Alergije kod odraslih

Znate onaj osećaj kada neprestano kijate, sve vas svrbi i peku vas oči? Ne znate? Eh, blago vama! Pripadala sam i ja vašoj grupi, sve dok nisam napunila 25 godina. Ooo da! Stara sam četvrt veka, ali nemam bore da to i dokažem. 🙂 Ako ste čitali tekst o početku sezone alergija koja je pred nama, onda ste sigurno prepoznali moje simptome i uočili šta mi fali.

Nikada nisam bila ni na šta alergična. Ali nikad ne reci nikad. Moja priča kreće ovako…

Alergije kod odraslih

U školskim danima je većina drugara pred rekreativne nastave i ekskurzije učiteljici dostavljala spisak na kakvom jastuku moraju da spavaju, koju hranu ne smeju da jedu i od koje biljke moraju da beže k’o đavo od krsta. Ja sam bez brige jela šta sam htela i valjala se po livadama. Vraćamo se nazad u sadašnjost – nastavila sam da jedem sve i svašta, malo se manje valjam po livadi, ali su se neke moje navike promenile. Sećam se da sam pre otprilike dve godine bila kod drugarice na trač partiju kada sam uočila neke promene. Kao i uvek sam dok smo ispijale kafu i tračarile mazila njenu mačku. Nakon deset minuta maženja nadule su mi se oči, popucali su mi kapilari u očima i nos je počeo da me mnogo svrbi. Sve je ukazivalo na alergiju na mačke, ali nisam mogla u to da poverujem. Oduvek volim ove krznene umiljate životinje i jedva im odolevam. Šta se promenilo?

Mojim mukama nije kraj. Inspiracija za ovaj tekst mi je bio još jedan skorašnji nemili događaj. Šetam se ja tako parkom i u jednom trenutku sam deset puta zaredom kinula. Odjekivala je cela šuma. Nešto u zelenilu je podstaklo isti scenario kao i kada sam u prisustvu mačaka. Nisam utvrdila šta je u pitanju, ali proleće je godišnje doba kada sve cveta pa i ja. Crvenim se k’o bulka. Znači na mom spisku onoga šta mi fali, pored „alergije na životinjske dlake“ dodati i „alergična na polen, travu i drveće“.  Ok, šta je sledeće? Kako je moguće da mi se ovo dešava?

Odgovor od stručnog lica još uvek nisam dobila jer nikako ne nalazim vreme da odem kod imunologa, što naravno nije za pohvalu i ne preporučujem nikome. Alergijske reakcije su očigledno nešto što mi ruši lepu sliku o proleću i mačkama. Nikako ne bi trebalo da zanemarim to što mi organizam drugačije reaguje nego svih prethodnih godina. Dakle, pojednostavljeno rečeno: alergija je nepravilno funkcionisanje imunosistema. Alergijske reakcije se pojavljuju jer imunitet ne razlikuje alergene od drugih agresora, o čemu smo pisali ranije. Živela sam sa ubeđenjem da se alergije stiču od ranih godina i prenose genetskim putem. Međutim, priča je sasvim drugačija. Alergija je pojava koja ti može pokucati na vrata kada se i najmanje nadaš. Ona može da se razvije u bilo koje životno doba. Moje telo je mačiju dlaku i cvetanje biljaka u proleće prepoznalo kao agresore zbog čega dolazi do kijanja u nedogled, svraba očiju, nosa i blagog konjuktivitisa. To je način na koji organizam pokušava da se izbori. Ono što je dobra vest je da alergije mogu da prestanu da se pojavljuju u nekom trenutku našeg života, a najčešće tokom puberteta. Do nas je da pod broj jedan: posetimo lekara (Tako je Bojana, idi kod imunologa!), zatim ublažimo simptome odgovarajućim preparatima radi normalnog funkcionisanja i da svakoga dana nastojimo da ojačamo svoj imuni sistem.

Kako je alergija uticala na mene?

Volim mačke i alergija me nije sprečila da nastavim da ih mazim i da se igram s njima, ali sa puno opreznosti. Obavezno posle maženja perem ruke i ne dodirujem lice. Međutim, zbog alergije se ne bih usudila, tj. ne bih smela da imam mačke kao kućnog ljubimca. Kada sam u prirodi ili u prisustvu mačaka, uvek pored sebe imam nekoliko pakovanja papirnatih maramica, kapljice za sočiva, vlažne maramice i naočare za vid ako treba da skinem sočiva. Zbog crvenila očiju ne mogu da ih nosim i mogu da mi smetaju. To mi predstavlja najveći problem. Pojava konjuktivitisa, svrab i crvenilo očiju me obavezuju da nosim naočare za vid. Kada nam je stiglo proleće, počela sam da se ujutru budim sa nadutim i slepljenim očima punih krmelja. Zbog toga češće nego inače ispiram oči fiziološkim rastvorom i kamilicom, uz blago brisanje, obavezno čistim peškirom. Takođe, pazim da peškir ne delim sa ostalim ukućanima zbog širenja bakterija i virusa.

Kako sam ublažila alergiju?

Biću iskrena – nisam je ublažila, a ni sprečila. Svesna sam da grešim. Danas je farmacija toliko napredovala da imam izbor raznih vrsta lekova i preparata koji ublažavaju alergijske simptome. Grešila sam jer sam mislila da će se moj organizam sam izboriti, što često pomisle i drugi ljudi. Nakon neprijatnih reakcija koje su mi ovih dana sve učestalije, pogotovo ujutru i uveče, počeću da koristim sprej za nos na prirodnoj bazi. Na našem blogu ste mogli da pročitate o raznim tretmanima alergijskog rinitisa. Ono što je meni trenutno najpotrebnije je da koristim preparate koji će mi smanjiti zapušenost nosa, kijanje i svrab. Hipertonični rastvor morske vode je preparat koji će mi pomoći u borbi protiv alergijskih reakcija. Na prirodnoj je bazi i smanjuje iritaciju sluzokože. I ono što je najbitnije – mogu da ga koristim neograničeno (jer znamo da to nije slučaj sa drugim sprejevima za nos).

Nadam se da je ovo samo prelazni period u mom životu. Ako nije, onda sve nade polažem u preparate koji će mi pomoći da u proleće izgledam sveže i odmorno. Jer sam počela da plašim ljude u okolini crvenim očima. Dok mene ne prođe ova faza „veštice“, želim vam lep početak proleća i puno prijatnih sunčanih dana!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *