Vodič u 10 koraka do uspešnog dojenja

Šta mislite, zašto se svake godine obeležava Svetska nedelja dojenja?

Možda zato što želimo da poboljšamo imidž dojenja u javnosti?

Možda zato što još uvek dovodimo u pitanje mnogostruke prednosti dojenja?

A možda zato što je mnogim mamama potrebna mala pomoć?

Porodica i dojenje

Verovatno su svi ponuđeni odgovori tačni. Međutim, da bismo mogli da promovišemo i slavimo dojenje, najpre moramo da dešifrujemo dojenje bez bola. A to ćemo najlakše učiniti uz naš vodič koji će vas provesti kroz deset najvažnijih koraka do uspešnog dojenja.

Korak 1 – pripremite se na vreme

Što više znate, to ćete se lakše suočiti sa izazovima. Osim ovog našeg vodiča, raspitajte se kod svog lekara, babice, kao i kod drugih mama koje su već dojile svoje bebe.

Korak 2 – opustite se

Mirno, tiho okruženje tokom dojenja je važno i za vas i za vašu bebu, naročito u prvim nedeljama nakon trudnoće, kada još uvek uvežbavate pravilno dojenje. Zato odredite sobu u kojoj ćete postaviti udobnu fotelju ili pregršt jastuka, pustite omiljenu muziku (ako je u pitanju pank rok ili hevi metal, možda je bolje da se opredelite za nešto neutralnije, makar privremeno) i pripremite omiljenu knjigu ili tablet. Iako vam savetujemo da obratite pažnju na svoju bebu tokom dojenja, jasno nam je će vam u nekom trenutku biti potrebno i malo dodatne zanimacije, pa ne oklevajte da pripremite svoju sobu za dojenje onako kako baš vama odgovara.

Woman Breastfeeding 1

Korak 3 – udobno se smestite

Bebu možete dojiti dok sedite, ležite na boku ili ste zavaljeni u udobnu naslonjaču. Eskperimentišite sa različitim uglovima, jastucima i položajima dok ne pronađete baš onaj koji vam odgovara. Možda će vam prijati da podmetnete dodatni jastuk pod glavu ili donji deo leđa. Ne zaboravite – dojenje zahteva puno vremena, naročito u prvim nedeljama bebinog života. Bila bi šteta da sve te sate provedete polu-zgrčeni.

Korak 4 – pronađite pravilan položaj

Kako je beba postavljena na dojci predstavlja razliku između bezbolnog dojenja i ragada na bradavicama. Pravilan položaj je prvi i osnovni uslov koji treba da se trudite da ostvarite od prvog trenutka kada vam polože bebu na grudi. Naravno, u mnogim slučajevima potrebno je malo vremena da se pronađe ta idealna pozicija, ali ako znate čemu stremite biće mnogo lakše.

Pravilan položaj ćete prepoznati po tome što će čitava bradavica, dakle i areola uključujući i deo dojke, biti u bebinim ustima. Bradavica će biti duboko u bebinim ustima, usmerena ka nepcu, kako bi mleko direktno silazilo niz grlo. Ako beba usnama obuhvati samo bradavicu, vrlo brzo će doći do oštećenja nežne kože i bola. Pravilnim položajem, beba masira kanale u kojima se nalazi mleko, koje zatim putuje do bradavice i zatim izlazi napolje. Ovaj položaj ćete postići tako što ćete privući bebu bliže sebi, zatim joj/mu blago zabaciti glavu unazad (tako da brada pritiska dojku dok je nosić slobodan, da ne bi ometali disanje) i zatim rukom obuhvatiti dojku i usmeriti je ka bebinom gornjem nepcu. Ako ne uspete iz prve, nežno odvojite bebu od dojke (nemojte vući dojku da vas vaš mališan ne bi ugrizao, već samo nežno i lagano svojim prstom razmaknite bebinu vilicu i izvucite dojku), pa pokušajte ponovo.

Korak 5 – ne paničite

Par dana nakon porođaja, može se desiti da osetite kako su vam grudi iznenada postale natečene (mogu se uvećati i za tri veličine korpe brushaltera), teške i osetljive na dodir. Ovo je normalno, i dok god redovno dojite bebu, ne bi trebalo da iskusite ikakve probleme. Međutim, ako iz bilo kog razloga ne možete dojiti svoju bebu ili vaša beba ne sisa puno, preporučujemo da nabavite kvalitetnu pumpicu za izmuzavanje i da u pravilnim razmacima izmuzavate mleko dok ne osetite smanjenje pritiska u grudima. Preveliko nakupljanje mleka koje ostaje u grudima, dakle ne izbacuje se dojenjem ili izmuzavanjem, može dovesti do upale i razvoja mastitisa – a to nikako ne želite.

Korak 6 – napravite rezerve mleka

Ako planirate put ili se vraćate na posao, a ne želite da prekinete sa dojenjem, napravite zalihe mleka koje izmuzavate (mleko možete smrznuti u zamrzivaču i zatim otopiti i zagrejati pred upotrebu) kako bi vaš partner ili neko ko brine o bebi dok ste vi odsutni mogli da je nahrane. Tako možete izbeći upotrebu formule, ako vam je to cilj, i to na jednostavan način.

Korak 7 – nabavite kvalitetnu pumpicu za izmuzavanje

Iako bi ovaj korak u stvari trebalo obaviti pre koraka 5 i 6, nakon što ste pročitali prethodne savete verovatno vam je jasnije koja je funkcija pumpice i zašto vam može olakšati život. Kvalitetna pumpica vam može sačuvati sate i sate na mesečnom nivou (10 do 15 minuta je dovoljno za izmuzavanje obe dojke sa dvostrukim pumpicama, dok izmuzavanje prvo jedne, pa zatim i druge dojke može trajati od 20 do 30 minuta – naravno, izmuzavanje rukom traje značajno duže), ali može i sprečiti razvoj mastitisa. Naime, ako se desi da neočekivano morate da preskočite jedno ili dva hranjenja, izmuzavanjem ćete sprečiti nakupljanje mleka i potencijalno zapaljenje mlečnih kanala.

Korak 8 – sačuvajte cuclu za kasnije

Ako prerano ponudite svojoj bebi cuclu, bez obzira da li je koristite kao zanimaciju ili želite da hranite bebu iz flašice, možete iskusiti probleme sa dojenjem. Mnoge bebe se zbune zbog mešanja cucle i dojke, pa počnu odbijati dojku. Zato sačekajte sa cuclom dok se vaša beba ne navikne na dojenje, pravilan položaj i prihvatanje dojke u potpunosti.

Cucla i flasica

Korak 9 – negujte svoje bradavice

Redovna nega kože bradavica je vrlo važna da biste izbegli prekomerno isušivanje i stvaranje ranica. Dojke operite mlakom vodom (izbegavajte korišćenje gelova za tuširanje i sapuna da ne biste dodatno isušili kožu), a zatim ih osušite nežno tapkajući mekanim čistim peškirom. Nakon dojenja, možete istisnuti par kapi mleka i razmazati ih po bradavici, pošto i samo mleko ubrzava oporavak kože. Osim toga, korišćenjem balzama za negu bradavica pružićete im šansu za oporavak između dojenja, kao i dodatnu zaštitu dok beba sisa (naravno, samo ako je u pitanju balzam ili krem koji ne morate ispirati sa dojke pre dojenja).

Ukoliko osećate bol tokom dojenja, probajte komprese koje sadrže gel za oporavak oštećene kože dojki. Bol vas može ometati u dojenju, pa je vrlo važno da reagujete pravovremeno, koristeći preparate koji zaista efikasno deluju.

Korak 10 – potražite pomoć

Za kraj, važno je da naglasimo jednu stvar – svi se mi razlikujemo, pa će tako nekim mamama i bebama biti potrebno malo više eksperimentisanja da pronađu savršen položaj koji im odgovara. Nemojte oklevati da potražite pomoć ako imate poteškoća. Što se pre rešite nelagodnosti i bola, to ćete pre početi da uživate u dojenju, a vaše novorođenče će brže napredovati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *