Kada moda zađe u sferu zdravlja

Uske farmerke
Photo credit: midwestnerd / Foter / CC BY

Ako imalo pratite modne trendove, onda sigurno u ormaru imate makar jedan par uskih farmerki u svetu poznatih kao skinny jeans. Ovakav tip farmerki sa cevastim nogavicama i najčešće spuštenim strukom (koji više i nije struk, pošto, jel’te, pojas leži na kukovima) pojavio se – više ni ne znam pre koliko godina, ali znam da sam prve takve farmerke kupila u osnovnoj školi i nastavila da ih kupujem do dana današnjeg. Izgledaju sjajno, kombinuju se uz šta god poželim, mogu da ih nosim u svim prilikama – dovoljno razloga da nas navedu da poželimo da ni ne izlazimo iz njih, od jutra do večeri. Bez obzira na njihovu praktičnost, ovo nikako nije dobra ideja – objasniću vam i zašto.

Neću se okomiti samo na uske farmerke – u isti koš svrstavam i uske helanke, sintetički veš, mini-šorceve… Sve one odevne komade koji sa vašim međunožjem ostvaruju prisniji kontakt nego što bi trebalo. Opšte pravilo kojim bi trebalo da se rukovodite je – ako se nakon oblačenja može detaljno videti anatomija vašeg tela, najbolje je da taj komad preskočite. Ili poklonite mlađoj sestri ili drugarici sitnije građe od vaše.

Već smo nekoliko puta pričali o tome koliko je važno da koža diše. Pričali smo o tome kako da izaberete pravi uložak, kako dnevni ulošci mogu da guše vaš intimni predeo, kao i o tome koliku korist možete imati ako spavate kao od majke rođeni. Zato želim da vam ukažem na još jedno pritajeno zlo koje vas može izložiti opasnosti od vaginalnih problema.

Preuska odeća
Photo credit: Instant Vantage / Foter / CC BY-SA

Uska odeća, pogotovo ako je pravljena od sintetičkih materijala, stvara trenje sa kožom vaše intimne regije, a ovo trenje povećava temperaturu okoline. Trenje, toplota, smanjen protok vazduha, povećano zadržavanje vlage, znoja i drugih telesnih izlučevina…. Sigurna sam da ste do sada naučili šta ovo znači – idealna podloga za rast i razvoj bakterija i gljivica. Vaginalna flora je ugrožena, što zajedno vodi razvoju infekcije i brojnim neprijatnim siptomima kao što su svrab, neugodan miris, pojačan sekret, itd.

One široke pantalone sada mnogo bolje zvuče, zar ne?

Međutim, ovo ne znači da morate zauvek da se odreknete svojih omiljenih farmerki. Sve dok njihovo nošenje ne pređe u svakodnevno, ne bi trebalo da iskusite veće probleme. Da biste bili sigurni da će vaša intimna regija ostati zdrava, birajte prirodne materijale kao što je pamuk umesto poliestera. Ovo naročito važi za donji veš koji je u direktnom kontaktu sa kožom. Takođe, ako već nosite uske farmerke, budite sigurni da ste odabrali odgovarajuću veličinu – samo zato što je model uzak, ne znači da vi u njemu treba da se osećate kao viršla u omotu.

Do sledećeg druženja,

Ljubica

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *