Druga strana dojenja – bolne bradavice

Dojenje može biti čarobno iskustvo za mamu i bebu – tihi trenuci zbližavanja, hranjenje svoje bebe magičnom tečnošću koja nije samo izvor hrane, već i zaštita od bolesti i agresora iz spoljašnjeg sveta, posmatranje bebe kako raste i napreduje zahvaljujući mleku koje ste joj vi podarili… Zaista neprocenjivo.

Bolne bradavice usled dojenja

Međutim, ova idila često se itekako razlikuje od realnosti – i to za 80 do 90% žena, ako je verovati statistici. Naime, ovaj procenat se odnosi na mame koje su iskusile bolne bradavice tokom dojenja, dok čak 26% pati od ispucalih bradavica i snažnog bola. Ovakvi podaci su čak stvorili stigmu među mamama da je bol tokom dojenja normalna stvar i da mora malo da boli. Ako je dojenje bolno i neprijatno iskustvo, učinite nešto da to i promenite. Bol tokom dojenja se javlja usled nekoliko uzročnika koje je moguće promeniti i kontrolisati, i upravo o tome danas i pričamo.

Zašto bradavice bole?

Najčešći uzrok bolnih bradavica jeste nepravilan položaj bebe dok sisa. Naime, da bi dojenje bilo uspešno, beba treba da obuhvati čitavu bradavicu i deo dojke usnama, tako da se bradavica pozicionira duboko u ustima, u blizini mekog zadnjeg nepca. Ovakav položaj se najlakše postiže kada je glava bebe zabačena unazad, brada je pritisnuta uz maminu dojku, a nos je slobodan kako se ne bi ometalo disanje. Imajte u vidu da je anatomija svake bebe i svake dojke drugačija, pa je potrebno ove generalne smernice prilagoditi vama i vašoj bebi. Pitajte iskusnije mame ili vašeg pedijatra da vam pomognu.

Drugi mogući uzroci uključuju podvezan jezik kod bebe (u ovom slučaju, resica ispod jezika je kraća nego što bi trebalo, pa beba ne može da sisa normalno), zatim gljivična infekcija bradavice (tipični simptomi uključuju peckanje i probadajuć bol u dojkama – potrebno je da vam lekar propiše antimikotični krem za vas i vašu bebu), Rejnodova bolest (bradavice pobele kada su izložene hladnom vazduhu), dermatitis ili ekcem, mastitis, dojenje tokom trudnoće, zatim ako vašoj bebi rastu zubići, ili ako nosite neodgovarajuć grudnjak za dojilje.

Prevencija i tretman

Bolne bradavice nisu samo neprijatnost za vas – ukoliko se problem ne tretira, lako može doći do pogoršanja i stvaranja ranica koje uzrokuju izuzetno snažan bol, što dalje rezultuje nemogućnošću da dojite. Zato ne oklevajte da potražite pomoć – za početak, pročitajte naših 10 saveta kako da lečite i sprečite bolne bradavice:

Dopustite bebi da sama odabere položaj za dojenje

Novorođenčad se umnogome vode instinktima, pa isto važi i za dojenje. Pronađite udobnu stolicu u kojoj možete sedeti u zavaljenom položaju, položite svoju bebu tako da leži na stomaku sa glavom u blizini vaših grudi, i budite strpljivi. Ovaj pristup može potrajati, ali često daje dobre rezultate – beba počinje da traži dojku i često bez problema obuhvata čitavu bradavicu, što je recept za bezbolno dojenje. Ako ovo ne uspe…

Eksperimentišite sa različitim položajima

Ponekad je potrebno malo vremena da pronađete položaj koji vam oboma odgovara. Ako sedite, priljubite bebu uz sebe, stomak na stomak, pridržavajući bebu rukom koja je obavijena oko bebinih ramena, a ne oko glave, kako bi glava mogla da se blago zabaci unazad, brada se isturi napred i na taj način se glava pozicionira za savršeno postavljanje bradavice u bebina usta.

Ako vam je lakše da ležite dok dojite, stavite par jastuka iza leđa kako bi vam bilo udobno. Dok beba leži na krevetu, licem okrenutim ka vama, privucite je svojoj dojci, pridržavajući glavu i podešavajući položaj svojom rukom. Ako ni sada nemate sreće…

Promenite položaj bez vađenja bradavice iz bebinih usta

Ako je beba uhvatila bradavicu ustima i u tom trenutku osetite bol, to znači da je nešto pošlo naopako. Sada postoje dve opcije – možete nežno otvoriti bebina usta svojim prstom (nikada ne vucite bradavicu, to može samo stvoriti ranice) i pokušati ponovo. Druga alternativa je da podesite položaj bebe dok joj je bradavica još uvek u ustima. Pokušajte da zabacite bebinu glavu još malo unazad, da spustite bebu malo niže ili u stranu, i slično.

Dojenje

Proverite da vaša beba nema podvezan jezik

Kada je resica jezika previše kratka, beba ne može da pomera jezik normalno, pa samim tim ni da potiskuje mleko iz bradavice. Proverite da li vaša beba može da isplazi jezik preko svoje donje usne i da li jezikom dodiruje gornje nepce kada plače. Ako su joj ovi pokreti onemogućeni, razgovarajte sa svojim pedijatrom. Procedura presecanja resice koja ograničava pokrete jezika je rutinska i vrlo brzo ćete primetiti ogromnu razliku u dojenju, a vaša beba će početi brže da napreduje.

Nemojte odlagati dojenje

Mame čije bradavice bole pokušavaju da izbegnu neprijatnost tako što produžavaju intervale između dojenja. Međutim, gladna beba je nervozna beba, pa je i veća verovatnoća da neće obuhvatiti bradavicu pravilno, ali i da će pokreti sisanja biti snažniji, pa i da će vas možda ugristi, što vam nikako ne ide u prilog ako vas bradavice već bole. Bolje je nahraniti bebu čim pokaže i najmanji znak gladi, kako biste povećali šanse za pravilan podoj.

Koristite komprese za vlažno zarastanje

Već smo pisali o prednostima vlažnog zarastanja rana stimulacijom epitelizacije, pa iskoristite ovu priliku da se podsetite tog teksta. Važno je da komprese koje odaberete budu bezbedne i prirodne, da pruže trenutno olakšanje i ublažavanje bola, a da istovremeno stimulišu zarastanje i oporavak, da spreče razvoj infekcije, a da ne predstavljaju rizik za vašu bebu ako slučajno proguta malo gela nakon nanošenja komprese.

Zaštitite bradavice hranljivim kremama

Kao preventivnu meru, ali i za slučaj da već patite od bolnih bradavica, možete naneti krem ili mast koji će negovati kožu bradavica, ali i sprečiti dalje oštećenje. Kao i u slučaju sa kompresama, važno je da odabrani proizvod bude potpuno bezbedan za vas i vašu bebu. Imajte na umu da, ukoliko je potrebno da proizvod isperete sa dojke pre dojenja, koža bradavice se isušuje neposredno pred sisanje što može povećati rizik za nastanak bola. Zato je naša preporuka proizvod koji je bezbedan za vašu bebu i koji ne morate uklanjati pred podoj.

Ne zaboravite da postoje i drugi uzorci bolnih bradavica

Kao što smo gore naveli, nepravilan položaj tokom dojenja nije jedini razlog nastanka bolnih bradavica. Ukoliko vam deluje da vam nijedan položaj ne odgovara, ako osećate bol ili peckanje između podoja, ili osećate snažan, probadajuć bol, proverite da nije u pitanju neki od drugih mogućih uzročnika.

Za kraj, ne stidite se da potražite pomoć

Pitajte, pitajte, pitajte. Svoju mamu, prijateljice, druge mame, svog pedijatra i babice, koga god procenite kao pouzdan izvor informacija. Pogledajte i video klipove na YouTube-u, tamo možete pronaći primere pravilnog položaja bebe tokom dojenja. Naravno, tu smo za sva vaša pitanja i nedoumice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *