10 intimnih novogodišnjih odluka

new-year-resolutionDa li ste i vi od onih koji pre svake Nove Godine smisle listu stvari na koje će u sledećoj godini obratiti pažnju i time na neki način poboljšati sebe (a onda, naravno, prvom prilikom, pregaziti sva obećanja data samoj sebi i nastaviti po starom, sa tgrižom savesti u tragovima)?

Do sada sam u nekoliko navrata pokušavala:

  • da se zdravije hranim
  • da se bavim nekim sportom
  • da redovnije odgovaram na pisma/mailove
  • da ne zapostavljam prijatelje zbog posla
  • da ne budem lenja

i tako… generalno, da budem bolji čovek. Možete pretpostaviti da se većina mojih novogodišnjih odluka svela na listu na papiru (ili na nekoj web stranici) koja je već oko 15. januara bila zaboravljena, pregažena, izgužvana…

Međutim, kad se radi o zdravlju, ključne stvari ipak treba ispoštovati – ukoliko ih već ne primenjujete. Evo liste predloga za ovu listu novogidišnjih odluka, pa je odštampajte, precrtajte šta se ne odnosi na vas i okačite na zid. Ili možda ipak na unutrašnju stranu ormarića u kupatilu.

1. Redovno ću posećivati ginekologa

Svi znamo da su u reproduktivnom periodu posete dva puta godišnje obavezne, ali koliko nas zaista ide toliko često kod ginekologa? Obično odemo na pregled kad nas nešto svrbucka i grebucka, ili kada je od poslednje posete prošlo toliko vremena da ne možemo da se setimo tačno kada je bilo. Sada je vreme da kupite lepi novi godišnji kalendar i ubeležite sebi dva datuma za ginekologa za sledeću godinu. Ili da podesite podsetnik na telefonu.

2. Obavljaću redovan samopregled dojke

Važnost samopregleda dojke se uvek zanemaruje. Svi se oslanjamo na preglede lekara, najverovatnije podsvesno računajući na pretpostavku da se nesreće uvek dešavaju drugima. Pročitajte uputstva za samopregled dojke i pokušajte da ih primenite makar jednom nedeljno, kako biste se izvežbali i ispratili njihov “sastav” u različitim periodima ciklusa. Naravno, ako primetite bilo šta čudno, odmah se obratite lekaru.

3. Svakodnevno ću lagano vežbati

Ovo spada u onu čuvenu novogodišnju odluku: “baviću se sportom“. Zapravno, uopšte nije neophodno da budete sportista, da biste poboljšali svoje zdravlje. Da vam dam ideju, napisaću vam šta sam ja jedno vreme radila… Jednom dnevno, pustila bih muziku glasno, skakala i igrala po sobi desetak minuta (ako vas je sramota od ukućana, uradite to kad niko nije tu 🙂 ), a zatim provela još 15 minuta u vežbama istezanja svih mišića kojih se setim. Ova rutina mi je mnogo pomogla u periodu kada su me leđa i vrat boleli od neaktivnosti i sedenja za računarom, a dosta su povoljno uticali i na moje raspoloženje.

4. Smanjiću unos šećera

Nisam od onih koji moraju da paze na svaku kockicu čokolade koju pojedu, ali nekad zaista preteram. A znate li da slatkiši nisu loši samo za liniju? Ukoliko spadate u grupu žena koja je sklonija vaginalnoj kandidi, obratite pažnju na unos šećera kako biste smanjili mogućnost njenog razvoja. Pročitajte više o tome u blogu o Kandida dijeti.

5. Nosiću komforan pamučni donji veš i odeću koja nije tesna

Ne zaboravite da sve te seksi čipkane tange i uske sintetičke pantalone mogu ozbiljno da naruše vašu vaginalnu floru i izazovu razne neprijatnosti. Sačuvajte ih za neku specijalnu priliku, a inače nosite lep, jednostavan pamučni donji veš i udobnu odeću. Čula sam negde rečenicu: “svi znaju da devojke mlađe od 20 godina ne nose suknje”. Ova izjava me je nasmejala, ali, kad sam bolje razmislila, shvatila sam da sam i ja počela da nosim suknje i haljine znatno češće tek kad sam ušla u treću deceniju. I znate šta? Udobnije su od pantalona! Volim što sam žensko i nisam osuđena da me nešto stalno steže među nogama!

6. Imaću zaštićen seksualni odnos

Osim neželjene trudnoće, nezaštićen seksualni odnos može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Ovo svi već znate. Međutim, da li ste znale i da, čak i kada ste sa jednim istim partnerom godinama, oboje testirani i oboje sigurni u svoje zdravlje, a kao kontraceptivno sredstvo koristite neki drugi metod, na primer pilule, nezaštićeni seksualni odnos može poremetiti vašu vaginalnu floru? Sperma je, zapravo, blago bazna, pa dolazi do poremećaja kiselosti u vaginalnoj sredini i razvoja povoljnih uslova za poremećaj ravnoteže mikroorganizama u vagini. Eto, zato je bitno imati zaštićen seksualni odnos.

7. Neću ignorisati manje intimne tegobe

Bez obzira da li je u pitanju blago pojačan sekret, svrab ili peckanje, neke manje izražene tegobe često se ostavljaju netretirane, pa mogu dovesti do ozbiljnijih problema. Važno je da, ukoliko primetite da je došlo do blagog poremećaja flore, odmah delujete nekim probiotskim sredstvom (kao što su Multi-Gyn proizvodi), ili se posavetujete sa svojim ginekologom.

8. Otvoreno ću razgovarati sa partnerom o našem seksualnom životu

Neki se stide više, neki manje, neki zapravo vole da pričaju o seksu sve vreme, ali važno je da zapamtite jednu stvar: čitanje misli je parapsihološki fenomen i velika je verovatnoća da vaš partner to ne ume da radi. Morate razgovarati o tome šta vam prija a šta ne, kako biste se što bolje uklopili i maksimalno uživali u svom zajedničkom seksualnom životu. Ako se budemo oslanjali na časopise i blogove da nam kažu šta naš partner voli, možemo  doći do potpuno pogrešnih zaključaka.

9. Proveriću veličinu svojih brushaltera

Znate kako se većina žena žali kako su brushalteri najneudobniji odevni predmet na svetu? Problem je, najčešće u odabiru bruseva koji su premali ili preveliki. U nekom trenutku smo vam napisali uputstva za odabir brusa dobre veličine, pa bacite pogled. Možda vam pomogne da vam sledeći brushalter ne bude neudoban.

10. Upoznaću sebe!

Ovo je zapravo nešto što neke žene urade dok su još tinejdžeri, a neke nikada i ne urade. Da li ste ikada uzele ogledalo i pogledale se kako izgledate tamo dole? Da li biste znale da opišete partneru koji deo bi vam prijalo da dodiruje, a koji ne? Meni je, na primer, tek nakon porođaja prvi put palo na pamet da pogledam šta se tamo dešava – bilo je šavova, čuda su se dešavala, sigurno se izgled promenio, a ja ne znam kako sam izgledala ranije…

Nadam se da će vam ova lista pomoći da se u novoj godini osećate bolje, ili da bar sastavite svoju relevantniju listu. Koje ćete se, naravno, strogo pridržavati, zar ne?

Pozdrav, Lana

Slika preuzeta sa: http://lolzombie.com/7587/updated-years-resolutions/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *