Vaginalno ispiranje, bapski recepti i druge priče

Vaginalno ispiranje

Drage moje dame,

Ako se već neko vreme družite sa nama, sigurno ste naišle na članke koji govore o važnosti pravilne intimne higjiene. Ako ste pak, prvi put svratile na naše stranice, vreme je da se upoznate sa zlatnim pravilima higijene genitalnog područja – skrenite pogled udesno i naći ćete odabrane članke koje vam toplo preporučujem pre nego što nastavite sa čitanjem teksta.

Danas bih želela da pričamo o jednoj važnoj temi, a to su sve popularniji saveti koje možemo pronaći na veb portalima, forumima i socijalnim mrežama, a tiču se upravo vaginalne nege.

Pre određenog vremena, u tabloidima je odjeknula vest o tome kako Gvinet Paltrou pari svoju vaginu, i ne samo to, već i ovaj tretman preporučuje drugim ženama sa komentarima da će na taj način „očistiti matericu i izbalansirati hormone“. Hajde da na trenutak proanaliziramo ove tvrdnje.

Kao što verovatno znate, normalna temperatura ljudskog tela je oko 37˚C (zavisno kako se meri), pa je i u unutrašnjosti vagine sličan slučaj. Povišenjem temperature, što nastaje kao rezultat kada sedimo na isparivaču koji ispušta vruću vodenu paru u našu vaginu, bakterije i gljivice koje normalno žive u ravnoteži počinju da se ubrzano razmnožavaju, povećava se prokrvljenost sluzokože, a sve ovo rezultuje simptomima kao što su svrab, pojačan sekret i neprijatan miris.

Takođe, sva ta para čini da se prirodni sekret koji pokriva vaginu, štiti je od infekcije i omogućava penetraciju bez trenja, tako da možete da uživate u seksualnom odnosu, zapravo ispere, ostavljajući vaginu nezaštićenu i suvu. Verujem da su posledice ovoga jasne.

Međutim, ovo nije sve. Kao šlag na tortu dolazi tvrdnja da parenje vagine može izbalansirati hormone. Hormoni se proizvode u ženskom telu i njihov nivo i dejstvo su vrlo kompleksno regulisani – malo vodene pare nikako ne može uticati na količinu estrogena koju će sintetisati naši jajnici.

Gvinet nije samo otkrila svetu na koji način tretira svoju vaginu, već je i pokrenula čitav pokret koji se proširio u kozmetičke salone, a koji su zatim masovno počeli da nude usluge parenja vagine sa različitim travkama koje će vas učiniti svežim, mirišljavim i verovatno vašoj vagini uz to dati neke super moći.

Kako to obično i biva, početna zaluđenost rezultirala je mnogim člancima, savetima i receptima koji poprilično podsećaju na recepte naših baka koje su mazale lice svinjskom mašću i umesto šampona koristile pepeo. Neki od primera su recepti za brojne čajeve od žalfije, kamilice, nevena ili kantariona, zatim natapanje tampona etarskim uljima ili čistim kantarionovim uljem, rastvori za ispiranje sa jabukovim sirćetom, itd.

Ono što ne uzimamo u obzir jeste da naše bake ili nisu znale za bolje – ili im bolje nije bilo dostupno. Zašto se vraćamo u prošlost kada je zdravlje u pitanju, uprkos ogromnoj količini naučnih dokaza koji nam potvrđuju da je vreme bapskih recepata odavno prošlo?

Mislim da je ovde vreme za jedno objašnjenje: ja lično duboko verujem u moć prirode u bočici. Ali isto tako verujem u zdrav razum i naučne dokaze. Zato pre nego što počnete da kuvate čaj od žalfije, da biste nakon toga pola sata sedeli na vreloj pari koju stvara, razmislite, proučite, istražite, pa tek tada donesite odluku da li je recept ili savet koji ste dobili vredan eksperimentisanja.

Vrlo je važno da imate u vidu da je vagina nešto nalik na malu zajednicu – u njoj žive milioni bakterija i gljivica, koji mirno stanuju jedni pored drugih, ne izazivajući probleme. Međutim, čim se pojavi neki razlog da se ova ravnoteža poremeti (što može biti promena u pH vrednosti, zatim infekcija stranim bakterijama ili gljivicama, ili faktori sredine koji naročito pogoduju razvoju nekih od prisutnih mikroba), dolazi do prekomernog razmnožavanja mikroorganizama i posledične infekcije. Zato je prvi uslov dobre intimne higijene održavati ovu ravnotežu koliko god je to moguće. Upravo to je razlog zašto kažemo da je loša higijena zapravo gora od nedostatka iste, kao i da je važno potpomoći rast i razvoj „dobrih“ bakterija vaginalne flore.

Dakle, ako ispiranje vagine čini da se osećate svežije i čistije, obratite pažnju kako na irigator koji koristite, tako i na tečnost koju u njega stavljate. Potrebno je da tečnost za ispiranje bude odgovarajuće pH vrednosti (što je za vaginu oko pH 3.8 do 4.5), zatim da nema agresivnih supstanci kao što su baktericidi, i da sadrži sastojke koji će potpomoći rast Laktobacila – iliti dobrih bakterija čiji je zadatak da u maloj vaginalnoj zajednici sve funkcioniše kao podmazano.

Za kraj, volela bih da upamtite jednu misao: ako vam savet koji ste pročitali zvuči nelogično, to je verovatno zato što i jeste – nelogičan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *