Sa detetom na odmoru uz WC šolju umesto na plaži

Proliv kod dece

Poslednji put kad sam išao na more sa roditeljima, Kalčo je i dalje bio najjača liga na svetu, mi smo uzimali zlatne medalje u košarci, Siniša Mihajlović je još uvek reklamirao Pils Lajt, a muzika se slušala sa kasete. Odatle moja klasifikacija letovanja prema tome koji se album slušao.

Tako je letovanje kada smo slušali Čolića i Okano možda i najbolje letovanje ikad, dok je Petrovac 2002. i Sredinom od Merlina i pored lošeg smeštaja sasvim opravdao sva očekivanja. Znam da zvuči nezamislivo da čitav put do mora i nazad vrtiš jedan te isti album, ali takvo je vreme bilo.

Zapravo, samo putovanje do mora je bilo najbolji deo čitavog letovanja. Ja sam mogao da ostanem budan čitavu noć, pravilo „sve što ima manje od 2000 kubika moj ćale će obići“ je bilo na snazi, a Romanija u svitanje je najlepše mesto na svetu.

Za razliku od mene, moja sestra i nije toliko uživala još od afere kikiriki.

Scena je sledeća. Sa kasete ide Hitna pomoć, sestra je zagrlila kesu kikirikija koja je veća od nje i ne planira da je pusti. Ćale se okreće i pita je da li je lepo. Sestra klima glavom i počinje da povraća. Psujemo i pokušavamo da ne povratimo i mi. Ana plače jer je to oproban mehanizam da ne dobije batine, pošto joj je rečeno da ne jede toliko jer će joj biti muka.

Od tada je nikada nisam video da jede kikiriki.

Postoje razne strategije koje se mogu primeniti prilikom putovanja kako bi se sprečilo povraćanje.

Moja omiljena, za koju sam saznao tek nedavno, je umotavanje novinama. Ne šalim se.

Potrebno je da se umotate u novine na golo telo i olovo iz štamparske boje će da odradi svoje. Ne bih da kažem da je glupost i da ne radi, ali bih skrenuo svima pažnju na kancerogenost. Ne zbog olova, nego ako se desi da se umotate u neki od domaćih tabloida.

Ipak, držite se tablete, ne za povraćanje, nego protiv povraćanja. Antihistaminici će uraditi svoje mnogo bolje od rubrike crna hronika.

Crevna infekcijaMeđutim, pravi problemi počinju tek onog trenutka kada dođete na more. Promena klime, voda različitog kvaliteta od one kod kuće, drugačija hrana, sve je to idealno da vaše dete, a i vi uz njega, prve dane letovanja provede u društvu WC šolje u vašem smeštaju. Umesto na plaži u društvu druge dece.

Prošlo je već pola drugog dana, odlučili ste da uprkos stomaku vašeg deteta koji krči kao stari radio kod babe u selu, odete na plažu, samo da biste drugu polovinu dana proveli u trčanju sa plaže.

Sutradan ste ponovo u smeštaju, jer nije bilo baš najprijatnije iskustvo trčati uzbrdo ulicama primorskog gradića sa detetom u rukama. Borite se sa upalom mišića svaki put kada treba da odete da detetu obrišete guzu. A to je… pa… prestali ste da brojite kod trećeg puta dnevno.

Najstrašnija stvar od svega je što ste na more upravo otišli zbog svog deteta, a ne zbog sebe. A eto vas oboje u smeštaju, gledate u plavetnilo mora i čekate da užas prestane. Ipak, postoji nešto strašnije. Vi možete da zovete muža da vas odmeni, ali dete nema pomoć prijatelja. Ostaje tu gde jeste. To je ono što je najtužnije.

Da ne govorimo o tome šta se dešava u organizmu vašeg mališana. Dehidrataciji je prva stvar na koju treba obratiti pažnju kod bilo koje vrste povraćanja i dijareje. Zapamtite, kada osetimo da smo žedni, u maloj meri je naš organizam već dehidrirao. Sa 2 litre izgubljene vode i odrasli se osećaju malaksalo i javlja se vrtoglavica, a možete samo da zamislite šta može da se desi kod deteta koje ima manje tečnosti u organizmu nego odrastao čovek. Ako ne možete, reći ću vam. Ukoliko se ne interveniše na vreme, dakle nadoknadom tečnosti i elektrolita – što je u dijareji i povraćanju jedan od osnova terapije – može da se javi i ubrzan rad srca ili još strašnije, konvulzija.

Kao što vidite, ovakav problem ne može da se shvati olako ni u kom slučaju.

Međutim, ne postoji siguran način da izbegnete putničku dijareju. Postoji samo način da se izborite sa njom ako do nje dođe. Za početak, hidratacija, pošto će vaše dete svakako izgubiti mnogo tečnosti. Nadoknada elektrolita takođe. I još nešto, ništa manje važno, adsorbens.

Adsorpscija je proces kojim će toksini, loše bakterije, alergene i sve ono što je našem organizmu strano, a dovodi do pomenutih tegoba, biti pokupljeno u našim crevima i izbačeno iz organizma. Gledajte na to ovako: Znate onaj jedan profesor koji rođe hodnikom u školi s vremena na vreme, pokupi par mangupa i pošalje ih kod direktora? To je otprilike tako. Uvede se red bar na kratko, a to je sasvim dovoljno našem organizmu da se oporavi.

Ostatak letovanja provedite nasmejani, ispod nekog suncobrana, lagano pijuckajući pivo i gledajući vaše dete kako se igra u plićaku sa ostalom decom dok pevušite nešto od Čole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *