Trudnoća ili PMS – kako ih razlikovati

Trudnoća ili PMSOdlučili ste se na taj veliki korak, spremni ste da postanete majka. Jasno Vam je da nije sve tako jednostavno i da do trenutka kada uspete da ostanete u drugom stanju može da prođe dosta vremena. Mnogi savetuju da se opustite, da ne razmišljate o tome, jer ćete samo provoditi svaku poslednju nedelju ciklusa pokušavajući da primetite znake koji bi ukazivali na trudnoću. Ili ste, pak, imali nezaštićen odnos, a još uvek ne želite decu, pa ćete provesti nedelju dana nadajući se da je blago pojačan apetit, anksioznost i glavobolja znak da će menstrualno krvarenje uskoro nastupiti.

Pa… kako ćete razlikovati premenstrualni sindrom od ranih znakova trudnoće?

Sličnosti PMS-a i simptoma rane trudnoće

Šta Vas najviše muči u PMS-u?

Mene bol i osetljivost grudi. Kada bih mogla samo jednog simptoma da se otarasim, to bi bio taj. Međutim, ovo nije samo premenstrualni simptom, to je jedan od prvih znakova trudonoće, koji se proteže kroz veći deo trudnoće.

Nervoza i anksioznost, promene raspoloženjasimptomi PMS-a zbog kojih smo često meta podsmeha muške populacije, zapravo spadaju i u simptome rane trudnoće.

Promene u kvalitetu sna, pojačan apetit, glavobolje, umor, osetljivost kože i pojava akni, promena u kvalitetu i brzini rasta dlake, mučnina, bol u leđima… sve su ovo znaci koji mogu ukazivati i na jedno i drugo stanje Vašeg organizma.

Ima li razlike?
Ima: ako niste u drugom stanju, svi ovi simptomi nestaće nakon prvog sledećeg menstrualnog krvarenja. Nemamo baš mnogo koristi od toga, zar ne?

Koje su onda razlike?

Mnogi navode da je jedina razlika zapravo – izostanak menstruacije.

Izostanak menstrualnog krvarenja zapravo jeste najsigurniji znak da nije u pitanju PMS. Mnoge žene, međutim, u periodu kada bi očekivale menstruaciju, imaju slabo i kratkotrajno krvarenje, uzrokovano ugradnjom oplođenog jajeta u zid materice. Iz ovog razloga se dešava da žene (ili češće, devojke sa neredovnom menstruacijom) previde trudnoću misleći da je u pitanju samo menstrualno krvarenje manjeg obima.

Postoje i drugi znaci koji su specifični.

Plodni dani i temperaturaTelesna temperatura, na primer.

U periodu ovulacije, Vaša temperatura je za 0.5 do 1.5 stepen viša nego obično, da bi se neposredno pred menstruaciju vratila u prvobitno stanje. Ako ste u drugom stanju, ova temperatura će ostati konstanta duže vreme, i neće se spustiti ni nakon dve nedelje od začeća.

Zatim, učestalo uriniranje.

Ovo je simptom koji mnoge žene primete i pre pojave drugih simptoma. Pazite se prehlada i bakterijskih infekcija bešike, da Vas, u trenutku kada na ovo obraćate najviše pažnje, ne dovedu do pogrešnog zaključka.

Pomenuli smo mučninu kao simptom koji je zajednički za PMS i trudnoću. Zapravo, ne oseća mnogo žena mučninu u premenstrualnom periodu, ali se mučnina i povraćanje javlja kod 90% žena koje su u drugom stanju. Poznata kao jutarnja mučnina, ova pojava se javlja vrlo rano, već u prvih par nedelja nakon začeća.

Averzija prema određenoj hrani takođe predstavlja jedan od simptoma trudnoće, koji se ne javlja među standardnim simptomima PMS-a. Na žalost, ovaj simptom može značiti i da Vas je uhvatila neka stomačna „boljka“, pa Vam je od svega muka.

Kao što vidite, mnogi simptomi su slični, a onih nekoliko koji se razlikuju ne mogu biti siguran znak da se radi o trudnoći, već samo nagoveštaj,  sve dok ne prođe period kada biste inače očekivali prvu sledeću menstruaciju. Tek tada standardni testovi mogu pokazati trudnoću, pa je tada vreme i da posetite ginekologa kako biste se posavetovali o daljim koracima. Mi preporučujemo da pročitate sledeći tekst o održavanju vaginalnog zdravlja i kada ste u drugom stanju.

Ako ste pak, srećno, dobili menstruaciju koju ste s nestrpljenjem iščekivali, možemo Vam poručiti da se čuvate. Korišćenje kondoma u toku seksualnog odnosa će Vas zaštititi, kako od neželjene trudnoće, tako i od mogućih polno prenosivih bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *