10 saveta za trudnice (koje nikako ne smete reći trudnicama)

Trudnica
Photo credit: katya_alagich via Foter.com / CC BY

Bacih pogled malopre na Women's Health Magazine i naiđoh na članak: 17 stvari koje nikako ne smete reći trudnici. Na pola čitanja, shvatila sam da sam mnoge od tih stvari čula u trudnoći i da me nikada nisu pogađale. Neke od njih su beskorisni komentari na temu izgleda vašeg stomaka (mnoge tete i bake su mi ispravno prorekle da će biti muško, ali da li bih se uvredila da je bila devojčica?), dok druge zaista zahtevaju vašu pažnju i ne vidim razlog da vam ih neko ne kaže. Pa, ako niste od onih lako uvredljivih, pročitajte i mojih deset saveta za trudnice. Neki od njih, sudeći po pomenutom članku, spadaju u ono što nikako ne smete reći ženi u drugom stanju.

1. Gojite se, ali zdravo!

Normalno je da u trudnoći dobijete na težini. Istina, beba je, kad se rodi, teška svega par kilograma, ali gde je tu sva prateća oprema i rezervno gorivo? Sve zajedno, trebalo bi da dobijete 10-15 kilograma. Pored toga, vaš organizam u ovom periodu može tražiti sve i svašta, ali imajte u vidu da iz “svega i svačega” što jedete, bebi ide ono najbolje, dok vama ostaje đubre. Zato će se svaka čokoladica i brza hrana nalepiti gde ne treba. Period trudnoće nikako ne sme da bude period odricanja i asketizma, ali gledajte da kontrolišete sopstvene porive za “junk” hranom i probate je zameniti nečim malo zdravijim.

2. Ako vas sve boli – vežbajte!

Ovo nije univerzalno pravilo, naročito ne u poslednjim mesecima trudnoće. Ipak, umerena fizička aktivnost pod nadzorom stručnog lica (pogledajte, npr, ovu FB stranicu) nakon prvog tromesečja, može vam ublažiti većinu tegoba koje bi vas inače mučile u toku trudnoće. Ovde posebno skrećem pažnju na bolove u krstima i leđima, koji su izazvani naglim povećanjem težine koju kičma mora da nosi i pritiska na karlicu. S druge strane, stručna osoba će primetiti ukoliko iz nekog razloga više ne biste smeli da vežbate. Dakle, nikako na svoju ruku – ali svakako uz savet lekara i stručnjaka za prenatalne vežbe – bavite se umerenom fizičkom aktivnošću.

3. Šta ako vam se pojave strije?

Pa šta ako vam se pojave strije? Imamo svakakva nesavršenstva na koži, ožiljke, fleke, bore… Strije ne bi bile ni prve ni poslednje koje nas čine onim što jesmo. Da li ste ikad pomislile: baš bih volela da nemam ovaj ožiljak na ruci od vakcine koju sam primila kao mala. Meni nikad nije smetao. Pojava strija dosta zavisi od genetike (slično kao i gojenje), ali, ako želite, možete se malo potruditi da ih ublažite. Hranite se zdravo, unosite dovoljno vitamina i minerala, a kožu (stomak, grudi, leđa, butine) mažite nekom kremom koja će joj povećati elastičnost. Nemojte se oslanjati samo na kreme, jer se unutrašnje zdravstveno stanje lako ispoljava kroz kožu.

4. Pričajte sa drugim mamama o porođaju!

Da, možda vas neka iskustva uplaše, ili vam neka druga uliju previše nerealnih očekivanja. Pričajte i sa drugim trudnicama o njihovim očekivanjima i planovima. Ono što je važno da znate to je da vas ništa ne može pripremiti za trenutak porođaja, ali što više čujete, to ćete manje paničiti kada dođe vreme za paniku. Takva nemoguća misija kao što je istiskivanje bebe kroz par santimetara širok kanal je zapravo moguća, a vi ćete je, kao i mnoge druge pre vas, uspešno obaviti.

5. Epiziotomija, epiziotomija, epiziotomija.

Zašto da je ne pominjemo trudnicama? Nego kome ćemo? Postoje načini da se potreba za epiziotomijom smanji, povećanjem elastičnosti perineuma. Postoji način da se dogovorite sa doktorom da pristupi epiziotomiji samo u krajnjoj nuždi. Postoje mnoge varijante, ali ih morate znati, morate čuti za njih. Epiziozomija je, sama za sebe, tema za čitav jedan članak, pa neću sada dužiti o tome.

6. Intimno zdravlje je sada važnije nego ikad!

U ovom članku možete pročitati ponešto o vaginalnom zdravlju u trudnoći. O našem dragom tabuisanom intimnom zdravlju morate sada pričati bez suzdržavanja, a iskreno vam savetujem da se posavetujete sa lekarom o svakoj nedoumici koju imate.

7. Vaša intimna regija nakon porođaja neće biti isto što i pre.

Ovo je nešto što mi je sestra svojevremeno rekla. Budite upozorene – to je jednostavno tako. Neke će imati ožiljak, druge će imati probleme sa suvoćom, treće će možda osećati bol duže vreme zbog oštećenja porođajnog kanala… Svašta može da se desi: porođaj je najteži i najbitniji posao koji ćete u životu obaviti.

8. Naspavajte se sada!

Znam majke čija su deca od prvog meseca spavale celu noć. Znam, takođe, i decu koja do pete godine nisu prestala da se bude po nekoliko puta u toku noći. Naspavajte se sada, ne zato što “posle nećete moći”, već zato što vam je to sada potrebno. Što više možete da spavate u trudnoći, to bolje! Dozvolite sebi toliko lenjosti, naročito imajući u vidu da će spavanje postati teško poslednjih par nedelja… a jednako će vam biti potrebno.

9. Naviknite se na savete i komentare.

Dobijaćete ih od svih: od svojih roditelja, njegovih roditelja, prijatelja, sestara, tetaka… pa onda od komšija, baka na pijaci, potpunih neznanaca. Od mene. Nemojte ljudima ovo uzimati za zlo. Svi koji prepoznaju lepotu i važnost jedne trudnoće, želeće da na neki način imaju udela u tome.

10. Uživajte u lepim trenucima!

Trudnoća se ne dešava svaki dan. Ono što vaše telo u tom periodu radi je čisto savršenstvo: vi gradite novi život. Naravno da će vas mučiti hiljadu i jedna hormonska promena, mučnine, bolovi, hemoroidi i ko zna šta sve još. S druge strane, nemojte prevideti sve lepote trudničkog života: prvi ultrazvučni pregledi na kojima vidite otkucaje srca, prvi pregledi na kojima uočite lice, prvi put kad primetite ritanje u stomaku, smišljanje imena, sređivanje stana za malenu prinovu… Ma uživajte u svom izgledu! Kosa će vam se prolepšati, maljavost smanjiti, koža će vam biti prelepa! A svi će vam nuditi da sednete, odmorite, da pojedete i popijete nešto lepo i zdravo. Nebrojeno puta sam na pijaci dobila jabuku ili šargarepu više, samo zato što izgledam kao da sam pojela lubenicu.

Toliko od mene za buduće mame. Imate li vi neka lepa iskustva? Podelite ih!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *