Svrab „tamo dole“ i kako ga se rešiti

Svrab vagine

Ako ste ikada osetili iritaciju u initimnom predelu, onda vam je jasno koliko to može biti neprijatno iskustvo. Sve vas iritira, ne možete da sedite mirno, a nošenje farmerki je misaona imenica. Iako svrab može biti od jedva primetnog do izuzetno jakog, nikada nije prijatan i ne treba ga ignorisati.

Šta uzrokuje vaginalni svrab?

Poremećaj vaginalne flore je u osnovi mnogih intimnih tegoba, pa i svraba. U vaginalnoj sredini žive na milioni bakterija koje ne izazivaju baš nikakve tegobe i neophodne su za normalno funkcionisanje vagine. Kada se ova ravnoteža poremeti, dolazi do prekomernog rasta mikroorganizama, koji zatim uzrokuju pojavu simptoma kao što su svrab, pojačan sekret, neprijatan miris, crvenilo, itd.

Uzroci svraba u intimnoj regiji mogu biti raznoliki – evo najčešćih:

  • Bakterijska vaginoza
  • Gljivična infekcija (kandidijaza)
  • Hormonske promene tokom trudnoće, dojenja, menopauze ili ukoliko koristite kontraceptivne pilule
  • Iritanti koji se mogu naći u higijenskim i kozmetičkim sredstvima (kremovi, losioni, gelovi za tuširanje, kupke, omekšivači veša, prašak za veš, obojeni toalet papir)
  • Prekomerno uklanjanje zaštitnih masnoća na koži intimne regije korišćenjem agresivnih higijenskih sredstava koja sadrže deterdžente
  • Stres
  • Urin kod osoba koje pate od urinarne inkontinencije
  • Uzana odeća i sintetički veš koji onemogućavaju koži da diše (savet – spavajte nagi! Tako ćete dozvoliti svojoj koži da se makar tokom noći malo „proluftira“)

U skladu sa najčešćim uzrocima, opšti saveti za prevenciju tegoba u intimnom predelu uključuju pravilnu higijenu o kojoj smo već pisali, često menjanje uložaka (kako onih tokom menstrualnog krvarenja, tako i dnevnih), korišćenje isključivo sredstava za higijenu intimnog predela umesto sapuna i gela za tuširanje i izbegavanje proizvoda koji vas iritiraju.

Kako se rešiti svraba?

Ukoliko je poreklo svraba bakterijska vaginoza ili gljivična infekcija, vaš ginekolog vam može propisati odgovarajuću terapiju – za bakterijsku infekciju antibiotik, a za gljivičnu antimikotik. Međutim, u mnogim slučajevima, ovi problemi se mogu rešiti bez upotrebe snažnih lekova koji često izazivaju sekundarne probleme (primena antibiotika često poremeti vaginalnu floru, pa nakon izlečene bakterijske infekcije se razvije i gljivična). Takođe, u mnogim slučajevima se gljivična infekcija (pogrešno) leči antibioticima što ne dovodi do rezultata i stvara još veći disbalans u flori vagine. Zato, pažljivo sa lekovima i koristite ih isključivo u skladu sa preporukama lekara. Takođe, postoje prirodne varijante koje vam mogu ponuditi visoku efikasnost i blago dejstvo bez neželjenih efekata, a koje se mogu koristiti samostalno ili zajedno sa propisanim lekom.

Pomozite svojoj vaginalnoj flori tako što ćete izbegavati izlaganje iritansima i pridržavati se smernica dobre higijene. Nosite isključivo pamučni veš i ograničite nošenje uske odeće na kratke intervale, i definitivno ne svakodnevno. Ukoliko suvoća vagine pogoršava svrab, koristite vaginalni lubrikant kako tokom odnosa, tako i tokom dana, kad god vam je potreban osećaj olakšanja.

Dok svrab ne nestane, učinite sve što možete da se oduprete porivu za češanjem, koje može izazvati još veću štetu stvaranjem mikroranica i ogrebotina. Ova oštećenja kože predstavljaju otvorena vrata mikororganizmima koji mogu izazvati infekciju i dodatne probleme, a i prolongirate oporavak, pa i tegobe duže traju.

Ukoliko je iritacija intenzivna, hladne komprese mogu pružiti trenutno umanjenje neprijatnosti (samo ne zaboravite da nikada ne izlažete kožu direktno ledu, već isključivo preko čistog i mekanog peškirića).

Ako uprkos svim pokušajima lečenja kod kuće svrab ne umine, ako je praćen i drugim simptomima ili se nakon početnog olakšanja ponovo javi, posetite ginekologa kako biste dobili smernice za dalje lečenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *