Opstipacija, konstipacija… Kaži zatvor da te ceo svet razume!

Pre par godina bila sam sa prijateljima na odmoru u jednom tradicionalnom seoskom domaćinstvu. Kako i dolikuje, naši domaćini su nas dočekali punim stolom – pršut, kajmak, paprika u pavlaci, duvan čvarci, domaći prevreli sir… I to sve samo za predjelo. Čitav scenario se nastavio i narednih nekoliko dana, sa sličnim obilnim menijem od doručka do večere, obavezno propraćeno vrućim pečenjem za ručak i svežom štrudlom za dezert.

Srpska hrana

Malo je reći da smo uživali.

Moja prijateljica je vrlo ozbiljno shvatila pravilo da je nepristojno odbiti domaćina pa se pozdravila sa svojom dijetom, zaboravila kinou i godži bobice, i bacila se na ajvar, tek ukišeljeno mleko i vruću pogaču. Diskretno sam je posavetovala da malo uspori kako bi se organizam privikao na promenu ishrane, ali avaj, mislim da me nije ni čula dok je zaljubljeno gledala komad dimljene slanine.

Nakon par dana, idili je došao kraj. Moja prijateljica je ležala presamićena na krevetu, sa rukama na stomaku i bolnim izrazom lica. Grčevi, ali ne oni menstrualni. Složila sam kockice i pitala je kada je poslednji put bila u toaletu i to zbog, kako naš narod kaže, velike nužde (mada se, ako je hitno, i mala nužda može činiti vrlo velikom).

„Pre dva dana. Ne, čekaj, pre tri. Jesam li ja uopšte išla do WC-a otkad smo došli ovde?!“

U tom trenutku se problem sam ukazao pred našim očima – moja prijateljica je izazvala pravu pravcatu kataklizmu u svojim crevima i sada je trpela posledice.

Zatvor

Opstipacija ili konstipacija?

Često čujem da se ova dva pojma mešaju, pa hajde najpre da razjasnimo šta je šta.

Konstipacija je relativno čest problem koji se lako javlja i uglavnom lako i prolazi uz male promene životnih navika. Ispoljava se u dva oblika – vršite nuždu ređe nego obično, ili je stolica izuzetno tvrda i stoga i bolna. Sa druge strane, opstipacija je potpun prestanak pražnjenja debelog creva, pa je samim tim i daleko ozbiljnija i opasnija od konstipacije.

Dakle, simptomi su sledeći:

 • Konstipacija
  • Pražnjenje ređe nego obično (na primer, ako obično vršite veliku nuždu jednom dnevno, sada se prisećate da niste imali stolicu već tri dana – kao moja prijateljica iz priče gore)
  • Stolica tvrda, pražnjenje je često bolno
  • Grčevi u donjem delu stomaka
  • Nadimanje
 • Opstipacija
  • Nema pražnjenja
  • Nadimanje i osećaj težine u stomaku
  • Uporni grčevi i bol
  • ’Krčanje’ creva
  • Neprijatan zadah iz usta

Ako se opstipacija iskomplikuje i ne reaguje se na vreme, lako može dovesti i do mučnine i povraćanja, ubrzanog rada srca, povećane telesne temperature i dehidratacije.

Zašto se zatvor uopšte javlja?

Najčešći (i najbanalniji) uzroci su neke životne navike ili promene koje dovode do problema u varenju, npr.

 • Nedostatak vlakana u ishrani. Vlakna se ne vare, već je njihova funkcija da ’guraju’ hranu kroz sistem organa za varenje i na taj način sprečavaju blokadu. Ako u ishrani nema dovoljno vlakana, hrana se duže zadržava u crevima, pa se teže izbacuje i može doći do zastoja. Vlakna se nalaze u voću, povrću i žitaricama (suve šljive su odličan lek za konstipaciju, pa ako često imate problema sa zatvorom, pojedite par šljiva svakog dana).

Cinija sa vocem - vlakna

 • Nedostatak vode. Voda je izuzetno važna za lak prolazak hrane kroz organe za varenje, pa se pridržavajte pravila od oko 2l dnevno. Ako ste skloni zatvoru, povećavajte količinu vode koju pijete dok ne primetite efekat.
 • Restriktivne dijete koje ograničavaju unos voća i povrća.
 • Neki lekovi (analgetici, antacidi odnosno lekovi za gorušicu, antidepresivi, itd.)
 • Nedostatak fizičke aktivnosti. Dugotrajno sedenje usporava rad creva, pa ako ni zbog čega drugog, onda makar da biste izbegli zatvor – razmrdajte se, idite na posao ili u školu biciklom, ili prošetajte psa.

Problemi sa zatvorom se mogu javiti i ako patite od nekih drugih medicinskih problema, na primer oboljenja štitne žlezde ili sindrom iritabilnih creva. Takođe, zatvor se može javiti i tokom trudnoće, pa obratite pažnju na svoju ishranu dok ste u drugom stanju.

Šta uraditi ako dobijete zatvor?

Pre svega, da počnemo sa promenama životnog stila koje bi trebalo primenjivati i kao prevenciju i kao lek. Dakle,

 • Uvrstite namirnice bogate vlaknima u svakodnevnu ishranu.
 • Izbegavajte kafu, alkoholna pića, mleko i voćne sokove – ove namirnice mogu pogoršati zatvor.
 • Pijte dovoljno vode.
 • Vežbajte što češće, i to ne samo u fitnes centru. Usvojite navike koje vas teraju da se razmrdate kad god možete u toku dana i pravite često pauze dok radite. Pisala sam dosta o negativnim efektima sedenja, pa ne bi bilo loše da bacite pogled i na taj članak.
 • Nemojte ignorisati nagon da odete do toaleta. Ako se suzdržavate da vršite nuždu, to može dovesti do zastoja i kasnije uzrokovati konstipaciju.
 • Nabavite pokretni stepenik ili malenu stolicu koju ćete postaviti ispod svojih stopala dok sedite na WC šolji, tako da vam noge budu u višem položaju nego što su obično. Možda deluje šašavo, ali oslobodićete debelo crevo tako da stolica može lakše da prolazi.

Što se tiče tretmana, opcije uključuju laksative koji su obično vrlo efikasni, ali i nose određene rizike. Zato se preporučuju samo ako ostale mere ne daju efekta, i to samo privremeno. Laksativi često mogu dovesti i to neželjenih efekata kao što su nadimanje, grčevi, pa čak i pogoršanje simptoma ako je u pitanju ozbiljnija konstipacija. Zato su bolja opcija supozitorije koje fizički razbijaju zastoj u debelom crevu i olakšavaju pražnjenje. Ovakve supozitorije ne sadrže laksative već deluju mehanički, pa nema bojazni od neželjenih efekata.

Ako konstipacija pređe u hroničan oblik, odnosno u opstipaciju, obavezno se konsultujte sa lekarom o daljem toku lečenja. Opstipacija može lako da se iskomplikuje, pa ako ste usvojili savete koje sam vam dala iznad i još uvek nema poboljšanja, nemojte oklevati da odete kod lekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *