Zašto toliko volimo trčanje?

Trčanje poznajemo isključivo kao sportsku, odnosno rekreativnu aktivnost, međutim sve više i više – ono postaje način života, stil, nešto što nas ispunjava i što ne posmatramo kao aktivnost koja se „mora“, već nešto u čemu se uživa.

Osvrnite se oko sebe – amaterskih trkačkih grupa je sve više, sve više i više ljudi učestvuje na polumaratonima i maratonima…. Jedan od trendova koji zaista zdušno pozdravljamo!

Trčanje je, u odnosu na druge rekreativne aktivnosti, karakteristično po tome što mu se zaista pristupa strašću! I da, za ovo postoji vrlo racionalno objašnjenje.

Dugotrajna aerobna aktivnost, u kakve spada i rekreativno trčanje, podstiče lučenje endorfina – hormona poznatijeg kao hormon sreće. Reč je o hormonu čije se pojačano lučenje povezuje s još nekim aktivnostima koje možemo okarakterisati kao „srećne“, poput polnog odnosa ili konzumiranjem slatkiša, tačnije čokolade. Elem, zato nije toliko teško navući se na trčanje!

Naravno, ne možemo da budemo iluzorni – „zavist“ se neće stvoriti na prvom treningu. Štaviše, prvi trening će verovatno biti upamćen po umoru i upali mišića. Međutim, kod redovnijih trkača desi se „okidač“ kada se prosto ne ide na trening samo zato što se mora, zbog figure ili dijete, već zato što se voli. Prioritet nisu ostvarena brzina ili pređeni kilometri. Već samo i isključivo strast.

Postoji još jedan hormon važan u trkačkom životu – ljudski hormon rasta (HGH – human growth hormon). O njemu malo više razmišljaju iskusniji trkači (profesionalci, ali i ozbiljniji rekreativci koji vode računa o rezultatima). Za taj ste hormon možda čuli i u negativnom doping kontekstu profesionalnog sporta, ali nas ovom prilikom više zanima prirodna prisutnost HGH u ljudskom organizmu. Naš ga organizam izlučuje sam, prirodnim putem, doduše ne u količini dovoljnoj da preko noći postanete svetski broj jedan, ali svakako dovoljnoj da vam pomogne da se realizuju potencijale vašeg „rekreativnog“ trkačkog organizma. Izlučivanje ovog hormona pomoći će vam da prestignete omiljenog rivala na polumaratonu, poboljšate rezultat na omiljenom lokalnom krosu ili jednostavno pojačate vreme na najdražoj jutarnjoj trening ruti po parku ili kraj reke.

Ovaj hormon, osim rasta (što možemo da zaključimo i na osnovu samog imena), reguliše i brojne druge bitne funkcije u organizmu, poput održavanja ravnoteže tečnosti, obnove mišićnog i koštanog tkiva, kao i regulacije metabolizma masti. U prirodnim uslovima zdrav organizam luči HGH u šest do 12 navrata dnevno, s tim da se najveća količina izlučuje nakon sat vremena sna.

Eto zašto većina vrhunskih sportista spava dva puta dnevno. Mada, i mi koji nismo vrhunski sportisti bismo voleli sebi to da priuštimo…

Sve u svemu – trčanje je super i idealna aktivnost za „navući se“, probajte već ovog vikenda da uzmete patike i trčite krug-dva!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *