Izmislio sam lek za veze na jedno veče: pisanje pisama

Par u krevetuSvi smo svedoci prebrzog života u današnje vreme. Počnimo od komunikacije. Svako od nas ima bar mobilni telefon, a neki, kao što sam na primer ja, imaju više sredstava za komunikaciju nego prstiju jedne ruke. U redu, ako zavisnosti od društvenih mreža, različitih aplikacija za komunikaciju i mobilnih i možemo da se rešimo, čak i fiksnog telefona – to je ona stvar sa koje se zovete na mobilni kad ne možete da ga nađete, hrane ne možemo. Sve i da hoćemo, jer je na svakom koraku. Ja u krugu od kilometar od mesta gde sada sedim i pišem imam bar 20 različitih mesta gde može nešto da se pojede. Nezdravo – rekla bi moja baba. Usput – rekao bih ja. Fast food – kaže Amerikanac.

Živimo instant život. Hrana, komunikacija, druženje, sve su to životne potrebe. Nasušne, ako smem da kažem. Naravno da onda ne mogu a da se ne zapitam: da li je tako i u ljubavi?!

„Nekada je bilo najlakše držati se sa devojkom za ruke, a krevet je bio tek šlag na torti. Danas, međutim, najteže je imati nekoga, a seks je najlakše naći“. Ne znam tačno od koga sam ovo prvi put čuo, ali znam da nije bio i poslednji.

Možda je to posledica 21. veka u kome se u Beogradu održava Prajd, ali se meni čini da je seks sve dostupniji i da se sve slobodnije govori o njemu.

Ne znam koliko podela postoji, seks radi seksa, seks radi ljubavi, seks iz koristi, ali sam prilično siguran da se vrši na osnovu onoga sa kim ga imamo.

Moglo bi se reći da tu postoje dve škole mišljenja, jedna, moje majke: „Vi danas ne znate da se zabavljate, samo imate drugarice“ i druga, poznata i kao seks bez obaveza.

Pošto ovome pristupam gotovo naučno, valja dati i dijagram.

DijagramDakle, imamo odnosi sa devojkom u samom vrhu, dalje, jednu strelicu koja pokazuje na veza, odnosno, držanje za ruke i dugi razgovori, pogledi u kojima se gubite oboje i one tišine koje želite da traju sa jedne i drugu strelicu koja vodi do no commitement. Odatle dve strelice vode dalje, jedna za šemu, poznatu i kao seks kombinacija, i drugu za one night stand.
Ako ste se bar jednom u životu uputili ka desnoj strani dijagrama, to je najbolji mogući signal da ste moderna ličnost. Neko ko nema moralnih skrupula da se kada ne sviće pored osobe koju voli kresne na keca sa devojkom koja je poslala nekoliko opasnih pogleda preko diskoteke ili neko ko će bez problema sa drugaricom raščistiti apstinencijalne dileme tokom vikenda.

Ja verovatno nisam osoba koja je dovoljno kvalifikovana da govori o seksu sa voljenom osobom jer jednostavno nikada nisam sa devojkama u koje sam bio zaljubljen i spavao, veće sam uvek nekako bio: „baš dobar dečko, ali…“ – ali mislim da imam da kažem nešto o seksu radi seksa, ako se to tako zove.

Kao što rekoh, može da postoji seks na jednu noć, neočekivan, bez ikakve obaveze, tek onako i posle partije pokera sa gomilom para na sred stola i skakanja bandžijem ne postoji stvar koja jače pumpa adrenalin u vene. U prirodi čoveka je da ga interesuje nepoznato. Još ako te to nepoznato bezobrazno gleda, izgleda božanstveno i tutne ti telefon u ruku na kom piše: „Ti i ja, moj stan, uzmi taksi. Adresa je Želim Te Odmah 69“, epilog je buđenje u sobi u kojoj na fotelji sedi njen deda i čita Politiku, ili sretanje lika kog si privela na intervjuu u firmi u kojoj si konkurisala. To je sa one night stand – om, nikada ne znaš šta te ujutru očekuje. Kafa na stolu ili telo zmaja, a lice samuraja scenario.

Savet: Šta god da radite, gde god da ste, koliko god da vas loži – kondom.

Muškarac i devojka
Photo credit: terminallychll / Foter / CC BY

Ako već ne zateknete dedu sa Politikom u rukama i Vinjakom na stolu uz kafu i ratluk, sasvim je sigurno da ste u kres kombinaciji. To je već nešto sasvim drugačije. Dede nema – znači dobro je isplanirano. Ne nosi adrenalin u kofama, ne nosi neizvesnost i gotovo da nalikuje vezi. Osim što ne postoji odgovornost onoga trenutka kada se završi, ako primeniš na pravi način. A to je ujedno i savet: ako želiš da šema bude šema i da apstinenciju možeš da rešavaš redovno, smatraj to kao dobro plaćen posao. Dođi, uradi ono što se od tebe očekuje, ostani prekovremeno. Ako imaš neku novu ideju, bićeš unapređen, ne brini. A onda idi kući. Jer da bi se ponovo vratio moraš prvo da odeš.

Ne bih da zvučim kao šovinista, zaboga vidite za koga pišem – jednostavno nisam – ali bih morao da kažem da su žene te koje su se promenile. Muškarci su oduvek na ovim prostorima imali društveno opravdanje za takvo ponašanje, ali je ženama to tek od skoro postalo dostupno. Tačnije, vreme za žene se promenilo. Otvorenije je. Pristupačnije. Sa sve manje tabua.

I to je tačno. Jednostavno, moderniji smo. Što me ponovo vraća na početak. Ako je posle hrane, druženja, komunikacije – i seks postao instant, a taj trend ne namerava da stane, koliko vidim, to znači da nam ostaje sve više i više slobodnog vremena.

Na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način. Ja ću za početak da počnem da pišem tekstove na papiru rukom. Tako ću možda jednom napisati neko pismo, što je prvi korak ka vremenu kada je seks bio šlag, a ne torta.

 

Istaknuta slika:  Leonardo Stigliari / Foter / CC BY-ND

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *