Aloe Vera – kraljica lekovitih biljaka

Aloe vera
Photo credit: robertivanc / Foter / CC BY

Biljka koja nosi epitet „kraljice lekovitih biljaka“ je zaslužila da joj posvetimo nekoliko redova na ovom blogu. Pre nego što počnem o njenim čudesnim dejstvima, hajde da se prvo upoznamo sa njom i odakle potiče.

Aloe vera je niska i zeljasta biljka. Karakterističnog je izgleda zbog dugih špicastih, bodljikavih listova i testerastih ivica. Iako deluje kao biljka mesožderka, ona je naprotiv biljka kojoj je vrlo malo potrebno za opstanak – sunce i dobar teren. A u ovo se uklapaju Karibi, Meksiko i Barbados. Nije ni Aloja naivna. Zna ona da izabere gde će da raste. 🙂

Upravo po mestu pronalaska, ali i naučniku Mileru koji ju je otkrio je dobila ime. Dakle, predstavljam vam gđu Aloe Barbadensis Miller.

Sigurno ste već čuli da se koristi kao prevencija od raznih bolesti. Da zaslužno nosi epitet „eliksir dugovečnosti“ dokazuju i nekoliko istinitih priča iz ranijih godina. Naime, jedna ruska dama je bolovala od raka materice. Kako u sedamdesetim godinama 20-og veka nije medicina dovoljno napredovala, doktori su odustali od njenog lečenja. Ona se okrenula alternativnoj medicini i upravo predmetu naše priče – Aloe veri. Nakon nekoliko meseci korišćenja soka ove biljke, rezultati gospođe Marije su pokazali čudo – Aloe vera ju je izlečila.

U davna vremena se Aloe vera smatrala svetom biljkom i nije bila svima dostupna. Koristili su je faraoni, Napoleon, Aleksandar Makedonski, Kleopatra, Kristofer Kolumbo i mnogi drugi. O tome da je neizbežan lek, potvrđuje i činjenica da su 1969. godine astronauti, koji su sleteli na mesec nosili sa sobom u svemirskom brodu kremu od Aloe.

Hajde da se pozabavimo njenim imenom i sastojcima. Latinska reć Aloeh znači „izuzetno gorka materija“ što ukazuje na žutu tečnost, odnosno mleko gorkog ukusa koje Aloe vera sadrži u listovima. Njeni cvetovi su žute i crvene boje. Interesantno je da pripada porodici ljiljana.

Da li ste znali da postoji preko 250 vrsta aloe, ali samo su 4 lekovite?

Naučnici su godinama istraživali njene sastojke i došli su do podatka da sadrži preko 240 hranljivih i lekovitih sastojaka. U Aloe veri se nalaze vitamini, minerali, polisaharidi, aminokiseline i enzimi. Zbog svih navedenih sastojaka, očigledno je da Aloe vera pomaže u jačanju otpornosti organizma i imuno sistema. Njena želasta masa iz listova dubinski prodire u tkiva i pomaže imuno sistemu da prepozna strana tela koja zatim uklanja iz svog sistema. Alojin želatin može da se koristi spolja i iznutra. Odlična je za zarastanje rana, pogotovo u usnoj duplji.

Smatra se da je ova biljka hranljiva za svaku ćeliju u čovekovom organizmu. Preventivno deluje protiv bakterija i gljivica. Upravo zbog svog dejstva, farmaceutski stručnjaci su u pravljenju MultiGyn proizvoda kao osnovu koristili posebnu vrstu aloe, Barbadensis Miller. Kada je intimna nega u pitanju, izetno je važno koje preparate ćemo koristiti. Iako mislimo da smo zaštićene i da se nama nikada ne može pojaviti kandida ili neka druga ženska muka, realnost je sasvim drugačija. Ako ste već probale proizvode na bazi Aloje, onda već znate kakv uticaj ima na sluzokožu.

Kao što rekoh, Aloe vera može i da se pije. Alojin sok je sve češći u upotrebi, a nije retko i da se koristi u ishrani. Da biste napravili Alojin sok, pratite uputstva sledećeg recepta:

Sok od aloje
Photo credit: Ruth and Dave / Foter / CC BY

Sa biljke koja je stara od jedne do pet godina uzeti do 300 g listova i dobro ih samleti (može se naći i u biljnim apotekama). Dobijenoj smesi dodati 1l crvenog vina, 500gr kafe, 2 supene kašike meda i 500ml medicinskog aklohola. Kada sve dobro izmešate, sipajte u tamnu staklenu flašu umotanu u aluminijumsku foliju i ostavite da odstoji 5 dana na mračnom mestu. Na početku uzimajte 5 dana po kašičicu smese i to dva sata pre svakog obroka (tri puta dnevno). U narednim danima uzimajte malo više od jedne kašičice, ali sat vremena pre obroka. Ovako nastavite tokom 3 nedelje, a obavezno svakog petog dana iscedite koliko vam je potrebno za jednu nedelju iz tečnosti u kojoj stoji. Ostatak ostavite u istoj flaši na tamnom mestu. Nije preporučljivo da se ovaj prirodan lek uzima duže od 2 meseca.

Na internetu možete pronaći i mnoge recepte za maske za kosu na bazi Aloe, đuseve za mršavljenje, kreme za lice, kao i smoothie-jeve.

Do sledećeg posta, pozdrav!

procitajte-vise

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *