PMS simptomi – bol i oteklost grudi

anatomija grudiPretpostavljam da smo sve u istom sosu: pre nego što dobijemo menstruaciju imamo jak bol i oteklost grudi. Iako ovo može imati i svoju pozitivnu stranu (izgled kod nas manje obdarenih), složićete se da negativna strana dominira. Hajde da vidimo zajedno o čemu se tu radi i kako možemo da se borimo protiv ovog problema.

Anatomija grudi

Par reči o anatomiji grudi. Svaka dojka sadrži 15-20 mlečnih žlezda, koje su kružno postavljene, kao latice cveta. Svaka od ovih žlezda sastoji se od režnjeva, koji se sastoje od sitnih alveola u kojima se proizvodi mleko. Od alveola kreću mlečni kanalići, ulivaju se jedni u druge i na kraju se svi slivaju u otvore na bradavici. Moglo bi se reći da cela struktura izgleda kao žbun koji iz bradavice raste ka unutrašnjosti dojke. Masno tkivo popunjava prostor koji nije zauzet mlečnim kanalima, a tu su i krvni i limfni sudovi. Limfa se drenira sve do limfnih čvorova koji se nalaze ispod pazuha, iznad ključne kosti, kao i na mnogim drugim mestima u organizmu. Ženske grudi ne sadrže mišićno tkivo, ali mišići se nalaze između grudnog koša i dojke, pokrivajući rebra. Spoljni deo dojke sadrži tamniji deo zvani areola, u čijem se centru nalazi ispupčena bradavica.

Hormonske promene u PMS-u

Mesečne varijacije hormona utiču na mnoge aspekte života žene: na ishranu, raspoloženje, kvalitet kože i kose, veličinu i bol grudi… Otprilike pre sredine ciklusa, nivo estrogena je najviši, a estrogen izaziva dilataciju mlečnih kanala. Pred samu menstruaciju, 21. dana (u 28-dnevnom ciklusu), nivo progesterona je na vrhuncu, a on utiče na uvećanje mlečnih žlezda.

Bol i oteklost grudi

Osim oteklosti koja se javlja kao posledica uvećanih mlečnih žlezda, često se javljaju i takozvane fibrocistične grudi: pojava grumuljica vezivnog tkiva koje može biti manje ili više bolno. Ova pojava nije u potpunosti objašnjena ali se smatra da na nju imaju uticaj hormoni, kofein i dijeta bogata mastima. Kako su fibrocistične grudi često izazvane estrogenom, simptomi su jači kod korišćenja kontraceptivnih pilula na bazi ovog hormona, a smanjuju se u menopauzi

Kako da smanjite bol i oteklost grudi?

Pokušajte da promenite ishranu: dijeta koja sadrži manje masti i soli, kao i izbegavanje kofeina i sličnih supstanci (ima ih u kafi, crnom i zelenom čaju, čokoladi) mogu dati dobre rezultate. Svakodnevne fizičke vežbe takođe pomažu da se smanje PMS simptomi. Postoje naznake da biljni preparati (npr. ulje od jagorčevine), vitamin E i vitamin B6 smanjuju neprijatnost i oteklost grudi. Pročitala sam takođe savet da bi trebalo nositi grudnjak danonoćno (pogledajte naša uputstva kako da kupite brushalter u odgovarajućoj veličini), ali ja sam pogrešna osoba za to. Večiti sam borac protiv istih. Pitaće me starost gde mi je bio brus.

Ako bol u dojkama postane nesnosan

Obavezno uradite samo-pregled grudi, da proverite da li je sve u redu. Ovaj pregled radite minimum jednom mesečno, a ništa vam neće faliti ni da ga radite češće. Ako ne znate kako – preuzmite pdf koji se nalazi niže. Ako primetite neobične grudvice, ili čvoriće koji se pojavljuju samo u jednoj dojci, obratite se lekaru.
Takođe, ako vas grudi i dalje jako bole pa ne možete spavati ili funkcionisati normalno i nakon primene dijete, vežbe i prirodnih lekova, obratite se lekaru. On može da vam prepiše neke lekove, diuretike, hormonsku terapiju.

Toliko od mene za danas!
Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.