Priprema za leto: RUKE!

vezbe za rukeMoram vam priznati da do skoro nisam uopšte razmišljala o rukama kao delu tela koje treba vežbati da bi izgledao dobro. Zapravo, moje ruke su uvek bile mršave, a vežbe sam radila da bih ih jačala – više iz praktičnih nego estetskih razloga.

A onda sam upoznala svog sadašnjeg supruga, osobu koja mi je u nekoliko navrata ponovila kako su mi ruke sjajno izgledale kad smo se upoznali. U tom periodu sam išla na vežbe redovno i izgleda da se razlika zaista primećivala. Pošto sam po prirodi optimista, a uz to se često bavim i selektivnim shvatanjem onoga što mi ljudi pričaju, ove njegove opaske nisam shvatila kao kritiku, već kao kompliment.

A ONDA sam dobila bebu. Verujte mi, beba je, bez pogovora, najbolja vežba za ruke. No za vas koje još uvek nemate mogućnosti da nosite 10 kg okolo nekoliko sati dnevno, evo par vežbi koje će vam ojačati ruke i učiniti da se osećate bolje kad počnete da nosite majčice na bratele.

1. Dizanje tegova

Stav: Za ovu vežbu biće vam potrebna dva lakša tega (1,5-2,5 kg). Stanite u blagi raskorak, stopala u širini ramena. Sa po jednim tegom u svakoj ruci, opustite ruke pored tela. Zatim podignite oba tega tako da vam je podlaktica paralelna sa podom, šake okrenute na gore a laktovi i dalje uz telo.

Pokret: Podižite jedan tegić do ramena pazeći da ne odmaknete lakat od tela, pa je zatim spustite u prvobitan položaj. Drugu ruku držite mirno. Uradite ovo 8 puta jednom, pa 8 puta drugom rukom. Nakon ovoga, uradite još 8 sa obe ruke istovremeno.

Pojačavanje: Ako vam ova vežba postane laka, povećajte tegove.

2. Čučnjevi se stolicom

Stav: Sedite na čvrstu i stabilnu stolicu. Ruke spustite pored tela, prstiju uperenih na napred (nek blago štrče sa stolice), a stopala neka budu na podu, blago razmaknuta.

Pokret: Polako se spuštajte sa stolice, savijajući ruke u laktovima do pravog ugla. Držite kičmu pravo. Polako se podižite u prvobitni položaj, ispravljajući ruke u laktovima. Ponovite 8 puta.

Pojačavanje: Probajte sa stolicom na točkiće.

Šalim se!

Uradite više od 8 puta ako vam vežba odgovara.

3. Sklek-nesklek

Stav: Nemestite se u poziciju sličnu poziciji za sklekove, ali potpuno se oslonite na podlakticu. Neka vam ruke budu razmaknute na širinu ramena, a laktovi neka se nalaze tačno ispod ramena.

Pokret: Ispravite celo telo oslanjajući se na vrhove nožnih prstiju i podlaktice. Glava treba da bude u ravni sa ostatkom tela. Pravilno dišite i zadržite se u ovom položaju 20 sekundi, zatim se spustite na kolena da se odmorite. Ponovite ovaj pokret 3 puta.

Pojačavanje: Polako povećajte broj ponavljanja dok ne dođete do 6.

4. Pozdrav Suncu

U prethodnom blogu iz ovog serijala postavila sam vam video koji objašnjava kako se radi “pozdrav Suncu”. Ovo je sjajna vežba za jačanje ruku, pa, iako je neću ovde navoditi, setite se i nje kada počnete da vežbate.

Toliko za danas!

Napomena:

Za kraj, samo mala napomena. Nisam stručnjak, trener, niti fizijatar. Vežbe sam učila, kao i mnogi drugi, tako što sam išla na treninge i terapije. Ovde sam vam opisala samo one koje su meni davale najbolje rezultate – kako u izgledu, tako i u osećaju (i prestanku bola u leđima). Nemojte preterivati ni sa čim, a ukoliko primetite da vam neka od vežbi ne odgovara, prestanite da je radite i konsultujte se sa stručnim licem.

Pozdrav, Lana
Fotografija: adidas by Stella McCartney S/S 11 by adifansnet | CC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *