Donacija jajnih ćelija iz mog ugla

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda proces donacije jajnih ćelija? Ako razmišljate da postanete donorka ili imate poteškoća sa ostajanjem u drugom stanju i želite da istražite ovaj način začeća, verujemo da će vam iskustvo naše čitateljke koja je želela da ostane anonimna, biti izuzetno zanimljivo.

Porodica
Photo credit: amslerPIX / Foter.com / CC BY

Oduvek sam znala da želim da imam decu, ali sa 18 godina ne razmišljate da radite na tome sve do neke, kako se čini, dalje budućnosti.

Ne mogu ni da zamislim kako se oseća neko ko ima poteškoća da se ostvari kao roditelj, tako da sam se odmah prijavila da budem donorka jajnih ćelija, kada sam ugledala oglas. Htela bih da podelim moju priču sa vama, tako da svaka devojka ili žena, koja je zainteresovana da bude donorka, može da sazna kako izgleda ceo process iz ugla jedne donorke jajnih ćelija.

Nekoliko dana nakon moje prijave na oglas, usledio je poziv agencije i zakazivanje termina za razgovor o razlozima zbog kojih bi ja bila donor jajnih ćelija. Prošli smo kroz moje celo porodično stablo kako bismo bili sigurni da sam pogodna kandidatkinja  za donorku jajnih ćelija. Cela procedura mi je objašnjena, a zatim je usledilo i dosta dokumentacije koju sam potpisala. Dogovorili smo se da nedelju dana razmislim o svemu, kako bih bila sigurna u svojoj odluci da činim dobru stvar za sebe. Ovaj razgovor mi je zaista pomogao da shvatim smisao svega ovoga.

Nakon nekoliko nedelja sam se javila i potvrdila zainteresovanost za ovaj gest. Zakazan mi je pregled, a potom su usledila testiranja krvi i mokraće, kao i pregledi ultrazvukom kako bi bili sigurni da su moji reproduktivni organi potpuno zdravi.

Kada su rezultati bili gotovi, pozvali su me i potvrdili da je moje zdravstveno stanje pogodno za donorku jajnih ćelija i da možemo otpočeti sa programom. Klupko je počelo veoma brzo da se odmotava. Ponovo sam otišla na kliniku zbog snimanja, a sestra mi je objasnila kako izgleda faza hormonalne stimulacije, koja je uključivala i terapiju tabletama u trajanju od 5 dana. U pitanju su bile vrlo blage tablete koje su potpomogale folikulima da sazru u jajne ćelije.

Za vreme trajanja terapije vaše stanje se prati, kako bi bili sigurni da se sve odvija na pravi način.

Po završetku terapije lekovima, bila sam spremna za aspiraciju jajnih ćelija. Do ovog trenutka sam se osećala pomalo naduto zbog uticaja lekova koje sam uzimala.

Na dan aspiracije, trebalo je da budem na klinici u 8:30h. Dobila sam kratko objašnjenje šta će uslediti. Dati su mi lekovi protiv bolova, a zatim su me uspavali kako ne bih osećala bol ili neprijatnost tokom same procedure. Aspiracija jajnih ćelija je trajala oko 20 minuta, a zatim su me odveli u sobu za oporavak kako bih sačekala da uticaj anestezije popusti. Sestra me je zatim poslužila čajem i užinom, a potom sam dobila i lekove protiv bolova. Prijatelj je došao po mene, a ukupno vreme trajanja od početka do kraja je bilo oko 2:30 sata.

Ostatak dana sam provela spavajući i osećala sam se malo umorno. Sledećeg dana sam se osećala mnogo bolje, a trećeg dana sam se vratila u normalno stanje i nisam osećala nikakav umor.

Iako ceo proces može biti pomalo naporan, ipak bih ponovo uradila isto. Potpuno me ispunjava činjenica da sam pomogla jednom paru da zasnuju porodicu posle toliko godina, a u nekim slučajevima i decenija, provedenih u pokušajima. To je jedan neopisivo lep osećaj!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *