Volite svoje telo

Tražeći inspiraciju za sledeći blog, slučajno sam naišla na tekst o modnim detaljima u obliku vagine. Navodno, prema ovom tekstu, u 2014. godini možemo očekivati trend falusoidnih aksesoara, ali ni ženske genitalije neće biti zapostavljene… Nisam sigurna šta mislim o tome, ali vam moram priznati da ogrlica ne izgleda loše.

Dok sam tako lutala po internetu, sad već zainteresovana za vaginalne modne detalje, naišla sam na sajt koji me je protresao. U pitanju je sajt Vulva Love Lovely, kompanija/osoba koja pravi ogrlice i priveske u obliku vulve i vagine, kao i mnoge druge stvari: tašnice, platnene uloške, gaćice, itd. Ne bi mi ovaj sajt zapao za oko, da nisam bila radoznala ko stoji iza ovih nesvakidašnjih tvorevina.

vulva love lovely

Devojka koja je zaslužna za izradu ovih proizvoda, žrtva je zlostavljanja. Beg iz samo-omalovažavanja i mržnje našla je u kreativnosti.

Pretpostavljam da ima stvari koje možete da zaboravite i da se na taj način oslobodite osećaja koje ta sećanja izazivaju. Isto tako, samo mogu da pretpostavim da ovo nije jedna od tih stvari. Upravo iz tog razloga, žrtve zlostavljanja traže načine kako da svoje noćne more pretoče u umetnička dela, kako bi sa svetom podelile makar deo svog osećaja i na taj način se donekle oslobodile zla koje se na njih spustilo.

Na sajtu ove devojke, u opisu koji je ona sama dala, istaknuto je kako nikad nije bila ono što je želela da bude. Nikad nije volela svoje telo i bila je izgnanik u društvu u kojem se nalazila. Imala je ideju da seks vodi ka uspehu i prihvatanju, ali ga je uvek tražila na pogrešnim mestima. Upravo zbog ovoga vam pišem ovaj blog.

Osnova sreće je zadovoljstvo sobom.

Uvek možete naći razlog da ne volite svoje telo. Isto tako, uvek možete naći razlog da ga volite. Devojke, da li razmišljate o svojoj vagini? Ja nisam imala običaj to da radim, osim u onim trenucima nesigurnosti koji sigurno potkače svaku mladu devojku, i u kojima su jedine misli koje ti se motaju po glavi: “da li je sa mnom sve u redu” i “da li moja vagina izgleda normalno”. Na ta dva pitanja odgovor može da vam da vaš ginekolog. Nakon toga, volite kako izgledate jer, osim ako nemate sulude novce za plastične operacije, nikada nećete izgledati drugačije.

Naravno, tu postoji i pitanje malja i njihovog uklanjanja (na tu temu sam vam već dosta pisala, a mogla bih još toliko), ali malje su samo jedna od mnogih karakteristika vašeg intimnog predela.

Vi ćete sada reći: postoji i pitanje kilaže. Da li je kilaža zaista toliki problem? Osim ako niste toliko mršavi ili debeli da vam to ugrožava zdravlje, da li je zaista toliko bitno koliko kilograma imate? Verujte mi, nećete propustiti ljubav svog života zato što niste “90-60-90”, niti će vas prijatelji manje voleti zbog toga. Jedino što možete da uradite je da postanete nesrećni, preopterećeni dijetama i frustrirani nemogućnošću oblačenja tesnih stvari kojima težite.

Kada neko pomene dijetu, svi odmah pomisle na dijetu za mršavljenje. Zapravo, ja sam bila na dijeti za gojenje jedno vreme (nije mi pomoglo), i jednako sam bila nezadovoljna svojim izgledom kao i mnoge žene koje imaju “problem sa viškom kilograma”. Zapravo, u tom periodu bila sam isfrustrirana i mnogim drugim stvarima, pa je prirodna posledica toga bila nezadovoljstvo samom sobom i sopstvenim izgledom.

Jasno mi je da neko ko ima preko 30 godina mnogo drugačije gleda na fizički izgled od devojke u pubertetu i periodu adolescencije. Ipak, možda bi trebalo manje da obraćamo pažnju na ideale koje nam televizija, časopisi i bilbordi serviraju.

Možda bi, zapravo, naša generacija – ljudi koji trenutno rade u filmskoj industriji, marketingu, umetnosti – trebalo da bude odgovorna za objektivno sagledavanje lepote i ukidanje nedostižnih (ili teško dostižnih) ideala. Na ovaj način spasili bismo mnoge mlade dame od nesigurnosti i patnje oko svog izgleda, i mnoge mladiće od nesreće što ne mogu da nađu idealnu devojku.

Šta vi mislite, možemo li da se potrudimo oko toga?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *