom, možda vaša bradavica i nije za brigu!

Pozdrav, Lana

Slika: GollyGforce – Living My Worst Nightmare / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *