Jutarnja rutina za dobar dan

Photo credit: Johan Larsson / Foter / CC BY
Photo credit: Johan Larsson / Foter / CC BY

Imate li jutarnju rutinu koje se pridržavate? Nažalost, pritiskanje „Snooze“ opcije pet puta, zatim iskakanje iz kreveta nakon što shvatite da ste se uspavali i mahnito oblačenje se ne računaju. Ako vam dan počne nervozom, žurbom i kašnjenjem, ni ostatak ne može biti mnogo bolji. Zato ću vam otkriti jednu tajnu – dobra jutarnja rutina može napraviti razliku između haotičnog i stresnog ili produktivnog i srećnog dana.

Verujem da vam je već poznato da sama dešavanja oko nas nemaju toliki uticaj na naš život, koliko ima stav koji mi zauzmemo. Rečima velikih mislilaca, stvari nisu same po sebi dobre ili loše – mi sami im dajemo to značenje. Isto važi i za vaš početak dana. Ako vam jutro počne stresno, najverovatnije ćete sve što vam se dešava tokom dana primati k srcu i postajati sve nervozniji. Otud izreka „ustao je na levu nogu“. NI tu nije kraj – čitav niz poslovica i citata potvrđuje da je jutarnja rutina uvod u dobar dan – po jutru se dan poznaje, ko rano rani dve sreće grabi, po mladosti upoznaš čoveka kao po jutru dan… Da ne dužimo, nadam se da sam vas ubedila da se ključ produktivnosti krije u moćnoj jutarnjoj rutini.

Kako osmisliti jutarnju rutinu?

Najpre, ustajte ranije.

Pre nego što potpuno odustanete od daljeg čitanja, dajte mi šansu da vam objasnim zašto je ova omražena navika toliko blagotvorna. Ako ste ikada ustali u 5.30h i uspeli da se rasanite, verovatno ste primetili da ostatak sveta još uvek spava. Iako je ovo dovoljan razlog da se vratite u krevet, rano jutro vam daje vreme potpune tišine – bez mejlova, zvonjave telefona, poruka… Mir. A to se u modernom dobu ne dešava često. Zato obožavam jutro. To je jedino doba dana kada mogu da se relaksiram, fokusiram na svoje misli ili jednostavno uživam u tišini. Jutro je idealno vreme za šetnju sa psom, prijateljem ili partnerom, za jogu, trčanje ili nekoliko vežbi istezanja na terasi. Nemojte protraćiti ove vredne sate spavajući.

Ako želite da se pridružite grupi ranoranilaca, budite realni i nemojte odmah pokušati da ustanete sat vremena ranije – mrzećete i sebe, i mene i ceo svet. Navijte alarm desetak minuta ranije, za početak, i postepeno pomerajte vreme unazad kako biste se navikli na novi režim. Kada alarm zazvoni, oduprite se iskušenju zvanom „Snooze“ i odmah ustanite. Verujte mi, vremenom će postati lakše.

Dobro, ustala sam. Šta sad?

Jutarnja joga
Photo credit: takebackyourhealthconference / Foter / CC BY

U zavisnosti od toga šta vam više prija, jutro možete početi u opuštenom duhu, ispijajući kafu ili čaj na terasi i uživajući u prvim zracima sunca. Ako ste moj tip, onda ćete navući patike i uz malo gunđanja izvesti sebe i svog psa na trčanje. Možda će vam zvučati nelogično, ali fizička aktivnost rano ujutru vam neće oduzeti energiju, naprotiv – osećaćete se snažnije, energičnije, spremnije za dnevne izazove. Odaberite aktivnost koja vam odgovara – provozajte bicikl koji skuplja prašinu, idite u šetnju po obližnjem parku ili pripremite nikad korišćenu prostirku za jogu i pronađite uputstvo na YouTube-u za pozdrav suncu.

Doručak!

Većina nas doručak zameni kafom, a hrane se setimo tek oko podneva, kada zvuk creva koje krče počne da ometa koncentraciju. Ni telo, a ni mozak ne mogu da funkcionišu bez goriva, pa neka vam ovaj važan obrok pređe u naviku. Ako je spremanje doručka rano ujutru nešto što pokušavate da izbegnete po svaku cenu, i za to imam trik – pripremite zgodnu, ali zdravu hranu unapred. To mogu biti tvrdo barena jaja (spremite ih za po tri-četiri dana unapred), granola musli sa jogurtom, tost sa humusom ili kikiriki puterom uz neku voćku, itd. Ne zaboravite da popijete čašu vode!

Trenutak za sebe

Nahranili smo telo, sada je vreme da nahranimo dušu. Posvetite par minuta meditaciji ili ako niste taj tip, pregledajte svoj planer, dnevnik, kalendar – šta god da koristite kako biste organizovali svoj dan. Ovo vreme je samo za vas i vaše misli – dakle još uvek nema telefona niti mejlova. Problem sa elektronikom od ranog jutra jeste da svaki mejl i svaki SMS planiraju vaš dan umesto vas. Čuvajte jutro ljubomorno za sebe i uživajte u tišini uma. Na taj način ćete u svaki novi dan ući hladne glave, smireni i fokusirani na zadatak pred vama.

Kako vam se čini moj predlog jutarnje rutine? Da li vi imate rutinu koje se pridržavate ili biste nešto izmenili u ovoj mojoj? Javite mi vaše predloge!

Želim vam dobro jutro,

Ljubica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *