Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoćiBuduće mame suočavaju se sa brojnim promenama na svom telu tokom trudnoće – od kojih je većina neprijatna. Verovatno ste od mame, sestre ili drugarice čuli o strijama, oteklim zglobovima i uvećanim grudima, a i većina članaka i knjiga koje vas pripremaju za trudnoću ove pojave nabrajaju među prvima. Problem o kom se vrlo retko priča i ima status tabua u našem društvu jesu hemoroidi.

Hemoroidi, u narodu poznatiji kao šuljevi, predstavljaju uvećane, natečene vene oko analnog otvora. Iako se ova pojava najčešće vezuje za muškarce u poznijim godinama, hemoroidi vrlo često pogađaju i trudnice i porodilje, i mogu biti izazvani brojnim faktorima, kao što su gojaznost, konstipacija ili zatvor, prolongirana dijareja, uporan kašalj ili povraćanje, sedentarni način života, itd.

Najčešći simptomi su svrab, bol ili natečene grudvice oko analnog otvora. Takođe, možete primetiti tragove krvi ili sluzi nakon defekacije. Ovo se dešava zato što natečene vene koje okružuju analni otvor, pod pritiskom pucaju, čineći odlazak u toalet vrlo neprijatnim. Neretko se događa i da nakon defekacije još uvek imate nagon za pražnjenjem. Hemoroidi mogu proći i bez ikakvih simptoma, pa se dešava da ljudi koji pate od ovog problema nisu ni svesni toga.

Zašto se hemoroidi razvijaju u trudnoći?

Kada ste u drugom stanju, količina krvi koja cirkuliše vašim telom se uvećava, a hormon progesteron koji vaše telo oslobađa u povećanim količinama tokom trudnoće, izaziva relaksaciju i proširenje zidova krvnih sudova. Zato se često razvijaju proširene vene na nogama, dok su hemoroidi isto to – samo oko analnog otvora. Takođe, sama težina fetusa stvara pritisak na krvne sudove čitave karlice, a naročito u predelu vagine i analnog otvora. Povećan pritisak usporava povratak krvi nazad ka srcu, usled čega se krv zadržava u krvnim sudovima i izaziva proširenje zidova suda i otok.

Statistika kaže da otprilike svaka četvrta žena pati od hemoroida tokom trećeg timestra ili u nedeljama nakon porođaja, a ako ste već imali problema sa hemoroidima, onda se šanse dodatno uvećavaju. Do proširenja vena često dolazi tokom porođaja, usled snažnog pritiska, a mogu biti izazvani i konstipacijom koja se često javlja u narednim nedeljama.

Kod većine žena, hemoroidi nestaju sami nakon nekoliko nedelja i predstavljaju pre neprijatnost nego značajan zdravstveni problem, ali kod jedne u sedam žena oni mogu potrajati i do godinu dana, dok mali procenat žena (1/40) pati od ozbiljnije forme ovog oboljenja.

Kako izbeći hemoroide tokom trudnoće?

Pre svega, smanjite rizik od konstipacije. Ovo je najlakše učiniti prilagođavanjem ishrane, tako da svakodnevno unosite velike količine vlakana koje možete pronaći u žitaricama od celog zrna, voću i povrću. Takođe, ne zaboravite da unosite dovoljnu količinu vode, kako bi vaše telo bilo hidrirano u dovoljnoj meri.

Izbegavajte predugo sedenje ili stajanje. Ako vaš posao podrazumeva sedenje za radnim stolom, napravite kratku pauzu od minut-dva svakih pola sata i malo se razmrdajte, prošetajte ili uradite par vežbica.

Redovna fizička aktivnost je vrlo važan faktor koji obezbeđuje bolju cirkulaciju – naravno, prilagodite tip i intenzitet aktivnosti stadijumu trudnoće i svom zdravstvenom stanju.

Neka Kegelove vežbe postanu vaša svakodnevna navika. Ne samo što će ovo pomoći sa defekacijom i smanjiti rizik od pojave hemoroida, već će sprečiti i druge neželjene pojave tokom trudnoće i nakon porođaja, kao što su inkontinencija i prolaps. Da ne pominjemo da će vaš seksualni život procvetati, a orgazmi postati intenzivniji – bonus!

Kako tretirati hemoroide?

Koristite hladne obloge kako biste ublažili otok i bol (naravno, nemojte stavljati led direktno na kožu, već koristite čist i mekan peškir natopljen ledenom vodom, a zatim isceđen).

Nakon odlaska u toalet, operite intimnu regiju mlakom vodom, a zatim je osušite mekim čistim peškirom – bez trljanja, koristite samo nežne tapkajuće pokrete. Izbegavajte toalet-papire sa dodatim mirisom ili bojama, jer ovi dodaci mogu iritirati već oštećenu kožu.

Sedenje u toploj kupki 10-15 minuta, nekoliko puta dnevno, takođe može pomoći. Eksperimentišite i pronađite šta vam najviše odgovara.

Ukoliko prstima napipate grudvice oko analnog otvora nakon defekacije, nanesite lubrikant i nežnim pritiskom ih vratite unutar otvora kako biste sprečili oštećenje i potencijalnu infekciju.

Ako osećate snažan bol tokom sedenja, isprobajte jastuče na naduvavanje koje može umanjiti pritisak i učiniti sedenje prijatnijim.

Takođe, možete koristiti komprese za vlažno zarastanje rana koje će umiriti inflamaciju i ubrzati oporavak.

Ukoliko ove metode ne pomognu ili se količina krvi u stolici poveća, obavezno se obratite lekaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

Na kraju, nemojte oklevati da potražite savet i porazgovarate sa svojim lekarom na ovu temu. Ukoliko imate pitanja, mi smo vam uvek na raspolaganju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *