Anatomija porođaja

Donošenje bebe na svet jedan je od najveličanstvenijih događaja koji se da zamisliti. Da bismo vam pomogli da se pripremite za ovaj magični trenutak, danas govorimo o tome kako se odvija porođaj bez komplikacija i šta možete da očekujete u tim trenucima.

Porođaj

Prva faza

Trudnoća traje oko 38 nedelja od dana začeća, odnosno 40 do 41 nedelje od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Porođaj započinje kontrakcijama koje se mogu javljati na oko 20 minuta, pucanjem vodenjaka ili krvarenjem koje je izazvano širenjem grlića materice na prečnik od oko tri centimetra. Nakon toga, telo počinje da proizvodi velike količine hormona oksitocina koji je zadužen da izaziva kontrakcije mišića materice. Ujedno se i grlić materice postepeno proširuje i skraćuje kako bi omogućio bebi da, najpre kroz grlić a zatim i kroz vaginu, dospe u spoljašnji svet. Kada se kontrakcije dešavaju u razmacima od oko pet minuta, a grlić materice dosegne prečnik od oko četiri centimetra, to je znak da se porođaj primakao. U trenutku kada se grlić materice proširi na oko 10cm, beba počinje da se spušta iz materice. Iako je trajanje porođaja veoma individualno, ovaj početni stadijum može trajati do deset i više sati. Prvi porođaj obično traje daleko duže od narednih (statistika kaže da prvi porođaj obično traje oko 20h, dok naredni potraju oko osam sati). Kontrakcije su u početku blage, a kako se porođaj primiče trudovi se pojačavaju, i javlja se nagon za guranjem izazvan time što se beba spušta sve niže u porođajni kanal.

Tokom ove faze, pogotovo u kasnijem stadijumu, možete osetiti mučninu, vrtoglavicu i glavobolju, kao posledicu snažnih trudova kroz koje telo prolazi. Od prvog vaginalnog pregleda nakon što kontrakcije počnu, moguće je primeniti gel za olakšavanje porođaja koji će stvoriti lubrikativni film i omogućiti da beba lakše klizi kroz porođajni kanal.

Druga faza

U ovoj fazi kontrakcije su veoma snažne i obično traju oko minut, sa razmakom od jednog do dva minuta. Tokom kontrakcije, mišići materice snažno potiskuju bebu nadole, pa je potrebno da mama svojim guranjem i ritmičnim disanjem potpomaže istiskivanje bebe napolje, nakon čega bebina glava prva prolazi kroz karlični otvor. Ovaj proces često je praćen osećajem peckanja i snažnog bola. Ukoliko je mama primila epiduralnu anesteziju, može se desiti da ne oseća potrebu da gura, pa je potrebno pratiti instrukcije doktora i babice.

U ovoj fazi lekar ili babica mogu proceniti da je neophodno uraditi epiziotomiju, odnosno načiniti mali rez na međici kako bi beba lakše izašla i ujedno da bi se sprečilo cepanje nežnog tkiva koje pokriva ovu regiju.

Druga faza može trajati od dvadesetak minuta do dva sata i završava se presecanjem pupčane vrpce bebe koja se postavlja na mamine grudi kako bi proces zbližavanja odmah počeo.

Ovaj koristan video će vam pokazati kratak presek porođaja kroz faze koje smo ovde opisali:

https://www.youtube.com/watch?v=o56M7BK2Z1U

Treća faza

Ova faza nastupa nakon što je beba donešena na ovaj svet i podrazumeva istiskivanje posteljice. Posteljica se izbacuje kontrakcijama sličnim onima koje su pomogle bebi da se spusti niz porođajni kanal, samo što su sada manje bolne i traju kraće. Potrebno je da lekar proveri da li je posteljica u celosti izbačena, kao i da li je potrebno ušivanje međice. Posteljica se može izbaciti prirodno, potpomažući kontrakcije materice guranjem, ili može biti izazvana davanjem oksitocina, kako se mama ne bi više naprezala.

Treća faza traje kratko, 15-30 minuta, ali porodilja često ostaje u porođajnoj sali i do nekoliko sati kako bi se pratilo njeno stanje i da ne bi došlo do komplikacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *