Vodič za putovanje bez stomačnih tegoba

Krenuli ste na put. Nakon nekoliko nedelja iščekivanja, planiranja i pakovanja, konačno je stigao i taj željno iščekivani dan i uputili ste se ka moru. Već zamišljate kako po ceo dan ležite na plaži, osećate sunce koje vam miluje kožu, mirišete slanu vodu, osećate pesak pod tabanima, čujete grmljavinu talasa… Čekajte, to nisu talasi – užasnuti shvatate da grmljavina dopire iz vašeg stomaka! Što je najgore, izgleda da nije u pitanju prolazna prolećna kišica – ne, ovo zvuči kao prava pravcata jesenja oluja koja ne planira da ode makar nedelju dana. Drugim rečima, od odmora nema ništa, s obzirom da ćete veći deo vremena provesti na WC šolji, a ono malo dana što vam je preostalo posvetićete konstantnoj panici da slučajno ne pojedete nešto što bi ponovo moglo da izazove kataklizmu.

Putnička dijareja i zatvor
Budite spremni za okršaj!

Ako vas uzbuni taj potmuli zvuk u stomaku, verovatno ćete iskusiti jednu od dve moguće putničke katastrofe – dijareju ili konstipaciju. Oba poremećaja mogu biti izazvana sličnim faktorima, kao što je promena klime, stres, manjak sna, itd. Konstipacija ili zatvor može biti prouzrokovana i dehidratacijom tokom letenja ili usled pojačanog znojenja, dok je dijareja najčešće izazvana bakterijskom infekcijom. Ovo vam se može desiti ukoliko jedete hranu sumnjivog porekla ili nedovoljno kuvanu, isprobate nacionalnu kuhinju na koju niste navikli (indijska hrana bogata začinima je siguran recept za sate provedene u WC-u) ili ukoliko restoran u kom ručate nije baš…hm…recimo, ažuran po pitanju higijenskih standarda. U tom slučaju, do kontaminacije hrane može doći bilo gde – od aljkavog kuvara, preko nemarnog konobara, pa sve do zamišljenog perača sudova. Opasnost bukvalno vreba iz svakog ćoška.

Šta vam je činiti ako stomak zagrmi?

Pre svega, imajte u vidu da određeni lekovi koji se koriste za sprečavanje dijareje mogu zapravo dovesti do suprotnog efekta i nakon početnog sprečavanja tegoba, dovesti do zatvora. Zato pažljivo sa lekovima – bezbedna opcija jesu probiotici, sojevi živih bakterija koje nakon unosa obnavljaju crevnu floru i pomažu da se fiziološka ravnoteža ponovo uspostavi.

Vrlo je važno da pijete dovoljno tečnosti. Pritom, kada kažem dovoljno, mislim daleko više nego što vi verovatno smatrate dovoljnim. U normalnim uslovima, potrebno vam je oko osam čaša vode dnevno, ali ako vas spopadne dijareja, slobodno još povećajte unos. Na put obavezno ponesite i par kesica elektrolita koji će vam pomoći da nadoknadite izgubljeno i sprečite dalje komplikacije usled dehidratacije. Ne zaboravite da kofein (koga ima ne samo u kafi, već i u crnom čaju i energetskim pićima) i alkohol deluju kao diuretici i mogu izazvati pogoršanje stomačnih tegoba, pa ih izbegavajte u potpunosti ako već imate stomačne tegobe. Kao preventiva, uz kafu ili alkohol uvek pijte dodatnu količinu vode da biste nadoknadili gubitke.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti

Ispod se nalazi lista 10 esencijalnih pravila koja će vam pomoći da u odmoru uživate bez mahnite potrage za toaletom. Upamtite ih, sačuvajte u nekoj od aplikacija koje koristite u te svrhe ili na kraju krajeva, odštampajte ih i spakujte je u kofer, kako biste mogli da obnovite svoje znanje tokom puta.

 1. Pazite šta jedete. Bezbedan izbor su najčešće potpuno kuvana hrana (dakle, izbegavajte blago pečeno meso, tartar biftek ili suši) ili voće i povrće koje možete oljuštiti pre jela. Izbegavajte hranu koja je dugo stajala (bifei i švedski stolovi nisu najbolji izbor jer hrana ne stoji na odgovarajućoj temperaturi i podložna je razmnožavanju bakterija), kao i hranu u lokalima koji vam ne ulivaju poverenje. Bez obzira da li se radi o restoranu ili kiosku sa hot dogovima, higijenski standardi uvek moraju biti visoki. Ako vidite muve oko hrane, bežite glavom bez obzira.

  Putnicka dijareja
  “Danas na meniju: hamburger + dijareja!” | Photo credit: darkday. via Foter.com / CC BY
 2. Nemojte piti vodu sa česme – to znači da uvek imate flaširanu vodu sa sobom, ali i da izbegavate neoljušteno voće i povrće, zatim kocke leda u piću, limunadu napravljenu u restoranu, i sl. Ako vam je stomak naročito osetljiv, čak i minimalna količina vode, npr. dok perete zube ili se tuširate, može biti okidač.
 3. Često perite ruke i dezinfikujte ih kad god vam se ukaže prilika. Najbolje bi bilo da sa sobom nosite bočicu sa gelom za dezinfekciju ruku koji možete naneti nakon pranja kako biste uklonili bakterije koje su verovatno prisutne u vodi.
 4. Pripremite se za put tako što ćete koristiti probiotike i pre i tokom putovanja. Stručnjaci preporučuju da počnete sa primenom preporučene doze oko nedelju dana pre puta i da nastavite sa svakodnevnim uzimanjem tokom putovanja, ali i sedam dana nakon povratka kući.
 5. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, kao i vrlo masnu i začinjenu hranu, i namirnice bogate šećerom.
 6. Smanjite unos kofeina ili, još bolje, potpuno ga izbacite, pošto može izazvati zatvor ili pogoršati već prisutne tegobe.
 7. Izbegavajte primenu lekova i suplemenata koji mogu dovesti do konstipacije (najčešći uzročnici su diuretici, antacidi i suplementi gvožđa i kalcijuma).
 8. Ne zaboravite na tečnost. Mogla bih da ponovim ovaj savet još nekoliko puta, i još uvek ne bih dovoljno naglasila koliko je pravilna hidratacija važna, naročito ako patite od zatvora. Povećan unos tečnosti neće izlečiti konstipaciju, ali može omekšati stolicu i olakšati defekaciju.
 9. Dok putujemo, najlakše je okrenuti se brzoj hrani, koja je vrlo siromašna vlaknima, a bogata šećerom, skrobom i trans mastima. Vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz naše organe za varenje i olakšavaju pražnjenje. Pokušajte da ih nadoknadite unosom veće količine voća i povrća, a rafinisano brašno zamenite integralnim proizvodima. Sve u svemu, pokušajte da imitirate režim ishrane koji praktikujete kod kuće kako vaš organizam ne bi prolazio kroz nagle promene. Pripremite grickalice kojima možete utoliti glad tokom puta, a koje će vam pomoći da odolite uobičajenim grešnim zadovoljstvima kao što su pica, čips, sladoled, slatkiši, i drugo. Naoružajte se krekerima od integralnog brašna, svežim povrćem, svežim ili suvim voćem, i sl.
 10. Planirajte svoje odlaske u toalet unapred. Ako ste navikli da odlazite u toalet nakon buđenja ili pre odlaska u krevet, pokušajte da zadržite ovu rutinu i tokom odmora. Ako vam predstoji dugačak put ili planirate odlaske na izlete, možete koristiti supozitorije namenjene pražnjenju tokom konstipacije ili kao prevencija zatvora.

Kada đavo odnese šalu

Uz savete koje ste pročitali iznad, vaše stomačne tegobe bi trebalo da se stabilizuju nakon dva dana. Međutim, u nekim situacijama, ove mere nisu dovoljne i neophodna je medicinska pomoć. Ako primetite sledeće simptome:

 • Krv ili sluz u stolici
 • Povišena temperatura ili groznica
 • Dijareja ili opstipacija (potpun izostanak stolice) koja traje duže od 48-72h
 • Dijareja nakon unosa tečnosti

Momentalno potražite pomoć lekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *