Za lepotu se mora trpeti. Sme li zdravlje da trpi?

Lepotica smeđa kosaDa li vam se dešava da u toku depilacije proklinjete onoga ko je došao na ideju mode u kojoj žene ne smeju da imaju malje nigde osim na pojedinim, „opšte prihvaćenim“ mestima? Znam da nije uvek sve bilo tako, da se moda menjala kroz vekove, da se običaji razlikuju od kulture do kulturei da mnoge strasne pobornice za ravnopravnost žena zastupaju mišljenje da nema potrebe obraćati pažnju na takve sitnice kao što su dlake na nogama, rukama… da ne nabrajam dalje. Zašto ne bih i ja mogla tako?

Pa ne mogu, moda je iskreirala moj ukus, pa ne smatram da izgledam estetski prihvatljivo ako ne pazim na sebe, ako nemam redovne depilacije i ne vodim računa o obrvama, noktima, koži, kosi…

Ali sve je to moda.

Možete se osvrnuti malo na frizure u osamdesetim ili sedamdesetim godinama, čak i ranije… Koliko je bilo tapiranja, slepljivanja i raznih drugih načina na koje su žene pokušavale da izgledaju lepše, atraktivnije, da bi se nekome svidele, nekog zavele…

Prošli vek je zaista bezazlen ako uzmemo u obzir neke ekstremnije periode u istoriji (barem što se mode tiče).

Evo, na primer, 1500 godina p.n.e. Egipćanke su, u cilju da izgledaju što lepše, brijale glavu, a poslednje zaostale dlake uklanjale posebnom zlatnom pincetom. Da bi se lepota njihove glave do kraja istakla, teme je bilo glancano mekom krpom do „visokog sjaja“.

Celog tog veka, bogate Egipatske žene su na  obrijanoj i uglancanoj glavi topile kupu aromatskih masti, puštajući da se tako otopljena aroma sliva niz celo telo, čineći njihovu kožu i odeću mirisnom i privlačnom. I masnom.

Moda kroz istoriju - perikaIma još ovakvih primera kroz istoriju. Recimo, žene su u Engleskoj u 18. veku nosile perike koje su nekada bile i do metar visoke. Žene su ih nosile i nekoliko meseci neprekidno. Perike su „puderisane“ brašnom, ukrašavane voćem, maketama bašte, brodova, prepariranim životinjama… Da se ne bi raspadale, premazivane su životinjskom mašću.

Na osnovu ovih sastojaka možete i sami zaključiti šta je bio problem. Miševi, insekti i druge štetočine su se naseljavale u ovom pogodnom staništu, a vaške su postale vrlo uobičajen problem među bogatijim stanovništvom.

Perike su konačno i naprasno izašle iz mode kada je 1795. uvedena taksa na puder za kosu.

O modi koja se pratila u različitim periodima, a vezana je za za neke druge dlake na telu, pisaćemo neki drugi put. 😉

Nedavno sam obula prelepe cipele na visoku štiklu, u želji da lepo izgledam na slavi. Dobila sam jako mnogo komplimenata, osećala se vrlo ponosno na sebe, ali sve je to palo u vodu kada sam jedva dopešačila do kuće jer su me noge toliko bolele… Moda - cipele na štikluDa je bilo leto, izula bih se i išla bosa. Nije čak problem u udobnosti, problem je u navici.

Pomenuću još samo da su sintetički materijali, koji su bili vrlo popularni u par dekada prošlog veka, veoma štetni za vaginalno zdravlje žene, pa čak mogu uticati i na plodnost.

Moda nam kreira standarde lepote. Ako ne izgledate kao sa reklame za neki parfem ili kozmetički proizvod, ako niste mršave kao manekenke, nemate grudi kao glumica ili pevačica i nemate bujnu kosu kao da ste zaštitno lice bolje marke šampona ili balsama… Pa, verovatno ćete se dosta mučiti oko šminke i odeće, a u ekstremnim slučajevima se možda i odlučiti na estetsku hirurgiju u cilju poboljšanja svog izgleda.

Nije to poboljšanje izgleda, to je usklađivanje izgleda sa nametnutim normama.

Reći ću i ja ono što svi tako često ponavljaju: budite ono što jeste.

Samo tako ćete vi biti ti koji kreiraju modu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *