PMS simptomi – bol i oteklost grudi

anatomija grudiPretpostavljam da smo sve u istom sosu: pre nego što dobijemo menstruaciju imamo jak bol i oteklost grudi. Iako ovo može imati i svoju pozitivnu stranu (izgled kod nas manje obdarenih), složićete se da negativna strana dominira. Hajde da vidimo zajedno o čemu se tu radi i kako možemo da se borimo protiv ovog problema.

Anatomija grudi

Par reči o anatomiji grudi. Svaka dojka sadrži 15-20 mlečnih žlezda, koje su kružno postavljene, kao latice cveta. Svaka od ovih žlezda sastoji se od režnjeva, koji se sastoje od sitnih alveola u kojima se proizvodi mleko. Od alveola kreću mlečni kanalići, ulivaju se jedni u druge i na kraju se svi slivaju u otvore na bradavici. Moglo bi se reći da cela struktura izgleda kao žbun koji iz bradavice raste ka unutrašnjosti dojke. Masno tkivo popunjava prostor koji nije zauzet mlečnim kanalima, a tu su i krvni i limfni sudovi. Limfa se drenira sve do limfnih čvorova koji se nalaze ispod pazuha, iznad ključne kosti, kao i na mnogim drugim mestima u organizmu. Ženske grudi ne sadrže mišićno tkivo, ali mišići se nalaze između grudnog koša i dojke, pokrivajući rebra. Spoljni deo dojke sadrži tamniji deo zvani areola, u čijem se centru nalazi ispupčena bradavica.

Hormonske promene u PMS-u

Mesečne varijacije hormona utiču na mnoge aspekte života žene: na ishranu, raspoloženje, kvalitet kože i kose, veličinu i bol grudi… Otprilike pre sredine ciklusa, nivo estrogena je najviši, a estrogen izaziva dilataciju mlečnih kanala. Pred samu menstruaciju, 21. dana (u 28-dnevnom ciklusu), nivo progesterona je na vrhuncu, a on utiče na uvećanje mlečnih žlezda.

Bol i oteklost grudi

Osim oteklosti koja se javlja kao posledica uvećanih mlečnih žlezda, često se javljaju i takozvane fibrocistične grudi: pojava grumuljica vezivnog tkiva koje može biti manje ili više bolno. Ova pojava nije u potpunosti objašnjena ali se smatra da na nju imaju uticaj hormoni, kofein i dijeta bogata mastima. Kako su fibrocistične grudi često izazvane estrogenom, simptomi su jači kod korišćenja kontraceptivnih pilula na bazi ovog hormona, a smanjuju se u menopauzi

Kako da smanjite bol i oteklost grudi?

Pokušajte da promenite ishranu: dijeta koja sadrži manje masti i soli, kao i izbegavanje kofeina i sličnih supstanci (ima ih u kafi, crnom i zelenom čaju, čokoladi) mogu dati dobre rezultate. Svakodnevne fizičke vežbe takođe pomažu da se smanje PMS simptomi. Postoje naznake da biljni preparati (npr. ulje od jagorčevine), vitamin E i vitamin B6 smanjuju neprijatnost i oteklost grudi. Pročitala sam takođe savet da bi trebalo nositi grudnjak danonoćno (pogledajte naša uputstva kako da kupite brushalter u odgovarajućoj veličini), ali ja sam pogrešna osoba za to. Večiti sam borac protiv istih. Pitaće me starost gde mi je bio brus.

Ako bol u dojkama postane nesnosan

Obavezno uradite samo-pregled grudi, da proverite da li je sve u redu. Ovaj pregled radite minimum jednom mesečno, a ništa vam neće faliti ni da ga radite češće. Ako ne znate kako – preuzmite pdf koji se nalazi niže. Ako primetite neobične grudvice, ili čvoriće koji se pojavljuju samo u jednoj dojci, obratite se lekaru.
Takođe, ako vas grudi i dalje jako bole pa ne možete spavati ili funkcionisati normalno i nakon primene dijete, vežbe i prirodnih lekova, obratite se lekaru. On može da vam prepiše neke lekove, diuretike, hormonsku terapiju.

Toliko od mene za danas!
Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *