Drage dame, bavite se sportom!

lizzie-armistead_lIstorija ženskog sporta seže daleko u prošlost, kao i mnoge druge grane. I pogrešno se misli da su samo muškarci ti koji su odnosili svetske rekorde. Kao i u muškom sportu, i ovde imamo profesionalno i amatersko bavljenje sportom, podelu na lige. Šta vi mislite o ženama koje igraju fudbal i „pikaju“ loptu?

„Ne, to nikako nije za njih, mogao bi neko pomisliti da su muškarci.“ Ali bez obzira na to, postoje ženske lige u skoro svim sportovima u kojima učestvuju muškarci. Jedino što se o tome slabo priča. Znatno manje je poznato da su u antičkoj grčkoj, osim Olimpijskih igara, na kojima žene nisu bile poželjne ni kao posetioci a još manje kao učesnici, postojale tzv. Herine igre, posvećene boginji Heri i održavale su se u periodu pred svako olimpijsko takmičenje. Iako je žensko bavljenje sportom „na papiru“ ohrabrivano tokom 19. i 20. veka, mnoge su odustajale; bilo je manje učesnica na takmičenjima i to se generalno smatralo „društveno nepoželjnim“. Što se tiče puke rekreacije, biciklizam, trčanje i plivanje su uneli pravu burnu revoluciju u odnosu na ženski sport. Osnovni problem svuda u svetu danas je zastupljenost žena u sportu i svest o bavljenju njime, kao i samo rekreativno bavljenje sportom.

old-school-athleticsU Srbiji je mnogo toga upućeno na sport, kao pretežno dominantan muški teren i o tome se svakodnevno priča. Ali iako mi ovde imamo i sportistkinje Jelenu Janković, Anu Ivanović, Zoranu Arunović, Ivanu Španović, Milicu Mandić, Jasnu Šekarić, Oliveru Jeftić i još mnoge druge, nekako su one ipak biseri, kap u moru koja zasenjuje. Treba takođe spomenuti da smo i te kako imali i poznate ženske trenere kao što je Jelena Genčić i sportistkinje na primer, Ljubica Otašević i Vera Nikolić o kojima se danas skoro i ne zna u široj javnosti. Takođe, danas i još uvek aktivne imamo trenera čuvenog Emira Bekrića, Mirjanu Stojanović i Marinu Maljković, ćerku Božidara Maljkovića, za koga ste verovatno već čuli. Nedavno je u Srbiji potpisana i Brajtonska deklaracija o većim pravima žena u sportu.

A da li ste znale da, tokom bavljenja sportom, pored ostalog, treba posebno voditi računa i o intimnoj higijeni?

Dok trenirate, pa čak i dok plivate, vaše telo se pojačano znoji i moguće su iritacije i infekcije vagine ili bešike. Ovi uslovi jako pogoduju razvoju bakterija i gljivica pa je zato potreban dodatni oprez. Zato je uvek bitno da imate čistu odeću za vežbanje, da se istuširate odmah nakon treninga, da ne unosite previše kofeina, kao i da nosite komforan i lagodan pamučni veš. Iako zvuči nepotrebno istaći, menjajte vaše uloške i tampone odmah posle treninga, nikako ih nemojte zaboraviti i ostaviti za kasnije, jer taman je to potrebno vreme za inkubaciju bacila koji će vam kasnije, potpuno bespotrebno, doneti veliku neprijatnost ili bolest. Ukoliko imate stomačne probleme, što je često tokom treninga, vodite računa da ne zagadite intimnu regiju, što se lako može dogoditi. Izbegavajte agresivne proizvode, jer oni donose više štete nego koristi. Čuvajte kožu čistom i suvom, tako što nećete nositi tesne stvari za vežbanje. Ako ste plivali, odmah se presvucite.

Pored toga, hlorisana voda u bazenima često ima negativan uticaj na prirodnu vaginalnu floru, pa sportistkinje neretko moraju da primenjuju neko lokalno probiotsko sredstvo (kao što je Multi-Gyn FloraPlus), kako bi sprečile razvoj gljivične infekcije.

džogiranje sa kolicimaPoštujte sva ova pravila i budite srećne u svom telu! Bavite se sportom i ne odustajte od sebe. Vaše telo je u vašim rukama. Ako ste prešle tridesetu, važno je da znate da vam samo sat vežbanja nedeljno (preporučena najniža satnica) može značajno smanjiti rizik od raka dojke. U jednom američkom istraživanju je 4300 ispitanih žena trebalo da se seti svojih navika u vežbanju u različitim periodima života, i pre 30te nije uočena nikakva veza između redovnog vežbanja i pojave raka dojke a nadalje je primećen ovakav rezultat. Dakle, drage dame, izaberite kojim sportom biste se bavile i počnite. Bićete znatno zdravije a samim tim i srećnije! Pozdrav!

Milica

Photo credit

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *