Zašto su žene glasnije za vreme seksa?

Glasni u seksuIspravite me ako grešim, nemam baš veliki uzorak na osnovu kojeg mogu da tvrdim da su žene glasnije od muškaraca, ali kratkim traganjem po internetu, zaključila sam da je to opšte prihvaćeno. Zapravo, uzorak koji imam je vrlo zanemarljiv, pa se moram u potpunosti osloniti na istinitost dostupnih internet informacija.

Tražeći članke na ovu temu, naišla sam na sjajan članak na Psychology Today, koji – osim što me je lepo nasmejao – mi je razjasnio neka pitanja.

Potvrdu da su žene glasnije tokom seksa možda možemo videti u tome da su u Engleskoj u nekoliko navrata žene bile na sudu zbog toga što su u krevetu bile toliko glasne da su uznemiravale javni red. U stvari, možda je ovakvo žensko ponašanje tamo vrlo neuobičajeno, pa je i osuđivano od strane urednog i pristojnog engleskog društva.

Sličnu priču čula sam pre par godina i za Bjork. Ova islandska pevačica zapravo ima takvu glaščinu da bih bez problema mogla da zamislim komšije koje žive u kući udaljenoj stotinak metara, kako su vidno uznemireni zbog zvuka koji dopiru iz komšiluka, nadajući se da je u pitanju samo vežba za vrlo moderan novi album.

Bilo kako bilo, pod pretpostavkom da žene više nego muškarci vole da naglas uzdišu (ili čak i vrište), razmotrićemo razloge zašto je tako.

Rađene su studije koje ukazuju na značaj ženske “vokalizacije” u toku seksa kod primata. Konkretno, posmatranjem majmuna Barbari makak došlo se do zaključka da ukoliko ženka ispušta radosne zvuke u toku seksa, ejakulacija mužjaka desiće se u 56% slučajeva, dok će u tišini manje od 2% mužjaka ovo doživeti. Takođe, škotski naučnici tvrde da ženke šimpanze svoju glasnoću koriste da privuku više snažnijih mužjaka, koji ih zatim mogu braniti od drugih ženki.

Kako su i ljudi primati, možda postoji neki evolucijski razlog zašto su žene glasne u toku seksa.

Žene često ispuštaju glasne zvuke da bi potvrdile da se i one sjajno zabavljaju i time ohrabrile svog muškarca da nastavi sa tim što radi.

Zatim, zamislite žensku osobu A koja je vrlo glasna, i žensku osobu B koja je nečujna. Lakše će se pročuti da je osoba A dobra u seksu. Samim tim, osoba A potencijalno može imati više udvarača, pa time i više potencijala za razmnožavanje.

Neke studije ukazuju na to da ženski orgazam pomaže zadržavanju više sperme u vagini i time povećava šansu za oplodnjom. Seksolozi su utvrdili da se orgazam često odražava i u pojačanoj vokalizaciji. Ovako bismo mogli da zaključimo da orgazmičnije (pa samim tim i glasnije) žene, imaju veće šanse za reprodukciju od onih manje orgazmičnih (sviđa mi se ovaj izraz, mislim da ću ga često upotrebljavati). Ako ispratimo ovu logiku dalje, ovo znači da će glasne žene imati više dece, a ako se ova osobina nasleđuje (ili pak uči primerom), glasnih žena će biti sve više i više.

Ipak, deluje mi da je ova “darvinovska” teorija, iako nekima poželjna, prilično loše izvedena i malo verovatna.

Mnoge žene su glasne u glumi lažnog orgazma. Dok ovo može biti “zabavno” obema stranama kao kratkoročno rešenje (želite li da nekome uništite samopouzdanje zato što Vam je to što trenutno radi “baš bezveze”?), ipak se na duge staze očekuje iskrenost, učenje jedno od drugog i pomaganje u slučaju da je pomoć potrebna (o anorgazmiji sam pisala u ovom i ovom blogu).

Postoje teorije o ženskoj pasivnosti, kako u krevetu, tako i u ostatku života u ovom “muškom svetu”. Prema ovakvim teorijama, ženska vokalizacija u toku seksa predstavlja neku vrstu potvrde svoje potčinjenosti, ili čak zahvalnosti muškarcu

Na ove teorije, jedino što imam da kažem je da se vremena menjaju. Žene više nisu potčinjene, žene više nisu pasivne, njihova uloga u društvu se znatno promenila, a verujem da ovo i u seksu dolazi do izražaja. Možda su muškarci sada postali ti koji moraju pratiti stereotipe, ponašati se “kul” i svoje uzore nalaziti u Holivudskim filmovima.

Zapravo, dame, vodite li i vi glavnu reč u svojim spavaćim sobama, ili sam to samo ja? 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *