Upomoć! Beba grize tokom dojenja

Beba grize tokom dojenja

Ako vas je beba makar jednom gricnula tokom dojenja, sigurno znate koliko neprijatnosti ta nezgodna navika može izazvati. I ne samo to – ako se plašite da će vas vaš bebac ponovo ugristi, dojenje može postati veoma neprijatno i stresno iskustvo, a ako ste pod stresom, proizvodićete manje mleka. U tom slučaju, vaša beba može pokušati da dođe do mleka snažnijim sisanjem, a usled povećane nervoze može doći do još jednog ujeda i Jovo nanovo… Ušli ste u krug iz kog se s mukom izlazi.

Još jedan tipičan scenario jesu bolne bradavice koje su pretrpele ugriz. Usled toga, možda ste počeli da odlažete dojenje kako biste dopustili svojim bradavicama da se oporave i zarastu, međutim, vaša beba je nestrpljiva i jedva čeka sledeći obrok. Gladna beba sisa jačim pokretima što dodatno oštećuje bradavicu i izaziva još više bola. Ako se ovaj ciklus ne prekine efikasnim rešenjem, bol može postati toliko snažan da vam onemogući da dojite bebu nekoliko dana, dok neprijatnost ne umine (u međuvremenu, ispumpavajte mleko prema utvrđenom rasporedu dojenja i hranite bebu svojim mlekom iz flašice. O nezi oštećenih bradavica pročitajte u nastavku teksta).

Kako da sprečite ugriz tokom dojenja

Pre svega, beba vas ne može ugristi ako je pravilno pozicionirana tokom dojenja. Pravilan položaj podrazumeva da je beba ustima obuhvatila čitavu bradavicu, dakle i areolu (zatamnjen krug oko same bradavice) i da njen jezik pokriva donju vilicu, omogućavajući istiskivanje mleka iz dojke. Ako je ovaj položaj iz bilo kog razloga narušen, postoji rizik od ugriza i zato je potrebno da pomno posmatrate svoju bebu i reagujete na vreme. Bebe najčešće grizu pri kraju dojenja, kada su site i nisu u potpunosti koncentrisane na dojenje. Takođe, kao što smo rekli na početku teksta, nervozna i gladna beba je kao tempirana bomba kod koje je samo pitanje trenutka kada će vas ugristi, pa je savet da ne pravite prevelike pauze između dojenja.

Ako primetite da se vilica vaše bebe opušta ili osetite da povlači jezik unazad, tada je pravi trenutak da nežno skliznete prst u ugao usana i izvučete bradavicu na vreme, kako biste sprečili ugriz. Pričajte bebi i zabavljajte je par minuta, a zatim pokušajte ponovo da je podojite. Ako je bebac sit, završite sa dojenjem bez forsiranja.

Ako se griženje dešava na početku dojenja, vrlo je verovatno da je uzrok loša pozicija bebe tokom dojenja. Postoje razne varijante držanja bebe tokom podoja – pogledajte nekoliko primera:

https://www.youtube.com/watch?v=xclYkFZaFu0

Ako je vaša beba počela da grize nakon što su počeli da se pojavljuju zubići, vreme je za par efektnih lekcija. Jednostavno odvojite bebu od dojke nakon ugriza i nežno recite: „Mama se ne grize“ ili nešto slično, a zatim ponudite neku igračkicu za žvakanje ili hladan peškirić. Nekoliko opomena bi trebalo da bude dovoljno da vaš mališan shvati šta je neželjeno ponašanje.

Ponekad bebe umeju da grizu i ako im mama ne posvećuje dovoljno pažnje – na primer, ako tokom dojenja razgovarate telefonom, čitate knjigu ili gledate televiziju. Najjednostavnije rešenje u ovom slučaju jeste da trenutke dojenja posvetite svojoj bebi. Gledajte je u oči, razgovarajte sa njom, pevušite, šta god vam padne na pamet. Ne samo da će kontakt sa bebom smanjiti rizik od ujeda, već ćete i biti u mogućnosti da prepoznate njene prve znake rasejanosti ili nervoze.

Važno je da zapamtite da ako vas beba ugrize, ne reagujete instinktivno tako što ćete pokušati da odvojite bebu od dojke – ovo može samo izazvati dodatno oštećenje bradavice. Umesto toga, privucite bebu bliže sebi, skliznite prst između njenih usana i nakon što odvojite zubiće od dojke vrlo nežnim pritiskom, izvucite dojku iz bebinih usta i momentalno prekinite dojenje, makar na kratko. Vrlo brzo, bez obzira na uzrast, vaša beba će naučiti da ugriz znači da nema hrane, pa će i ovo neželjeno ponašanje nestati.

Rešenje za bolne bradavice

Za trenutno smanjenje bola, nanesite hladnu oblogu na dojke (ali ne stavljajte led direktno na kožu, jer može dovesti do promrzlina), nakon čega možete primiriti iritiranu kožu dojke kompresama namenjenih nezi i umirenju bolnih bradavica. Takođe, nakon dojenja, možete istisnuti par kapi mleka i zatim ih razmazati po bradavici – smatra se da je mleko vrlo blagotvorno i može pomoći u pororavku nežne oštećene kože. Između dojenja, zaštitite bradavice kremom ili losionom dizajniranim za ovu primenu, i ne očajavajte – griženje je kod najvećeg broja dece (neprijatna) faza koja će brzo proći, a vi ćete se vratiti uživanju u dojenju bez bola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *