Kandida

godisnja-dobaImate bol, crvenilo, pojačan sekret neprijatnog mirisa? Dobro se informišite pre nego što postavite sebi dijagnozu kandide.

Kandida (Candida albicans) je gljivica koja u normalnim uslovima živi na našoj koži i sluzokoži. Kada je organizam zdrav, mikroorganizmi koji ga nastanjuju žive u skladu sa njim i ravnoteži među sobom. Međutim, ukoliko nešto naruši tu ravnotežu (stres, bolest, lekovi, neadekvatna higijena, fizički agensi…) jedan od mikroorganizama ugrabiće priliku da se namnoži dovoljno da izazove neprijatne tegobe. U tom slučaju još uvek ne govorimo o bolesti – u pitanju je samo poremećaj ranoteže koji se lako vraća u normalu korišćenjem neke bioaktivne ili probiotske supstance.

Kandida je jedan takav mikroorganizam. Gljivična vaginalna infekcija predstavlja oko 35% svih tegoba zbog koje se žene javljaju ginekologu. Iako ovo deluje kao jako visok procenat, morate imati u vidu da je više od pola vaginalnih infekcija zapravo bakterijskog porekla, a ne gljivičnog. Bakterijska vaginoza je češća od kandidijaze.

S druge strane, kandida se vrlo često nalazi u rezultatima vaginalnog brisa, iako ne postoje nikakvi simptomi, jer i u normalnim uslovima nastanjuje ovu sluzokožu. U tim slučajevima, ginekolog najčešće ne propisuje terapiju.

Šta su simptomi kandidijaze?

  • svrab
  • pojačan sekret bele boje, sirastog izgleda i neprijatnog mirisa
  • bol i crvenilo
  • bol pri mokrenju
  • bele siraste naslage na koži koje se ne mogu obrisati

Treba ih razlikovati od simptoma bakterijske vaginoze:

  • neprijatan miris na ribu
  • pojačan sekret sivkaste boje
  • ređe se javlja i svrab u spoljnom delu vagine

Kandida – uzroci

Poremećaj vaginalne flore se često javlja kao posledica antibiotske terapije. Antibiotici neselektivno ubijaju i dobre i loše bakterije u organizmu, pa se tako uništi i deo laktobacila koji žive na vaginalnoj sluzokoži i zaslužni su za mikrobiološku ravnotežu. Pored toga, dijeta bogata šećerima može Vas učiniti podložnijim razvoju kandide. Hormonsko stanje, sklonost alergijama, neadekvatna higijena, kao i fizička iritacija tkiva mogu biti dobra osnova za prekomerno razmonažavanje kandide i pojavu tegoba.

A znate li da neadekvatna higijena nije samo nedostatak higijene? Možete se prati pet puta dnevno, ali ako to činite nekim sredstvom koje uništava vaginalnu floru (sapuni, bazna sredstva), vrlo brzo ćete se naći u problemu. Bolje je koristiti i samo čistu mlaku vodu, ili vodu sa malo sirća, nego sapun. Mi Vam, za intimnu higijenu preporučujemo naše proizvode – pogledajte na našem sajtu koji proizvod izabrati.

Koje se terapije primenjuju protiv kandide?

Ono što prvo (i uvek) možete uraditi, to je da koristite neki probiotik ili bioaktivno sredstvo. Ovakva sredstva pomažu uspostavljanje narušene mikrobiološke ravnoteže, stvarajući idealne uslove za razvoj dobrih laktobacila. Ovo je dobro i zato što, za razliku od antibiotika, ne mogu izazvati rezistenciju bakterija. Ako su Vam simptomi jaki ili dugo traju, posetite ginekologa kako biste dobili adekvatnu antimikotsku terapiju. Ona se najčešće sastoji iz vaginaleta i/ili antimikotskog krema, ali se u nekim slučajevima na to doda još i oralni antimikotik (kad se proceni da je celokupno stanje organizma takvo da se kandida teško može iskoreniti samo lokalnom terapijom).

Pogrešna samo-dijagnoza i samo-medikacija

Kad sam bila mlađa, u razgovoru sa sestrom sam jednom saznala za kandidu. Mnogo godina sam mislila da kad god imam malo jači sekret, u pitanju je kandida i treba samo staviti malo Daktanolčića i sve će proći. Dosta vremena je prošlo dok nisam saznala da postoje i drugi razlozi pojačanog sekreta, drugi uzroci svraba i, uopšte, druge terapije osim Daktanolčića. Mnoge devojke razmišljaju kao ja tada. Problem je što, ako je u pitanju bakterijska vaginoza (koja je mnogo češća nego kandidijaza), terapija za kandidu može da ublaži simptome i da da privid da je tegoba prošla, iako je, zapravo, ravnoteža i dalje poremećena, i čim se prestane sa kremicom, simptomi će se vratiti. Zbog ovoga je jako bitno da se postavi prava dijagnoza. Postoje i preparati koji će Vam rešiti problem sa kandidom, a neće Vam napraviti veći problem ukoliko nije bila u pitanju kandida. Takav je Multi-Gyn FloraPlus.

U svakom slučaju, ako ćete da same sebi postavljate dijagnozu, potrudite se da budete 100% sigurne šta lečite. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *