Kako očuvati vaginalno zdravlje i kada ste u drugom stanju?

Zdrava vagina u trudnoćiTrudni ste? Čestitamo!

Nadamo se da će Vam trudnoća proći mirno i da će sve biti kako treba.

U ovom periodu je izuzetno bitno održavati zdravlje Vaše vagine. Znate i sami da je broj lekova i preparata koje možete koristiti za vreme trudnoće vrlo ograničen. Iz ovog razloga, vrlo je važna intimna higijena radi prevencije vaginalnih tegoba koje se u ovom periodu mogu javiti.

Najbitnije je da sprečite tegobu zvanu bakterijska vaginoza (BV). Vaša vagina je prirodno naseljena bakterijama koje čine zdravu vaginalnu floru. Bakterijska vaginoza je neravnoteža vaginalne flore u kojoj se laktobacili (najzastupljenija vrsta vaginalne bakterije) zamenjuju neželjenim bakterijama koje izazivaju preterano lučenje sekreta, svrab i toliko neželjeni miris na ribu. Bakterijska vaginoza se takođe povezuje sa prevremenim porođajima, pa je od velike važnosti da se baš u ovom periodu obrati više pažnje na vaginalnu floru.

Ono što možete da uradite da biste sprečili BV je da dobro pazite na intimnu higijenu; nemojte se prati sapunom ili gelovima svaki dan. Perite se vodom i čistom tkaninom ili sopstvenim rukama, pod tušem. Nanesite nešto poput bademovog ulja da biste sprečili suvoću intimne oblasti (suva koža je osetljivija na bakterijske poremećaje).

Takođe, neke studije pokazuju da je suplement u vidu vitamina D koristan u sprečavanju BV tokom trudnoće.

Gljivična infekcija, kao druga najčešća vaginalna tegoba, je nepoželjna u bilo kom trenutku, a ponajviše kada ste u drugom stanju. Gljivice nisu stvarno tako opasne tokom trudnoće kao što BV može da bude, ali mogu da se prenesu na novorođenče. Tako gljivična infekcija (kandidijaza) majke može da izazove sor u ustima bebe, a da se zatim prenese i na bradavice majke tokom dojenja.

Mi smo razvili proizvod nazvan FloraPlus. Ako ga nanosite redovno tokom trudnoće, sprečiće ovakve tegobe i održavati zdravlje vagine. Korišćenje FloraPlus tokom trudnoće je apsolutno bezbedno.

Tu smo za sva pitanja vezana za vaginalnu higijenu i probleme koji se u periodu trudnoće mogu javiti.

Srećno i samo napred! Uživajte u svojoj trudnoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *