Budite u formi tokom trudnoće

Zdravo dame,
Danas bih sam vama malo pričala o tome kako ostati u formi dok ste u drugom stanju. Biti u dobroj formi je jedan od preduslova za nekomplikovanu trudnoću i lakši porođaj.

Vežbanje tokom trudnoće

tai chi mamaVećina žena koja ima „zdravu“ trudnoću bez komplikacija koje zahtevaju mirovanje može nastaviti sa vežbanjem.

Svakako, imajte na umu da više ne možete vežbati istim intenzitetom, a pre svega se konsultujte sa svojim lekarom. Lekar će vam najverovatnije reći da u prva tri meseca morate izuzetno da se čuvate, jer preterana fizička aktivnost u tom periodu uveliko može uticati na ishod trudnoće. Međutim, dešava se da lekari trudnicama potpuno zabranjuju vežbanje zbog straha da onaj ko vodi trening nije dovoljno kvalifikovan ili iskusan, te se vode onom narodnom „bolje sprečiti nego lečiti“, te drage buduće mame, povedite računa gde i sa kime vežbate.

Redovna fizička aktivnost u trudnoći vas čini psihički i fizički jačima, i polako vas priprema za onaj važan dan. Za veme trudnoće, mišići leđa (naročito donjeg dela leđa), stomaka, nogu i karlični mišići su pod mnogo većim opterećenjem nego inače, što ih čini mnogo osetljivijim na povrede. Jačanje mišića karlice (Kegelove vežbe) smanjuje šanse da se jave problemi sa bešikom, i daje vam više kontrole prilikom porođaja.

Osim toga, pojačana cirkulacija bolje snabdeva fetus kiseonikom i hranljivim materijama, pa možete biti sigurne da se beba dobro i pravilno razvija.

Koje aktivnosti treba primenjivati?

pregnant-warriorZa vreme trudnoće vaše telo je pod „teretom“. Iz tog tazloga, veoma je važno da budete aktivne koliko vam to prilike dozvoljavaju. Ukoliko trenirate ili se redovno krećete za vreme trudnoće, vaše telo ostaje u formi i postaje otpornije na tegobe kao što u mučnina, zatvor, osećaj slabosti, bolovi u leđima, oticanje i bolovi u nogama.

Plivanje je najbolji oblik vežbe za trudnice, jer postoji najmanji rizik od povreda. Plivanjem ćete smanjiti pritisak na zglobove, a u vežbanje su uključene velike grupe mišića. Dok ste u vodi, možete raditi i lagane vežbe.

Ukoliko ste pre trudnoće redovno trčale, to možete nastaviti i u trudnoći, ali obavezno obratite pažnju na to šta vam telo govori. Biciklizam bi trebalo da ostavite za period posle porođaja zato što se u trudnoći centar za ravnotežu menja, te je veliki rizik od pada. Pilates jača celo telo (pogotovo mišiče leđa i stomaka) i pomaže vam da budete fleksibilnije. Možete se priključiti grupi ili nabaviti DVD sa pilates vežbama za trudnice. Joga vas uči tehnikama disanja i opuštanja, što će vam pomoći da pravilno dišete kada počnu trudovi. Jogu u principu možete vežbati u toku cele trudnoće, samo treba obratiti pažnju kod nekih specifičnih vežbi.

Seks

Seks je poput sporta: dobar način da ostanete formi tokom trudnoće. Osim toga, hormonska slika se veoma menja, pa su neke žene znatno željnije seksa u toku trudnoće, ili makar u nekom njenom periodu. Neki kažu da vođenje ljubavi kada ste u drugom stanju nije bezbedno za bebu, ali sve dok ne postoje medicinski razlozi, možete imati seksualne odnose koliko i kada god želite. Seks pomaže da se ojačaju mišići karlice što je veoma korisno kada porođaj počne.

Do sedmog meseca trudnoće, ne postoji rizik da sperma dođe u kontakt sa vašom bebom. Plod se nalazi u amnionskoj tečnosti koja štiti vašu bebu od bakterija i sperme.
Pošto se mišljenja o seksualnim odnosima u poslednja dva meseca trudnoće veoma razlikuju, naš savet je opet da oslušnete svoje telo i uvek koristite kondom kako bi bili sigurni da ništa ne može da krene naopako.

Želim vam sve najbolje i uživajte u svojoj trudnoći!
Pozdrav!

Jelena

Da li ste vi bile fizički aktivne tokom trudnoće?

Photo credit:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *