Vodite ljubav i budite pametne!

intimate young couple during foreplay in bedDrage moje, ovaj savet se osim onog uobičajenog da se pridržavate svih mera predostrožnosti prilikom vođenja ljubavi sa partnerima koje ne poznajete dobro, pre svega odnosi na to da su naučnici u nedavnim istraživanjima utvrdili da što više vodite ljubav, to ste pametniji. Na poboljšanje dugoročne memorije, pretvaranje kratkoročne u dugoročnu i stvaranje više moždanih ćelija, utiče učestalost seksualnih odnosa pošto mozak postaje aktivniji. Na laboratorijskim pacovima je utvrđeno, doduše, da se sva ta poboljšanja gube nakon prestanka parenja. A pretpostavili su da se sve to odnosi i na ljude. Zanimljivo, zar ne? Navodno, čak i sam pogled na gola tela izaziva promene u vašem mozgu. Mada, morate imati na umu i sledeću činjenicu: ako imate više seksa može značiti da vam se inteligencija povećava ali, nažalost, obrnuto ne važi. Ne znači da ćete imati više seksa ako ste pametni.

Istraživanja povezuju ove činjenice sa mnogo dubljim korenima i uglavnom se odnose na sklop ličnosti, verovanja, vaspitanje a zapravo i dalje ostaje ono pitanje koje zavisi od ugla gledanja: da li istinski pametni ljudi imaju više ili manje seksa tokom života? Tako da, ako ste liberalnih shvatanja, ne samo da je veća šansa da ćete imati više seksa kao takvog, već će vaš seksualni život verovatno biti znatno raznovrsniji nego ako ste tradicionalnih shvatanja. Tu se pre svega misli na broj partnera i raznolika seksualna iskustva. Dakle, nije uvek bitan kvantitet već i kvalitet. I dalje nije isključeno da neko sebe smatra tradicionalnim a da se zapravo ponaša liberalno, ali tu smo onda već ušli u psihologiju i poricanje samog sebe i svojih društveno-moralnih pogleda i vrednosti.

Ja i dalje moram da tvrdim da svako istraživanje agituje onaj ko ima interesa da tako nešto zavede kao opšti poredak u javnosti. Tako se, recimo, u jednom drugom istraživanju tvrdi da tinejdžer sa koeficijentom inteligencije 100 ima do 5 puta više šanse da stupi u seksualni odnos nego onaj sa inteligencijom između 120 i 130. Opet ponavljam, mislim da neka od ovih istraživanja nisu reprezentativna jer je potrebno uraditi znatno opsežniju studiju sa većim brojem podataka i dovoljnim brojem učesnika kako bi istraživanje bilo validno. Tvrdi se, dalje, da studenti na prestižnijim koledžima u SAD (kao što su Harvard i Prinston) imaju manje seksa od svojih vršnjaka. A da li je to baš tako zato što oni neće ili su pod mnogo većom prinudnom disciplinom od svojih vršnjaka sa nižim stepenom obrazovanja?

Ali jedna činjenica mi je definitivno zapala za oko a to je da su oni ispod koeficijenta 70 i oni iznad 130 imali najmanje šanse da često vode ljubav. Šta sad kažete? Dakle, ipak su u pitanju ekstremi, izrazito neinteligentni i izrazito inteligentni ljudi.

Pa sad, vi vidite kako želite i izvolite. Konačni savet je bio da ukoliko želite da stvarno održite ove svoje pametne ćelije, treba da redovno vodite ljubav i redovno vežbate kako biste vaše moždane ćelije održale aktivnim. Ovo je bilo malo zanimljive statistike s moje strane za ovu nedelju.

Uživajte u buđenju prirode i lepom danu! Pozdravlja vas

Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *