Miris vagine vam može reći više nego što mislite

Miris vagine

Svaka žena je lepa na svoj način.

Isto važi i za ženske vagine.

Svako telo je različito, pa bilo zbog naših različitosti ili zbog ličnih nesigurnosti, ali svi se mi barem ponekad zapitamo u ogledalu da li je naše telo normalno. Kada su vagine u pitanju, nije samo izgled ono što nas muči – češće nego što bismo volele da priznamo, miris je taj koji nas može učiniti nesigurnim ili čak zabrinutim. Da ne pričamo o tome kako neprijatan miris može uticati na vaš seksualni život.

Kako da znate da li mirišete normalno?

Prvo moramo da definišemo šta je to normalno. Stručnjaci kažu da postoji oko 2100 molekula mirisa koji čine jedinstveni eau de vagina. Neki od njih su manje ili više prijatni, dok su neki vrlo neprijatni i upravo su ti neprijatni oni na koje moramo da obratimo pažnju. No, da se vratimo na „normalan“ miris.

Vagina je jedan usavršen organ – sama se čisti i bori protiv agresora, bakterija, gljivica i drugih iritanata. Sekret koji se luči ima višestruku ulogu, pa osim što predstavlja barijeru za mikrobe, istovremeno služi i kao lubrikant tokom seksualnog odnosa i sprečava osećaj suvoće dok šetamo, trčimo ili vežbamo.

Svaki sekret ima pomalo drugačiji sastav, i upravo mu te razlike daju specifični miris. Upoznajte svoj miris, upamtite ga i naviknite se na njega – svaka promena mirisa znak je da se nešto događa i da treba obratiti pažnju, a možda i posetiti ginekologa.

Generalno, miris vagine je najčešće pomalo kiselkast, sa primesama mirisa znoja, naročito tokom toplih meseci. Dok god pravilno održavate higijenu, miris ne bi trebalo da bude snažan i ne bi trebalo da se oseća na udaljenosti većoj od tridesetak centimetara.

Kada miris nešto govori

Promena mirisa sekreta znak je da je došlo i do promene u sastavu mikroflore vagine, odnosno u broju ili ravnoteži mikroba koji naseljavaju vaginu. Ako se uz to promeni i količina, boja ili konzistencija sekreta, ili osetite druge simptome kao što su svrab, bol, peckanje ili iritacija – pravac ginekolog. Ispod ćete pronaći kratak vodič koji će vam pomoći da prepoznate različite mirise i protumačite njihovo značenje.

Miris vagine na ribuMiris na ribu

Uglavnom ukazuje na bakterijsku vaginozu. Česti simptomi su svrab, peckanje, otok, crvenilo i iritacija. Ovo stanje se često javlja kada dođe do poremećaja bakterijske ravnoteže u vagini – o bakterijskoj vaginozi smo već pisali, pa saznajte više o njoj baš ovde.

Snažan, neprijatan miris

Infekcija bakterijom trihomonas često je praćena vrlo neprijatnim mirisom, penušavim žutim ili zelenkastim sekretom i svrabom. Ova infekcija se prenosi seksualnim putem – ne zaboravite na zaštitu.

Blag miris varikine

Ovako neke žene opisuju miris koji osećaju nakon korišćenja lubrikanata ili kondoma tokom odnosa. Ako vam ovakav miris smeta, promenite lubrikant ili vrstu kondoma koje koristite dok ne pronađete nešto što ne utiče na vaš prirodan miris.

Miris semene tečnosti

Ako pokušavate da zatrudnite, normalno je da par sati nakon odnosa osetite blag miris na semenu tečnost.

Miris hleba

Blag miris kvasca ponekad se može javiti ako dođe do umnožavanja gljivica u vagini, pre svega kandide. Vrlo je verovatno da ćete osetiti i snažan svrab i beličasti gromuljičast sekret. Ako se ovi simptomi često javljaju, razmislite o promeni ishrane – šećer je odlična podloga za razvoj gljivica, pa izbacivanje ove namirnice iz ishrane vam može pomoći.

Miris na određenu hranu

Neke namirnice mogu promeniti miris vagine, pa tako citrusno voće i ananas mogu učiniti ukus slatkastim, dok ga beli i crni luk mogu učiniti…pa…neprijatnim.

Pivo sa ukusom vagine

Ako mislite da je „svaka vagina je lepa na svoj način“ preterivanje, vreme je da vas ubedimo u suprotno – i to uz gutljaj piva sa ukusom vagine. Jedna poljska pivara iskoristila je laktobacile iz vaginalnog sekreta da izazove fermentaciju i napravi pivo pod nazivom Instinkt u boci iliti Bottled instinct. Pa ko voli – nek’ izvoli!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *