Kegelove vežbe

Kegelove vežbeJeste li čuli za Kegelove vežbe? Znate li čemu služe, kako se rade? Već smo ih pominjali u nekim blogovima ali se nikad do sada nismo zaustavili da zapravo napišemo nešto o njima. Pa, evo prilike…

Za početak, treba da znamo šta su mišići karličnog dna. Ovo je grupa mišića koja se nalazi na dnu karlice, kako i sam naziv kaže, i koji su zaslužni za držanje svih organa karlice na svom mestu. Među ovim mišićima nalaze se i takozvani sfinkteri, tj. mišići koji okružuju otvore. Ukoliko dođe do slabljenja mišića karličnog dna, može doći do niza problema od kojih su najizraženiji urinarna inkontinencija i prolaps materice. Prolaps ili ispadanje materice je stanje u kojem dolazi do pomeranja materice iz njenog prirodnog položaja, što dalje dovodi do niza problema. Oba ova stanja dosta su izraženija kod žena u toko trudnoće, kada dolazi do „razvlačenja“ ovih mišića, a posebno nakon porođaja, posle kog su ovakve vežbe obavezan deo oporavka.

S druge strane, jačanje mišića karličnog dna se preporučuje kao terapija kod nekih poremećaja u seksualnoj funkciji – kako žena, tako i muškaraca. Kod muškaraca, Kegelove vežbe mogu pomoći kod erektilne disfunkcije ili prevremene ejakulacije, dok se kod žena smatra izuzetno poželjno kada ovu grupu mišića umeju voljno da kontrolišu. Tako su Gejše radile vežbe ovog tipa kako bi ojačale mišiće koje okružuju vaginalni otvor, pa time pružale veće zadovoljstvo svojim muškarcima i imale veću kontrolu nad sopstvenim užitkom.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Najbolje je da ih radite kad ste sami, kod kuće, mada – iskreno – ovaj tip vežbe niko ni ne primećuje ako radite u društvu. Možda ćete samo delovati odsutno, ali ako vas pitaju o čemu ste razmišljali, recite da ste nešto brojali u sebi 😉

Dok sedite, razmislite koje mišiće stežete kada se suzdržavate od idenja u WC. Stegnite ove mišiće na 3 sekunde, pa ih opustite na 3 sekunde. Ponovite ovo 10-15 puta. Ovakvu seriju treba uraditi bar tri puta u toku dana, jer su Kegelove vežbe efikasne samo ukoliko se redovno praktikuju.

Pazite koje mišiće stežete. Ukoliko osećate tenziju u stomaku, negde grešite u koracima. Čak postoje i medicinski (pa i pseudomedicinski) uređaji koji omogućavaju doktorima da „izmere“ da li pravilno radite vežbe, odnosno da kvalifikuju i kvantifikuju pritisak koji pravite prilikom zatezanja mišića dna karlice.

Osim ovih, postoje i naprave koje služe baš za vežbanje (tegovi za vaginu 🙂 ), koje vremenom povećavaju otpor ovim mišićima, pa su vežbe koje radite vremenom efektivnije. Umesto da povećavate broj ponavljanja ili broj serija koje uradite u toku dana, ovi uređaji vam omogućavaju da radite istu količinu vežbi, ali sa većom efektivnošću.

Postoji i varijanta elektrostimulacije mišića, ali se ova smatra manje efektivnom od vežbi, sa ili bez pomagala.

Iskreno, ja bih ove vežbe preporučila svim damama, jer, s jedne strane, pomažu uživanju u seksu, a s druge, sprečavaju nekoliko ozbiljnih problema koji mogu da se jave. A šta je bolje nego zdravlje i uživanje – u jednom?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *