Epiduralna anestezija – šta kažu lekari, a šta mame?

Epiduralna anestezija ili prirodan porodjaj

Za većinu trudnica, vrlo brzo nakon početnog uzbuđenja zbog dve crtice na testu za trudnoću, nastupa period istraživanja, raspitivanja i dilema – da li se odlučiti za epiduralnu anesteziju ili pak za porođaj prirodnim putem?

Postoje dve struje na koje ćete odmah naići. Jedna su mame koje govore: „Zašto bi se mučila i trpela bol kada možeš da proživiš čitavo iskustvo bez neprijatnosti?“ dok druge savetuju stoički pristup: „Naše prabake su se porađale u poljima, dok su radile. Budi hrabra, nije to ništa!“ Zato nije ni čudo da su mnoge mame zbunjene kojim putem da pođu i šta ih očekuje. Zato danas govorimo o epiduralnoj anesteziji iz dva ugla – iz ugla medicinskih stručnjaka, i iz ugla mama koje su se porodile uz epidural, kao i onih koje su se opredelile za prirodni porođaj.

Pre nego što zađemo dublje u ovu temu, važno je da stalno imate jednu stvar na umu – porođaj je vrlo individualna stvar. Čućete iskustva mama koje su se porodile za dva sata, bez snažnih bolova, kao i onih kod kojih je porođaj trajao i po 20 sati. Ne dozvolite da vas uplaše loša iskustva, već se fokusirajte na prikupljanje što više informacija koje će vam omogućiti da donesete pravu odluku. A kada ste jednom odlučili, samo hrabro i pozitivno, bez obeshrabrujućih misli – na kraju krajeva, vaš stav i mentalna snaga će u mnogome uticati na tok porođaja, kao i na postporođajni oporavak.

Šta je zapravo epiduralna anestezija i kako deluje?

Epiduralna anestezija
Photo credit: stevendepolo via Foter.com / CC BY

Anestezija, generalno, je način suzbijanja bola. Epiduralna anestezija se aplikuje sterilnom iglom u prostor između kičmene moždine i membrane koja je okružuje, odnosno u epiduralni prostor. Anesteziolog će najpre naneti lokalni anestetik da „umrtvi“ predeo gde će aplikovati iglu, nakon čega se pristupa ubacivanju katetera koji će ostati tu i do nekoliko sati nakon porođaja. Kroz taj kateter, anesteziolog će aplikovati adekvatnu količinu anestezije u skladu sa odvijanjem porođaja, a naravno uz stalne konsultacije sa akušerom koji vodi porođaj. Anestetik deluje slično anesteziji koju primate kod zubara, tako što blokira nerve koji prenose bol. Nakon prestanka dejstva, nervi preuzimaju svoju ulogu i osećaj u donjem delu tela se vraća.

Vrlo je važno da tokom postavljanja epiduralnog katetera, ostanete potpuno mirni kako bi igla bila postavljena u pravilan položaj. Ova procedura traje oko 20 minuta, nakon čega je potrebno još oko 15 do 20 minuta da počnete da osećate dejstvo anestezije. Dejstvo anestetika traje 60 do 120 minuta, pa se dodatna doza daje na svakih 90 minuta do kraja porođaja, a u nekim slučajevima i nakon toga, ako je potrebno uraditi epiziotomiju.

Kako bi se dala epiduralna anestezija, potrebno je da se ostvare određeni uslovi. Vaše kontrakcije moraju biti jake, na svaka 2-3 minuta, a grlić materice treba da bude otvoren tri do pet centimetara. U nekim slučajevima, analgezija ne bude potpuna ili kateter nije pravilno postavljen, pa je potrebno ponoviti proces.

Tokom dejstva anestezije, nećete osećati bol, ali ćete osećati napone. Vaš akušer ili babica će vas posavetovati kako da iskoristite napone kako bi se porođaj pravilno odvijao, pa je vrlo važno da pratite njihove instrukcije, a i prenatalni časovi na kojima ćete učiti tehnike disanja i naprezanja mogu pomoći.

Neželjeni efekti

Epidural se dugo koristi u svrhe otklanjanja bola tokom porođaja i smatra se vrlo bezbednim, ali kao što je slučaj sa svim lekovima, postoje i određeni rizici kojih bi trebalo da budete svesni. Kada odlučujete da li ćete primiti neki lek, neželjeno dejstvo nije jedini parametar kojim bi trebalo da se rukovodite, već je izuzetno važno uzeti u obzir i koliko često se taj neželjeni efekat javlja.

Neželjeni efekat Koliko često se javlja
Izostanak analgezije, potrebno prilagođavanje 1/8
Nagli pad krvnog pritiska 1/50
Uporna glavobolja nakon porođaja 1/100
Povreda zaštitne opne 1/100
Povreda nerva 1/1000
Utrnulost donjeg dela tela duže od 6 meseci nakon porođaja 1/13000
Infekcija 1/50000
Meningitis 1/100000
Gubitak svesti 1/100000
Hematom 1/170000
Teške povrede, paraliza 1/250000

Ostali neželjeni efekti uključuju usporen porođaj usled prerano datog anestetika, povećan rizik primene forcepsa ili vakuuma zbog prolazne slabosti i nemogućnosti majke da ostvari snažne napone, svrab kože, drhtavica, bol u leđima nekoliko dana nakon porođaja, urinarna inkontinencija (zbog nedostatka osećaja, nećete znati kada vam je bešika puna, pa vam može biti postavljen urinarni kateter), mučnina nakon porođaja.

Kako se pripremiti za epiduralnu anesteziju?

EpiduralPosavetujte se sa svojim ginekologom u nedeljama koje prethode porođaju kako biste odlučili da li je epidural prava opcija za vas. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, biće potrebno da pripremite analize koje uključuju krvnu sliku, vreme koagulacije i vreme krvarenja, kao i biohemijsku analizu.

Od 1. januara 2016. godine, epidural treba da bude besplatan u svim porodilištima u Srbiji. Međutim, prema iskustvima mama, ovo još uvek nije slučaj, pa proverite kakva je situacija u vašem porodilištu kako biste bili sigurni da imate tu opciju. Svakako, ostavite nam komentar i podelite iskustvo sa drugim mamama, ako se u vašem porodilištu epidural još uvek naplaćuje ili ukoliko nije dostupan.

Šta kažu mame o epiduralu i o prirodnom porođaju?

Pročitajte iskustva mama koje su se opredelile za jednu od dve opcije – možda će vam neka od njih pomoći da donesete konačnu odluku.

Ja sam se porodila uz epidural, mene je bolelo i sa epiduralom, ali ga ipak srdačno preporučujem! Kad je bolelo sa njim kako li bi tek bilo bez njega?!

Jasna, Bebac forum

Dva puta sam se porodila sa epiduralom i zaista preporučujem svim budućim mamama. Posle prvog porođaja sam bila zadovoljna, ali tek posle drugog sam shvatila kako to zaista treba da izgleda! Mislim da je najvažnije da je anesteziolog dobar, jer sve zavisi od njegove procene!

Jelenar, Bebac forum

Meni je epidural bio neuspešan. Prvo su me napinjali da se prirodno porodim, pošto tako nije išlo dali su mi epidural, međutim, pošto mi je vodenjak pukao, epidural nije imao efekta, samo su me izmučili i na kraju, kad sam se onesvestila, odveli su me na carski. Kad sam se probudila imala sam nenormalne glavobolje i jake bolove u kičmi, nisam mogla da mrdnem desetak dana i mislila sam da nikad neću da se oporavim, ali to su moguće posledice epidurala. Nije mi krivo zbog bolova i mučenja, najviše mi je žao što nisam mogla da budem sa svojom bebom, ni da ga dojim, e to je bilo mučenje. Ne kažem vam ovo da bih vas plašila, već samo da vam predočim i lošu stranu epidurala, prvo se dobro raspitajte o svemu što može da vas zadesi nakon epiduralnog porođaja pre nego što se odlučite na tako nešto.

Pasuljce, Bebac forum

Porodjaj
Photo credit: koadmunkee via Interior Design / CC BY

Ne znam koliko boli porođaj bez epiduralne, ali sudeći po onome što sam čula i videla, mislim da jači bol ne postoji. Kad su mi davali epidural, ležala sam na stranu i rekli su mi da ne mrdam, ubod uopšte ne boli, oseti se malo, ali kao i klasična injekcija. Osećala sam kontrakcije koje su bile baš bolne, povećavali su mi dozu, ali me je i dalje isto bolelo, ali ipak mislim manje nego što bi bolelo bez.

Draganica bobica, Bebac forum

Porodih se sa epiduralnom anestezijom. Osećala sam napone, ali ne i kontrakcije. Kada sam dobila anesteziju svanulo mi je sunce posle svih bolnih kontrakcija. Posle porođaja nisam osećala bolove, a mogla sam da stanem na noge, čini mi se, odmah (samo mi to, naravno, nisu dozvolili). Posle svega ne razumem kako neko uopšte želi da se porodi bez epidurala.

Mira34, Bebac forum

ŽIVEOOO EPIDURAL! 😀 Ko god da se dvoumi ne bi trebalo uopšte, ubod se zbog kontrakcija bukvalno ne oseti, a posle 15 min kad pocne da deluje je milina, bolova nema, CTG pokazuje kontrakcije, a ja dremam, milina. S obzirom da sam u porodilište došla samo 2 prsta otvorena a kontrakcije katastrofa, da nije bilo epidurala mislim da ne bih izdržala.

Caca91, Bebac forum

Ja samo da kažem da sam se porodila uz epidural ali anasteziologa nisam birala.

Noge su mi bile oduzete.

Nisam mogla da se porodim, pa je porođaj završen vakuumom.

Nisam lekar i ne želim da pametujem i tražim razloge, ali sam samo htela da se zna.

Kich, Ana forum

E da napomenem samo da me je posle porođaja sve živo svrbelo.

Reakcija neka šta li, ali kažem, anesteziolog nas je obilazio češće nego Dr, i po 5-6 puta na dan pa mi je rekao kako je to sasvim ok i normalno. I prestalo je da svrbi valjda posle par sati.

Nije to sad neki svrab da ne možeš da izdržiš ali malo neprijatan osećaj.

Honey, Bebac forum

Ja sam na porođaju imala epidural koji je delovao samo na jednoj strani tela tako da jednu stranu tela nisam osećala uopšte (ispod pojasa),a kontrakcije sam osećala zbog druge strane. Porodila sam se carskim rezom na kraju ali imam pozitivno mišljenje o epiduralu i ako mi nije potpuno delovao. Za to je bila kriva anesteziolog pošto je promašila za par mm ali nema veze. Nisam se mučila,porođaj pamtim kao lepo iskustvo zaista.

Princess, Ana forum

E ja sam npr. svaku kontrakciju osetila. Ali to je bilo potpuno bezbolno, samo sam osetila zatezanje stomaka. Bila sam svesna apsolutno svake kontrakcije, ali milina…

Olja888, Ana forum

Pre desetak danas sam se porodila naravno uz epidural. U bolnicu sam se javila sa već jakim bolovima ali sam se slabije otvarala, čekali smo ta tri prsta i onda je anesteziolog došao. Bila sam u fazonu evo ga konačno, mojim mukama je kraj, posle višečasovnih učestalih kontrakcija… Dok je krenuo da mi daje epi, prvi ubod, drugi, treći i to je to… Međutim tu nastaje problem, osećala sam blaženstvo u desnoj strani tela dok je leva i dalje bila poprilično bolna. Doktor je mislio da treba vremena da se rasporedi anestezija međutim do toga nije došlo. S obzirom da sam bila na indukciji osećala sam strašne bolove u levoj strani tela gde su me bukvalno špricali u bok injekcijama protiv bolova. Jedina dobra strana je što je delovao na grlić pa sam izlazak bebe i ušivanje nisam osetila.

Eto, Ana forum

U mom slucaju epi sam dobila sa 5 prstiju i čitavih sat vremena mi je bilo super, čak sam i zadremala. Međutim posle sat vremena opet se javio bol i nije prestajao dok beba nije izašla. Sporo sam se otvarala tako da sam od epija do izlaska bebe imala 3 sata agonije.

Joxxy86, Ana forum

Dobila epidural, ali ne bih to više ponavljala. Doduše, ja sam se porodila na carski rez, sa lokalnom anestezijom… Ali ako sledeći put bude prirodni porođaj, a radimo na tome, onda ću preskočiti, kako sam i originalno planirala. Mislim da je to stvarno individualno, ako psihički i fizički nisi spremna za porođaj tj. porođajne muke onda treba da uzmeš, a ako jesi… Onda je sigurno pametnije da preskočiš. Ja sam kao posledicu epidurala imala neko vreme glavobolje… Nisam tačno sigurna, mesec – dva valjda.

Gost133745, Krstarica forum

Ne, epidural nisam htela – ako postoji i najmanji procenat mogućnosti da nešto naškodi bebi, zašto bih rizikovala? Sama anestezija je ok ali ja ne znam NI JEDNU JEDINU ženu koja se porađala sa epiduralom i kod koje je sve završeno ok. I što bih ja rizikovala da naškodim svom detetu i sebi na neki način? Znam, znam, svi će da te ubeđuju da treba to da uradiš, da je normalno i savremeno i bla, bla, bla… Al u praksi je sasvim drugačije. Nije strašno poroditi se.
Ne boli toliko. A i da boli – to je SAMO JEDAN JEDINI DAN u tvom životu, posle koga će sve biti kao što je i bilo…

Becky Thatcher, Krstarica forum

Prvi put su me predozirali epiduralom, toliko da su mi oborili pritisak, pa muku mučili da ga vrate. Napinjala sam se bez ikakvog osećaja ‘u glavu’, svi kapilari mi popucali na licu i vratu. Ništa nisam osećala još 24h od porođaja.

Eeee, zato drugi put se epi ‘nije primio’. Oni su dodavali i dodavali beskonačno, čini mi se, ali bez uspeha. Plus je stimulacija bila maksimalna. Zaista je bolelo, a ja baš imam doooobar prag za bol, tipa za zub nikad u životu nisam primila anesteziju jer trpim kao ker. No, sve se zaboravi.

Kate Kapetanica, Bebac forum

2h posle ponoci mi je iznenada pukao vodenjak. Nisam imala baš nikakve bolove, to mi niko nije verovao, čak ni dr na prijemu! Bila sam otvorena 10 cm kada smo muž i ja stigli u bolnicu. Brzo su me pregledali i u roku od 20 minuta rodila se moja devojčica.

Smokvica, Bebac forum

Beba

Porodila sam se po drugi put, pre četiri meseca, i mogu reći da mi je bilo lakše, jer imala sam više iskustva i znala kada treba da krenem u porodilište. U porodilište sam došla oko deset, posle pregleda su mi rekli da sam otvorena 7,5 prstiju i da idem pravo u salu. Porodila sam se oko 11 i 20, donela sam na svet prelepu bućkicu, devojčicu tešku 4,100gr a dugu 51cm, i nisam sečena uopšte. Naravno babica me porodila, jer doktorku nisu mogli da nadju. Iz bolnice sam izašla već sutradan, tako da mi se sve brzo odigralo, nisam bila ni svesna. Moj savet za nove mamice, nemojte paničiti, obavezno ako ste u mogućnosti pohađajte školicu za trudnice, i znaćete kada dođe vreme da bebica izađe.

Zeljka, Bebac forum

Oba puta sam se porađala u Gradskoj bolnici.

Oba puta prirodno, bez epidurala.

Prvi put uz prisustvo muža.

Porođaj vrlo bolan, sporo otvaranje, faza mešanja i skoro nikakvo napinjanje.

Rađena epiziotomija.

Sve ukupno – od 4 ujutru do 21 h.

Drugi porođaj – bez prisustva muža ( zbog proglašenja epidemije gripa).

Sve ukupno – od 4 ujutru do 9 ujutru.

Mnogo opušteniji, lakši, brži i manje bolan porođaj.

Beba super.

Bez epiziotomije.

Pukao grlić.

Treći porođaj – nema šanse !

Hvala tetama iz porodilišta na lepim željama da se gledamo i III put, ali od mene je dosta.

Bombica Praskavica, Bebac forum

Negde oko 3 ujutru javili se mali bolovi, ja šetam po kući, onda doručkujem, pa na redovan pregled, ići ili ne ići. Odem na pregled i doktor me naravno zadrži, ali ne na odeljenju nego pravo u salu. Odem u salu i reko’ to je to, kad ono ja 10 sati ležala na stolu dok se nisam porodila. Kad su krenuli bolovi i da se otvaram u dva napona sam se porodila i na svet donela devojčicu.

Vesna, Bebac forum

Mnogo mi je značila edukacija u školici roditeljstva, znala sam faze porođaja. Kada je bilo najbolnije, u glavi mi se vrteo glas babice: “Neeeema krize na stolu kad je porođaj”. “Nemojte da vas iznenadi faza mešanja, ali mislite kako će uskoro dilatacija da bude kompletna”. Hvala joj! Bolelo je, bolelo, ali mislim da bi me više bolelo da sam otišla nespremna. Bez epidurala, a mislim da su mi indukciju ipak promuvali, porodih se za 3 sata.

Ilina, Bebac forum

Prirodan porođaj bez epidurala. Iskrena da budem, bolelo je. I na momente je izgledalo kao da ne mogu to izdržati. Ali jesam i to tri puta. (mada nisam bila onoliko hrabra koliko sam mislila da ću biti). I nikad nisam bila srećnija, nego u momentima kada sam zagrlila svoju tek rođenu bebu. Taj osećaj je neverovatan. Ta neverovatna energija koju dobiješ! Koga briga što je bolelo nekoliko sati? To je samo nekoliko sati, a to uvek zaboravimo kada slušamo priče o porođaju. Naravno, cela priča o trudnoći, porođaju i roditeljstvu je mnogo komplikovanija. Sve je to povezano sa puno strahova koji su urođeni, kao i onih koji su stečeni. Zakonom treba zabraniti sve priče i slike porođaja, jer nije uopšte onako kako zamišljamo da će biti. A toliko toga proživimo u mislima unapred, nepotrebno.

Psihofizička priprema trudnica za porođaj, obavezno. Vežbe disanja i Kegelove vežbe su prava stvar. Biti svestan bebe i sebe u svakom trenutku, pratiti signale koje telo daje. I opuštanje i poverenje, naravno.

Hermina, Ana forum

Sa vama je svoje iskustvo želela da podeli i naša Lana, blogerka na Od glave do pete:

Porođaj je neverovatan doživljaj. Kad se sve završi i kada sam u oblacima od adrenalina, sreće, lekova… Gledam onu bebu i ne mogu da verujem da je zaista iz mene izašla.

Imam dvoje dece i bez problema bih se odlučila na treće. Moj muž to zove “selektivna amnezija”, kaže da sam zaboravila ceo proces do tog trenutka. Ali nisam, samo sam sigurna da je vredelo.

Inače, u toku prvog porođaja imala sam epiduralnu anesteziju, dok sam drugi “au naturel” – vrištala i psovala – i mogu vam reći: porođaj bez epidurala je iskustvo koje treba doživeti. Čisto da otkriješ svoje granice. Ili da shvatiš da ne postoje.

Ako se odlučite za prirodni porođaj, to ne znači da ne postoje tehnike koje mogu itekako ublažiti bolove i učiniti da porođaj protekne brzo, mirno i bez komplikacija. Pročitajte više o ublažavanju bola tokom prirodnog porođaja, i ne zaboravite da mnoge od ovih tehnika mogu i porođaj pod epiduralom učiniti još prijatnijim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *