Kandida – pošast modernog doba

Kandida pošsast modernog doba

Mnoge vrste gljivica fiziološki naseljavaju organe za varenje i organe za reprodukciju, ali pod određenim uslovima mogu da postanu patogene i dovedu do zdravstvenih problema.
U normalnim okolnostima, kontrolu nad gljivicama održavaju bakterije fiziološke crevne flore, uravnotežena pH vrednost i imunološki sistem.

Međutim, savremeni stil života, brza hrana, preteran unos šećera i brašna, stres, učestala preporuka antibiotika, pilule za kontracepciju i drugi lekovi mogu da poremete crevnu floru (disbioza), kada se smanjuje broj korisnih, a prekomerno razmnožavaju loši mikroorganizmi, uključujući gljivice.

Najčešća infekcija je infekcija gljivicom Candida albicans koja napada kožu i nokte, zatim oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu, a može se desiti da napadne i slizokožu bronhija i pluća.

Kako kandida napada naše telo?

Parazitski oblik kandide u organizmu izlučuje štetne materije koje opterećuju jetru i celo telo. Na primer, kandida može da proizvede vrstu lažnog estrogena koji šalje telu signal da ga ima dovoljno, čime narušava njegovu prirodnu sintezu i može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Ako se u organizam unosi dosta šećera, gljivica može proizvesti etanol i acetaldehid, koji se primećuje kroz neprijatan zadah iz usta, a takođe može izazvati probleme s koncentracijom, hronični umor, česte glavobolje, psihičku nestabilnost, promene raspoloženja i izraženiji PMS.

Kako da znate da nešto nije u redu?

Slatkiši

U zavisnosti od područja u kom je nastalo prekomerno razmnožavanje kandide javljaju se različiti simptomi:

Statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala jedan od parazitskih oblika kandide.

Najčešći uzroci infekcije kandidom su isti oni koji dovode do neravnoteže crevne flore, kao što su:

 1. preteran unos industrijski obrađene hrane, šećera i skroba,
 2. antibiotici, kontracepcijske pilule i kortikosteroidi,
 3. hormonalne promene,
 4. osetljivost na gluten i kazein,
 5. nedostatak želudačne kiseline,
 6. stres i infekcije uopšte.

Razrešite sumnju

Prisutnost kandide može se dijagnostikovati pomoću testova. Laboratorije rade analizu stolice ili mokraće na gljivice, odnosno analizu ispljuvka ili krvi na anti-kandida antitela.

Kako sprečiti kandidu?

Problem kandida infekcije može se rešiti radikalnom promenom načina ishrane uz nekoliko meseci stroge dijete siromašne ugljenim hidratima i bogate prirodnim mastima, kojom se ne ograničava količina hrane nego samo vrsta. Više o tome saznaćete u nekom od narednih tekstova.

bio-kult-probiotikBio-Kult® kapsule sadrže 14 sojeva probiotskih kultura, korisnih bakterija, koje održavaju ravnotežu i prirodni imunitet digestivnog sistema. Primenjuju se  kod smetnji sa varenjem kod:

 • Sindroma preosetljivih creva – spastični kolon ili sindrom iritabilnog kolona;
 • Upalnih procesa creva;
 • Dugotrajnog korišćenja antibiotika;
 • Proliva;
 • Putovanja.

Probiotske kulture u proizvodu, zahvaljujući tehnološkom procesu mikroenkapsulacije,  dokazano su otporne na želudačnu kiselinu i stabilne su na sobnoj temperaturi. Proizvod je bez konzervansa, veštačkih boja i aroma. Više saznajte ovde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *