Vežbanje u toku radnog vremena

Rad za kompjuteromDa li i vi imate problema jer sedite po ceo dan u kancelariji?

Sanjala sam da ću “kad porastem” imati veliku kancelariju, svoj sto i kompjuter, ali nisam ni zamišljala da nije sve tako lepo u realnosti. Sada kada sam ušla u svet odraslih i počela da radim, susrećem se s mnogim stvarima koje ne mogu da promenim. Jedna od njih je osmočasovno sedenje za kompjuterom koje moj posao iziskuje. Stolica u kojoj sve vreme sedim nije najudobnija, ali ne žalim se (previše). Znate, moja jedina fizička aktivnost je trčanje za autobusom u koji, kada uđem, ponovo sednem (k’o neka baba). Kada se sve to spoji, šta mi preostaje – bol u leđima, prsti koji mi trnu od kucanja na tastaturi i celulit. A tek mi je dvadeset četvrta.

Znam kako sedenje utiče na moj organizam, i iskreno počela sam da se plašim. Možda vam to zvuči preterano, ali „bolje sprečiti nego lečiti”. I zbog toga sam napravila plan! Iako su još uvek samo puste reči, jednog dana ću i delati. Trčaću, treniraću, šetaću, šetaću i ponovo ću šetati! Ali ne samo to – vežbaću u toku radnog vremena.

Upoznala sam jednu devojku koja je živela i radila u SAD-u i ispričala mi je kako je jedan njen radni dan izgledao. Kao i ja, provodila je sate u sedećem položaju, ali za njene probleme je postojalo rešenje. U toku radnog vremena svi zaposleni su bili u obavezi da urade nekoliko vežbi. Držali su se uputstava nadređenih i na svaka 2 i po sata su ustajali od svojih stolova i vežbali. O da! Iskreno, bilo mi je pomalo smešno jer sam već u svojoj glavi zamislila ceo kolektiv, različite starosne dobi koji vežba u odelima. No, bilo kako bilo – to su radili isključivo za svoje dobro!

I tako sam ja ove nedelje rešila da pomognem svom jadnom telu koji je u istom položaju pola dana. Ne, neću se presvlačiti u helanke i triko kao onaj čovek u spotu Erika Pridza – Call on me. Dovoljno je samo malo da mrdnem iz istog položaja. Za početak sam počela da istežem ruke, ramena i šake, da ustajem i šetam par krugova oko stola.

U daljem delu teksta pogledajte fotografije vežbi koje nam savetuju stručnjaci. Upamtite i primenjujte ih kad god možete (klinkite na sliku za uvećan prikaz).

Vežbe deo 1 Vežbe deo 2

Do sledećeg posta – „mens sana in corpore sano”!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *