Jeste li zadovoljni svojim brakom?

srecan-brakPre neki dan sam slučajno naišla na reč brak. Ne na srpskom, već na poljskom, brak znači “nedostatak”. Iako sam se u prvom trenutku nasmejala, odmah zatim sam se zamislila nad rečenicom koju jako često čujem – da sa brakom prestaje ljubav, seks, razumevanje i, generalno, sve što je u nekoj vezi bilo dobro.

Da li je zaista tako?

Ja ne bih rekla. Brak je samo jedan od stupnjeva veze i, kao što studentski dani “ludovanja” i “lumpovanja” dođu i prođu, tako i veza napreduje. Da li to što ste našli posao znači da je vaš život postao dosadan? Da li redovni obroci i dovoljno sna čine da manje volite hranu i spavanje? Nekako mi je slično i sa brakom: ulazi se u ustaljeni ritam, korača se po dobro poznatoj teritoriji. Ako ste napravili pogrešan izbor, ta teritorija vam može biti mrska. U suprotnom, uživajte u svakom trenutku svog braka i učinite ga što lepšim sebi i svojoj voljenoj drugoj polovini.

Verujete li u sudbinu? Ako verujete, možda ćete verovati i da ste napravili pravi ili pogrešan izbor. Ako, s druge strane, verujete da ste sami krojač svoje sreće, onda učinite sve da vaš brak bude lep svaki dan i za vas i za vašeg partnera. Na taj način ćete dugo i srećno živeti zajedno – kao u svakoj bajci.

Evo par saveta koji mogu da vam pomognu ako vam je brak u krizi, a koje treba imati na umu i kada nije!

1. Prihvatite da niko nije savršen

Davno mi je maćeha rekla jednu misao, koja mi je do dan danas ostala urezana u pamćenje: za dugotrajnu i uspešnu vezu važnije je da poznaješ sebe. Kada budeš znala koje su ti granice, preko čega sve možeš da pređeš i šta želiš zauzvrat, tada ćeš lako moći da živiš u skladu i sa drugim ljudima.

Dakle: prihvatite da vaš partner ima svoje mane. Često se dešava da ove mane vremenom sve više i više smetaju. Zato sedite i razmislite: stavite na papir “za” i “protiv”. U većini slučajeva uvidećete da te mane nisu vredne ničijeg nerviranja zarad svih lepih momenata koje možete provoditi zajedno.

2. Poštujte porodicu partnera

Počev od viceva, preko filmova i knjiga, pa sve do stvarnog života, jasno je da odnosi sa porodicom partnera ne blistaju uvek. Ipak, ono što je važno to ste vas dvoje. Zarad te bitne celine, sigurno možete istrpeti nedeljni ručak sa nekim ko ne bi bio vaš izbor zabavnog društva. Isto kao što iza vas stoje “vaši”, da vas podrže, pomognu, popuju i pitaju, tako će i iza partnera stajati njegova porodica. U mnogo slučajeva, delovaće da je ovaj uticaj slab, ali kako vreme odmiče, shvatićete da je mnogo jači nego što ste verovali dok ste bili tinejdžer.

3. Ne zapostavljajte svoja interesovanja i prijatelje

…i ne dozvolite partneru da zapostavi svoja. Imajte zajedničko društvo, izlaske i interesovanja, ali gajite i svoj lični kutak. To može biti par dobrih prijatelja ili specifičan hobi, ili čak posao u kojem uživate! Pokažite zanimanje za partnerova interesovanja, ali pazite da to ne preraste u “zabadanje nosa”, naročito ako je jedini razlog što želite da znate više ljubomora ili osećaj odbačenosti.

4. Seks, seks, seks

Vodite ljubav! U nedavnom istraživanju dokazano je da postoji jaka veza između srećnih brakova i količine seksa koju “bračni drugovi” imaju. Kako korelacija ne znali uvek i uzročno-posledičnu vezu, ne mogu baš da tvrde da je količina seksa uslov za uspešan brak: možda je zapravo obrnuto! Ipak, ako volite svog partnera i ako vas privlači kao što vas je privlačio nekad, uživajte u intimnom odnosu što češće možete. Vratite romantiku u spavaću sobu i čuda ćete napraviti za svoj brak.

Ne dozvolite da brak i na vašem jeziku počne da znači nedostatak.

Toliko od mene za danas.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *