Čemu služe dnevni ulošci?!

Devojčica za laptopomVerujem da je ulazak u pubertet i kod vas izgledao slično – svakodnevne promene na mom telu kojima se nisam nadala, zbunjenost, stid, gomila pitanja u glavi… I neizbežni razgovor sa mamom – o pčelama i cveću, o menstruaciji, o ličnoj higijeni. Iako smo skoro odmah po ulasku u pubertet naučile čemu služe ulošci i kada ih treba imati pri ruci, dnevni ulošci su bili i ostali neka vrsta misterije, jedan od onih proizvoda za koje se očekuje da nekako instinktivno znamo čemu služe i kako se pravilno koriste. E, tu nastupa problem.

Dnevni ulošci su namenjeni povremenom korišćenjunekoliko dana pre ili poslednjih nekoliko dana krvarenja, zatim kao podrška tamponima ili prilikom pojačanog sekreta. Lako ih je nositi sa sobom u tašni u slučaju da vas menstruacija iznenadi i dovede u nepriliku.

Ono što nam stvara probleme je upravo to povremeno korišćenje. Većini žena dnevni ulošci deluju kao idealno rešenje za očuvanje celodnevnog osećaja svežine, daju osećaj sigurnosti i čistoće, pa ih mnoge dame koriste svakodnevno, i po više sati u kontinuitetu. Problem je u tome što dnevni ulošci ne dozvoljavaju koži i sluzokoži intimne regije da “diše”. Zbog plastičnog sloja sa donje strane koji omogućava lepljenje na donji veš, dnevni ulošci se ponašaju kao flasteri i pritom zadržavaju sekret, znoj i eventualno pomalo menstrualne krvi u bliskom kontaktu sa vašom kožom. Ovo stvara idealne uslove za razvoj bakterija i gljivica. Ukoliko vaš donji veš nije pamučni, to samo doprinosi stvaranju vlažne sredine pogodne za razvoj mikroorganizama. Konstantno trenje uloška i povišena temperatura zbog smanjene cirkulacije vazduha mogu izazvati iritaciju intimnog predela i pogoršati stanje.

Ukoliko ne želite da se odreknete dnevnih uložaka, pridržavajte se sledećih saveta – menjajte uložak na par sati kako biste sprečili razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija, nemojte ostavljati uložak duže od četiri sata. Birajte uloške bez dodatnih mirisa koji su tu da vam stvore iluziju osećaja svežine, ali sadrže parfeme koji su zapravo poznati iritanti. Izaberite pamučne uloške. Pre svega, držite se preporuke – dnevni ulošci su isključivo za povremeno korišćenje, ne svakodnevno.

Do sledećeg druženja,

Ljubica

 

Istaknuta slika: “PictureYouth” / Foter / CC BY

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *