Porođaj ne mora biti (toliko) bolan

Soba broj 12. Porodilište. Svetlo je blago zamračeno, u sredini sobe je bazenčić na naduvavanje, a u bazenu je naga žena. Oko bazena se nalazi nekoliko osoba, vidno koncentrisanih na ženu u trudovima. S vremena na vreme začuju se stenjanje i reči ohrabrenja. Atmosfera je napeta, u iščekivanju, ali začuđujuće staložena, kao da se odigrava vrlo svečan čin. Odjednom, stenjanje se pojačava i nakon nekoliko trenutaka babica koja kleči pored bazena iz vode podiže modro novorođenče koje mama privija na svoje grudi. Beba se na kratko oglasi, ali se ubrzo umiri u maminom zagrljaju, dok uzbuđeni tata grli mamu i guta očima svog novorođenog mališana.

porodjaj
Photo credit: Sunshine Lady ! via Foter.com / CC BY-SA

Ovako izgleda idiličan prirodan porođaj u vodi – bez mnogo bola, vriske i stresa. Samo prirodan proces sa puno emocija i uzbuđenja. Kada ovo uporedimo sa uobičajenim tokom porođaja u bolničkim uslovima, slika je znatno drukčija. Iako zvuči kao da se ova priča odigrava u Švedskoj ili Norveškoj, mame kažu da slični uslovi postoje i kod nas, i to u porodilištu u Pančevu. Dok praksa prirodnog porođaja ne zaživi u ostalim porodilištima širom zemlje, ostaje nam da se edukujemo i istražujemo opcije koje su nam na raspolaganju, među kojima su i prirodne tehnike smanjenja bola tokom porođaja.

Poznato vam je da je najefikasniji način smanjenja bola epiduralna anestezija. Osim nje, postoje i drugi medikamentozni načini da prođete sa što manje bola, ali kao što je slučaj sa svim drugim lekovima, ove metode nose sa sobom određene rizike, pa se sve više mama odlučuje za prirodan porođaj bez anestezije. Ne želim da vas zavaravam – porođajni bolovi se u medicini smatraju za neke od najjačih, ali uz odgovarajuću pripremu i neke od efikasnih tehnika, možete umnogome smanjiti neprijatne senzacije i povećati svoje šanse za porođaj bez komplikacija. Da počnemo!

Okruženje

Idealno bi bilo da soba u kojoj se porađate bude blago zamračena, sa opuštajućom muzikom i svim mogućim rekvizitima koji vam mogu pomoći tokom porođaja – lopta za pilates, bazen ili kada sa toplom vodom, stolica na ljuljanje, niska stolica i udoban krevet. Svi ovi alati su tu da vam pomognu da postignete najudobniji položaj kako bi vaša beba došla na ovaj svet sa najmanjim mogućim naprezanjem.

Vrlo je važno da sa vama u porođajnoj sobi budu osobe koje će vam pomoći svojom podrškom, ali i pružajući pomoć kada je potrebna. Možda ćete želeti hladan peškir, čašu vode ili oslonac dok šetate po sobi, pa razmislite o tome da pozovete svog partnera, mamu, sestru ili prijateljicu da budu sa vama u ovim trenucima. Postoji i opcija angažovanja dule čiji je osnovni zadatak da bude tu za vas tokom porođaja, pruža vam podršku i asistenciju ukoliko vam je potrebna, kao i da vas vodi kroz različite faze porođaja.

Podrska tokom porodjaja
Photo credit: Inspired Photography CT via Foter.com / CC BY

Priprema

Edukujte se na vreme. Ako znate šta vas očekuje, lakše ćete se izboriti sa različitim stadijumima porođaja, a i znaćete šta u kom trenutku treba da radite. Babice i akušeri imaju na desetine priča o mamama koje nisu znale osnovne stvari o porođaju, pa bi tako dovele i sebe i bebu u opasnost odbijajući da guraju tokom kontrakcija. Dobra priprema je vrlo važna – čitajte, pitajte, istražujte. Možete se upisati i na prenatalne časove gde ćete naučiti tehnike disanja i relaksacije, kao i vežbice koje vam mogu pomoći da ojačate potrebne mišiće pre porođaja.

Tehnike relaksacije

Ove tehnike uključuju vežbe ritmičnog disanja, kao i vizualizaciju. Ne stidite se i da koristite svoj glas kao način opuštanja – stenjanje nije samo znak bola, već može biti i dobar način da se rešite tenzije. Duboki, ritmični ili kratki brzi uzdasi na svake dve do tri sekunde tokom kontrakcija mogu vam pomoći da prebrodite bol, samo je važno da dišete sve vreme i da pokušate da ne zadržavate dah.

Tokom porođaja

Pronađite poziciju koja vam odgovara (mnogi stručnjaci tvrde da je najprirodniji položaj četvoronoške ili u polučučećem položaju) ili se krećite. Ako se osećate prijatno dok ljuljate kukovima ili se njišete, učinite to. Osluškujte svoje telo i ponašajte se u skladu sa signalima koje vam ono šalje.

Olakšanje vam može pružiti i toplota u vidu tople kupke, tuša ili termosa. Ako ste u mogućnosti da se porodite u vodi, imajte u vidu da voda opušta mišiće i čini kontrakcije podnošljivijim, a stručnjaci kažu da mame koje provedu makar neko vreme u vodi, ako ne čitav porođaj, ređe imaju potrebu za epiduralom, dok zagovornici ove metode tvrde i da su epiziotomije daleko ređe.

Porodjaj u vodi

Zamolite osobu koju ste odabrali za svog partnera tokom porođaja, da vas izmasira. Nežna masaža donjeg dela leđa ili ramenog pojasa zaista može umanjiti bol i podstaći lučenje hormona koji će učiniti da se osećate bolje. Takođe, ne oklevajte da od njih zatražite sve što bi vam u tom trenutku pružilo olakšanje – ako sedite, podmetnite jastuk ili peškir ispod glave ili ispod donjeg dela leđa, zamolite ih da vas pridrže dok čučite ili sedite na lopti za porođaj, itd. Ne zaboravite, ovi trenuci posvećeni su isključivo vama i vašoj bebi, pa se ne ustručavajte da učinite ono što će vam prijati.

Rekviziti

PorodicaDok se dugo iščekivani dan primiče, možete pripremiti sadržaj torbe koju ćete poneti sa sobom kada porođaj počne. Ova riznica može sadržati sva blaga koja će vam pružiti olakšanje tokom kontrakcija. Neki od predloga su vaš omiljeni biljni čaj, termos, ulje za masažu umirujućeg mirisa (lavanda na primer ima smirujuća svojstva), masažer, tople čarapice i bade mantil, zatim sredstva za higijenu, pidžamu i peškir. Razmislite i o primeni akušerskog gela tokom porođaja koji praktično funkcioniše kao lubrikant, samo što u ovom slučaju ima funkciju podmazivanja vagine, što znači da će beba lakše kliziti niz porođajni kanal. Zgodno bi bilo i da spakujete plastičnu čašu i flašu sa vodom, zatim rezervni punjač za telefon, mp3 plejer i druge sitnice bez kojih ne možete da zamislite svoj dan. Računajte na to da kada kontrakcije počnu i zaputite se ka porodilištu, nećete biti dovoljno koncentrisani da spakujete sve sitnice koje su vam potrebne, pa planirajte unapred.

Kakvo je vaše iskustvo tokom porođaja? Da li ste isprobale neki od prirodnih načina smanjenja bola? Podelite svoje iskustvo sa drugim mamama – možda će baš vaše iskustvo nekome puno značiti 🙂


Zahvaljujemo se na fotografiji: Sunshine Lady ! via Foter.com / CC BY-SA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *