Lična higijena pre, za vreme i posle seksa

higijena-pre-za-vreme-i-posle-seksaZnam, znam, ko će razmišljati o higijeni pre seksa. Najčešće ne razmišljamo ni o čemu sem o partneru i o onome što sledi. To je sasvim u redu, naravno. Međutim, ima žena koje su sklonije gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji vagine, ili upali mokraćnih puteva, pa su ovi saveti za njih idealni: ako ih poslušate, rešićete se velikog broja “faktora rizika” za nastanak nelagodnosti u intimnom predelu.

Pre seksa

  • Stidne dlake: sve zavisi ko kako voli. Kada su kraće, ili kada ih nema, lakše je održavati higijenu. Međutim preporuka nije ni brijanje, ni depilacija ni brojne kreme za uklanjanje dlaka, već “trimovanje” – skraćivanje mašinicom za brijanje. Na ovaj način možete održavati urednu frizuru, a da ne primenjujete agresivne metode na vrlo osetljivu kožu pubične regije.
  • Obavite malu nuždu. Ovako ćete izbaciti moguće bakterije koje su se namnožile u mokraćnom kanalu. Još bolje bi bilo da i partner to obavi, jer, tako čisti svoj mokraćni kanal koji je isti kanal kroz koji prolazi ejakulat. Iako puna bešika može nekima povećati uživanje, nekad može i izazvati nelagodnu situaciju.
  • Operite ruke! Oboje! Zašto bi sluznica usta bila tretirana drugačije od vaginalne sluznice? Obe su jednako sklone infekcijama, pa ipak, peremo ruke pre jela, peremo zube posle… a šta radimo sa vaginom? Zaboravimo. To ne bi smelo da se dešava.

U toku seksa

  • Ukoliko nemate stalnog partnera i ne želite da ostanete u drugom stanju koristite kondom! Ako imate stalnog partnera i verujete da ste sigurni od polno prenosivih bolesti ali ipak ne želite da ostanete u drugom stanju, možete koristiti i neki drugi vid kontracepcije. Ipak, imajte u vidu, sperma menja pH vagine i na taj način može remetiti vaginalnu floru.
  • Nemojte započinjati seks pre nego što osetite da ste spremni! Produžite predigru ako niste dovoljno “vlažni”. Čak i kad jeste, korišćenje lubrikanta može povećati zadovoljstvo, a smanjiti mogućnost iritacije. Umesto da se prepustite marketingu i ideji o “većem zaovoljstvu” zbog peckajućih, grejućih, mirišućih svojstava nekih lubrikanata, naša je preporuka da koristite lubrikant bez dodatnih mirisa i aroma, za koji ste sigurni da ni na koji način nije štetan za vašu vaginalnu sluzokožu.

Ostalo u toku seksa – prepuštamo Vašoj mašti na volju…

Posle seksa

  • Obavite malu nuždu. Razumem da nekad seks ne traje dovoljno dugo da možete piškiti i pre i posle 😉 , ali ako možete, uradite to. Ovako ćete, opet, urinom sprati zaostale bakterije koje su mogle da prodru u uretru u toku odnosa.
  • Iako uvek prija da se ostane u krevetu sklupčani (ili gde god), naša je preporuka pranje, ispiranje, zapiranje… Dakle, dobro isperite vaginu vodom. Ako koristite neki preparat za intimnu higijenu, gledajte da on ne sadrži sapun i da ne remeti već načetu vaginalnu floru. Možete se prati tušem, ili, još bolje, čistim peškirićem. Nakon toga, možete koristiti irigator sa nekim adekvatnim sredstvom za ispiranje. Irigatori su godinama bili omraženi, ali pročitajte naš blog na tu temu, pa se odlučite sami.
  • Ako patite od gljivičnih infekcija, možete primeniti malu količinu antimikotika za spoljnu upotrebu na delove kože u intimnom predelu za koje osećate da su iziritirani.

U ovom tekstu nisam direktno navodila proizvode iz Multi-Gyn linije koje možete koristiti, ali možete pogledati našu listu proizvoda i odlučite sami. Mi, naravno, njih preporučujemo a na vama je da odlučite da li možete naći bolje. (Sumnjam.)

Toliko za danas.
Imajte lep seksi vikend.
Pozdrav, vaša Higija (Lana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *