Intimna nega nakon porođaja

nega-nakon-porodjajaTrudnoća je najlepši period u životu svake žene. Međutim, tokom i nakon nje u telu dolazi do promena koje su normalna stvar, ali ih je potrebno prepoznati i uskladiti sa njima svakodnevne životne navike. Kako biste u potpunosti uživali u trenucima kada beba stigne, važno je da vodite računa o sebi na pravi način i da pomognete svom telu da se oporavi od porođaja.

Nakon porođaja u telu žene dolazi do promene ravnoteže hormona u organizmu. Za vreme trudnoće, organizam je bio preplavljen hormonima, kojih sada naglo više nema. Materica se brzo smanjuje, a uz nju se razvija iznenadna atrofija vaginalne sluznice. Zbog toga, prvih dana dolazi do pojave izlučevine iz materice koja je u početku krvava, zatim postaje crvenkasta, pa smeđa i nakon otprilike 14 dana opet postaje bela. Izlučevine se pojačavaju dojenjem jer se pri dojenju pod uticajem hormona oksitocina (istog onog koji izaziva trudove), materica steže. Pojačano izlučivanje pri dojenju traje oko 7-10 dana. Zato je neophodno korišćenje higijenskih uložaka koje treba menjati nakon svakog dojenja. Nikako nije preporučljivo korišćenje plastificiranih uložaka zato što oni mogu izazvati pojavu bakterija. Održavanje higijene intimne regije u ovom periodu veoma je bitno kako bi se sprečila pojava infekcija.

Prilikom vaginalnog porođaja uobičajena je epiziotomija, mali rez koji se radi neposredno pre rođenja deteta radi proširenja vaginalnog otvora. Nakon porođaja, mesto epiziotomije se ušiva. Zarastanje traje od nekoliko dana do nedelju dana. Šavovi se spontano apsorbuju. Sama rana može biti bolna i osetljiva. Kako bi se postupak zarastanja ubrzao, veoma je važna pravilna higijena. To podrazumeva pranje šamponima za intimnu negu s blago kiselim Ph koji ne isušuju, nego ostavljaju “blago sluzav film”.

Kod pranja je preporučljivo izbegavati direktan mlaz tuša već predeo lagano isprati, nežno se obrisati, po mogućnosti pamučnom krpom, i namazati antiseptičnom kremom. Veoma je važna redovna promena uložaka, čime se sprečava nastanak infekcije i smanjuje vlažnost rane. Koristite uloške od prirodnog pamuka i menjajte ih češće (uloške koje imaju mrežicu).

Zbog zarastanja rana, nije preporučljivo dugotrajno sedenje na tvrdoj podlozi kao ni preterana telesna aktivnost. Takođe se ne preporučuje korišćenje tampona jer na taj način bakterije mogu doći do materice i izazvati infekciju. Osim toga tamponi mogu zaustaviti krvarenje.

Ono što se preporučuje jeste da, nakon svakog odlaska na WC, operete intimnu regiju vodom. Tako ćete isprati osušenu krv. Svakako pre i posle nužde operite ruke kako biste sprečili prenošenje bakterija u matericu.

Najbolja nega rane od epiziotomije je sušenje. Dakle, nikako nemojte da oblačite gaćice (ako je to baš neophodno onda navucite specijalne mrežaste) i držite vaginu i ranu što više izloženu vazduhu. Dok ležite stavite podlogu ispod sebe kako bi ona upijala krv, a ne uložak. Natopljen uložak ni slučajno ne treba da vam stoji na rani. Ranu od epiziotomije ispirajte tropostotnim hidrogenom, a zatim povidon jodom.

U prvih par nedelja izbegavajte korišćenje bilo kakvih kozmetičkih preparata u predelu vagine i prepona, a kupanje u toploj kupki ostavite za kasnije. Ono što se takođe preporučuje radi bržeg zarastanja jesu kegelove vežbe. Njih možete raditi u svakom trenutku tako što ćete stezati i opuštati mišiće vagine kao kod mokrenja.

Fotografija: Kit4na / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *