Sama svoj majstor

Apoteka
Photo credit: Marcus Q / Foter / CC BY-SA

Koliko puta vam se desilo da ste izbegli čekanje u redovima ispred lekarskih ordinacija i postali sam svoj doktor? Stručan termin ove vrste lečenja je samomedikacija. A šta ona zaista predstavlja i koje rizike nosi sa sobom?

Samomedikacija je proces u kome sami prepoznajemo simptome svoje bolesti, a onda u razgovoru sa farmaceutom dolazimo do odgovarajuće terapije.

Zbog čega se okrećemo samomedikaciji?

Ko još ima vremena da u brzom svetu kakvom živimo čeka u redu sa penzionerima, kada za dijagnozu možemo da se obratimo doktoru Google-u. U roku od nekoliko sekundi dobijamo način lečenja, a to nas ništa ne košta. Doktori se ježe kada čuju da smo online čitali o bolestima i skoro od svakog lekara čućete rečenicu „Nemojte nikada čitati na internetu!”.

Međutim, mnoge ljude je sramota da javno izlože svoje zdravstvene probleme, pogotovo ako je im je narušeno intimno zdravlje ili imaju problem na „nezgodnom mestu”. U tom slučaju, najlakše im je da se okrenu samomedikaciji i traženju rešenja na internetu.

Pogledajmo prednosti samomedikacije, a mane ostavimo za kraj. Samomedikacijom:

  • odlažemo odlazak kod lekara i time štedimo svoje vreme, ali i novac,
  • pronalazimo različita iskustva drugih ljudi o načinima lečenja i rezultatima,
  • i sprečavamo sebe izlaganju stresa, jer niko ne ostaje ravnodušan na beskonačne redove u zagušljivim prostorijama u prisustvu bolesnih ljudi.

Ja sam jedna od onih koja je imala pozitivna iskustva u samomedikaciji. U vrlo nezgodnom trenutku – na putovanju, imala sam ginekoloških problema i jedino što mi je preostalo je da budem „sam svoj doktor”. Internet mi je tada postao najbolji prijatelj. Kada sam ukucala simptome na raznim sajtovima rezultat je bio samo jedno – da imam gljivičnu infekciju na koju sam i sumnjala.

Na internetuOno na šta prvo treba da obratimo pažnju jesu sajtovi na koje odlazimo i na kojima tražimo boljku za naše probleme. Vrlo je važno da su autori teksta koji govore o tome stručna lica (lekari, farmaceuti ili sl.). Upravo sam na Intimblogu (sasvim slučajno, časna reč!) dobila sve informacije o gljivici kandidi. Držeći se uputstava farmaceuta (autora bloga) i kupovinom preporučenih preparata uspešno sam izlečila samu sebe.

Međutim, samomedikacija ima svoje loše strane. Prema Institutu za farmakokinetiku u Beogradu, samomedikacija donosi određeni rizik – neželjene efekte, nepravilni metod lečenja, maskiranje simptoma bolesti i nemogućnost uspostavljanja rane dijagnoze bolesti. Svedok sam neuspešnih samomedikacija koje su umesto izlečenja dovele samo do javljanja straha. Moja drugarica je imala tzv. dispareuniju što su mnogi blogovi pravdali suvoćom vagine, infekcijama pa čak i nekim ozbiljnim oboljenjima. Kada se javila panika i ništa nije pomoglo, bilo je vreme za doktora. Uzrok njenih problema nije bilo ništa od navedenog već potpuno treća stvar koju nije mogla sama da reši, bez razgovora sa stručnim licem.

Veliki oslonac i ključnu ulogu u samomedikaciji imaju farmaceuti. Sem njihovih online saveta, uvek možete da trknete i do najbliže apoteke i da im izložite svoje probleme. Nemojte se stideti! Stisnite zube i kažite im šta vas muči. Ne brinite, nećete biti prva osoba koja ima takav problem.

Ako se odlučite za samomedikaciju obavezno osluškujte svoje telo, jer ono će vam najbolje reći da li ste na dobrom putu ka izlečenju. Srećno!procitajte-vise

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *