Koliko poznajete svoju vaginu?

Girl standing in the fieldVeličanstvena vagina. Izvor ekstaze, kolevka života, središte naše ženske energije i epicentar muško-ženskih odnosa. Svakih mesec dana prolazi kroz period ozbiljne pripreme, nadajući se da će baš ovog puta do nje stići mali embrion kome će ona pružiti dom i iznedriti ga u spoljašnji svet. A zatim, po ko zna koji put, nade padaju u vodu, a sav mukotrpni rad odlazi niz reku… Pa sve ispočetka. I ne samo to. Naša draga prijateljica treba da bude u punoj formi kad god nas obuzme želja da se prepustimo strasti, da bude spremna da istrpi svakakve neprijatnosti počev od tampona preko sintetičkog veša sve do hladnih metalnih spekuluma. Malo li je?!

U čast naših dragocenih saputnica, ovaj put pričamo o malo poznatim činjenicama i zanimljivostima.

1.    Svaka vagina je priča za sebe i ne treba se opterećivati prosekom ili slikama na koje nailazimo u časopisima ili filmovima. Ipak, neke stvari su nam zajedničke.

Measuring tape
Photo credit: stevenharris / Foter / CC BY

Prosečna vagina je dugačka oko 8,9 centimetara i široka od 6,3 do 7,6 centimetara. Ali ne brinite, čak i ako je vaš dragi u klasi izvanredno obdarenih, neće biti većih problema – vagina je kraljica elastičnosti i može da se uveća čak i do 200% tokom seksualnog odnosa ili prilikom porođaja. 2011. godine jedna 27-ogodišnja žena uhapšena je zbog čak 54 kesice heroina koje je pokušala da sakrije u svojoj vagini! I ne samo to, tamo se smestila još i 31 prazna kesica za heroin, osam pilula i 51.22$ u novčanicama i sitnini.
Inače, smatra se da je najveća vagina na svetu pripadala Ani Haining Bejts (1846-1888). Ana je bila visoka 227cm i teška 159kg. Zato nije ni čudo da je Ana donela na svet najveću bebu ikada tešku skoro 12kg sa obimom glave od 48 centimetara!

2.    Kada već pričamo o veličinama, uobičajena dužina usmina je do 1,9 centimetara, a samo 1.8% žena ima usmine duže od 3,8 centimetara.

 

3.    Dok kosa raste i do sedam godina, stidne dlačice imaju životni vek od samo tri nedelje, nakon čega opadaju. Zbog toga, ma koliko izbegavali svoju kozmetičarku, nećete doći u fazu Zlatokose.
4.    Šta to ljudska vagina i ajkula imaju zajedničko? Verovali ili ne, skvalen je supstanca prisutna u jetri ajkula, a istovremeno je i prirodni lubrikant u vagini. Priroda je čudo.
5.    Zabeleženi su slučajevi žena sa razvijenim alergijama na protein prisutan u semenoj tečnosti. Nakon seksa ove žene osećaju svrab i natečenost intimne regije, a simptomi mogu eskalirati i do vrlo ozbiljnih koji ugrožavaju život. Dešava se i da žene budu alergične na semenu tečnost samo određenih muškaraca, dok sa drugima ne ispoljavaju takve simptome.
6.    Trudnoća, porođaj, starenje, hormonalne promene, genetika, gravitacija – sve su to neprijatelji tonusa naših vaginalnih mišića koji dovode do opuštanja. Ipak, i tu ima pomoći – održavajte normalnu težinu, uvrstite dovoljno vlakana u svoju ishranu kako biste izbegli opstipaciju, nemojte pušiti i posvetite par minuta dnevno Kegelovim vežbama. Ove vežbe možete raditi bilo gde, bilo kada. Samo stegnite mišiće koje koristite da zaustavite mokrenje, držite ih stegnutim pet sekundi, pa opustite. Ponovite nekoliko puta. Kada malo ojačate svoje vaginalne mišiće, možete produžiti interval na 10 sekundi. Ove vežbe ne samo da će pomoći da se vaša prijateljica odupre starenju, već i olakšavaju porođaj, povećavaju otpornost prema urinarnim infekcijama i – obratite pažnju – intenziviraju orgazam. Ko zna, možda jednog dana oborite rekord koji drži Ruskinja Tatjana Koževnikova – ona je svojim vaginalnim mišićima podigla teg od 14 kilograma!

Fresh eggs sign
Photo credit: ‘Playingwithbrushes’ / Foter / CC BY

7.    Ako želite da zatrudnite, vaša vagina će uraditi sve što može da vam pomogne na tom putu – čak će vam i pokazati kada je pravo vreme za začeće! Naime, tokom ovulacije vaginalni sekret je proziran i rastegljiv, pa ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, obratite pažnju na ovaj znak.

8.    Sa druge strane, ukoliko niste spremne na ovaj korak, budite pažljive – semena tečnost živi i do pet dana nakon seksualnog odnosa u vašem telu. Zato, ako imate nezaštićen seks nekoliko dana pre ovulacije, postoji šansa da ostanete u drugom stanju.

9.    Za neke neprijatnost, za neke izvor smeha, vazduh koji izlazi iz vagine tokom seksa uz glasan zvuk iliti vaginalni „vetar“, potpuno je normalna stvar. Za razliku od onih koji dopiru iz digestivnog trakta i propraćeni su karakterističnim mirisom, vaginalni gasovi nemaju miris i nastaju zbog nakupljanja vazduha tokom penetracije. Ako ste sramežljive prirode i želite da izbegnete ovu pojavu, trebalo bi da izbegavate često menjanje poza, a vaš partner ne bi trebalo da često ulazi i izlazi iz vas.

10.    Eau de vagina je karakterističan za svaku od nas. Koliko će biti izražen i koju će notu imati kao dominantnu zavisi od mnogih faktora – normalne bakterijske flore, materijala od kojih nam je sačinjen donji veš, ishrane, higijenskih navika, itd. Međutim, ako miris pređe iz blagog u izražen i još poprimi miris ribe uz propratni pojačani sekret, bol, svrab i peckanje, vrlo je verovatno da imate bakterijsku vaginozu, a ukoliko miris podseća na hleb, moguća je gljivična infekcija. Tokom menstruacije verovatno je da ćete osetiti miris nalik na gvožđe, dok semena tečnost čini da nakon odnosa vaša vagina blago miriše na varikinu.

Happy couple
Photo credit: mando2003us / Foter / CC BY

11.    Možda nam treba malo više vremena i truda da doživimo orgazam nego muškarcima, ali zato mi možemo da doživimo čak četiri različite vrste orgazama samo stimulacijom genitalne regije – klitoralni, vaginalni, mešoviti i višestruki!

12.    Ne samo da orgazam utiče na raspoloženje, već i smanjuje rizik od srčanih smetnji, smanjuje rizik od razvoja kancera dojke, stimuliše imuni sistem, poboljšava kvalitet sna, čini nas energičnijim i mladolikim, reguliše menstrualne cikluse i umanjuje grčeve, pomaže kod hroničnog bola, smanjuje rizik od depresije i snižava nivo stresa. Studije pokazuju da se nakon orgazma osećamo produktivnije, samopouzdanije i kreativnije. Zato, sa partnerom ili same – samo napred!

13.    Svetski rekord za najveći broj ženskih orgazama postavljen je 2009. godine u Danskoj kada je jedna devojka doživela čak 226 orgazama tokom takmičenja! Najduži zabeleženi ženski orgazam trajao je 43 sekunde i bio je propraćen sa 25 kontrakcija.

Što bolje poznajete svoje telo, više ćete ga voleti i u njemu uživati. Nadamo se da smo vas danas malo zabavili, ali i da ste naučili nešto novo o Veličanstvenoj Vagini.

Do sledećeg druženja,

Ljubica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *